NUTRIGENETIKA

Kako da najbrže i najlakše izgubite višak masti u organizmu

Šta je nutrigenetika i kako ona doprinosi gubljenju viška masti u organizmu saznaćete ukoliko pročitate ovaj tekst.

Koliko vam se često dešava da odlučite da redukujete ishranu i pravilno se hranite, počnete da se bavite nekom fizičkom aktivnošću, a onda shvatite da vam to ne donosi željene rezultate? Nedostatak energije, pad imuniteta i ekspresija metaboličkog rizika (dijabetesa, kardio rizika i insulinske rezistencije) posledice su koje najčešće prate te promene, a vi ostajete u nedoumici da li da redukujete masti i ugljene hidrate, ili da unosite više proteina tokom dana. Ta tajna se krije u genetici.

Ukoliko ste u dilemi koja vam ishrana najviše odgovara (da li mediteranska, sa većim unosom tzv. zdravih masti ili kontinentalna, sa većim unosom zasićenih masti), kao i koji tip fizičke aktivnosti može da da najbolje rezultate u gubljenju masti, odgovore pruža nutrigenetika. Na osnovu tih odgovora, nutricionista pravi individualni plan ishrane koji je potpuno prilagođen vama i vašim potrebama.

INTERVJU: Pričamo o nutrigenetici sa Ivanom Buzadžić, specijalistom genetike i nutricionistom Đorđem Pejićem 

Nutrigenetika je nauka koja proučava korelaciju između gena i ishrane. Uz pomoć nutrigenetike, a na osnovu DNK analize, otkriva se predodređenost za razvoj nekih bolesti ili sposobnosti.

Ona ne pripada području alternativne medicine, nije oblik lečenja i ne menja genetski zapis, ali menja ispoljavanje gena. Cilj nutrigenetike je prepoznavanje specifičnih karakteristika pojedinca na osnovu kojih je moguće optimizovati ishranu.

Sve što je potrebno da uradite jeste da date bris (iz pljuvačke), što je postupak koji na našoj klinici traje svega nekoliko minuta. Bris se predaje genetskoj laboratoriji i nakon 7 do 10 dana dobijate rezultate na osnovu kojih nutricionista pravi individualni plan ishrane i fizičke aktivnosti.

Nutrigenetika se preporučuje osobama koje žele da, u cilju smanjenja, održavanja ili povećanja telesne mase regulišu ishranu. Pravi je izbor i za osobe koje žele da se posvete nekoj fizičkoj aktivnosti, kako bi utvrdile koji sport najviše odgovara njihovom organizmu, ali i svima koji žele da individualno prilagođenom ishranom dostignu i očuvaju vitalnost i optimalno zdravlje

Za korisne savete našeg nutricioniste Đorđa Pejića, posetite naš BLOG

BEOGRAD
NEBOJŠINA 8A

Beauty & Weight Loss

NIŠ
JOVANA SKERLIĆA 2A

Clinic