Bol u prednjem delu stopala

METATARZALGIJA

Otkrivamo vam šta je metatarzalgija, koji simptomi ukazuju na ovaj problem i na koji način se leči.

Do deformiteta malih prstiju, ali i izraženog bola u prednjem delu stopala dovodi i poremećena dužina metatarzalnih kostiju, koja je često udružena sa čukljem, odnosno Halux Valgus deformitetom.

Karakteriše ga jak bol u prednjem delu stopala neposredno ispod glavica metatarzalnih kostiju.

Hirurškom korekcijom dužine ovih kostiju vrši se istovremeno i korekcija dužine prstiju, smanjuje njihovo opterećenje, ali i rešava problem bola u prednjem delu stopala koji se stručno naziva metatarzalgija. Cena ove hirurške intervencije u našoj klinici je od 2000 EUR.

Preoperativno je potrebno uraditi osnovne analize krvne slike i biohemijskih parametara, uz intrenistički i pregled anesteziologa.

Operacija se izvodi u analgosedaciji, a pacijent bolnicu može napustiti istog dana.

Hirurška procedura podrazumeva rez u nivou zgloba koji spaja prst sa stopalom sa dorzalne, odnosno gornje strane. Tokom procedure vrši se korekcija pozicije glavice metatarzalne kosti, uz korekciju njene dužine, i time se postiže smanjenje pritiska na glavicu i obezboljenje pri hodu.

Za fiksaciju se koriste zavrtnji od posebnih legura, koji se ne moraju odstraniti, a koji su garanacija da se, u slučaju potrebe, može sprovesti dijagnostika magnetnom rezonancom.

Postoperativna rana se previja drugog i sedmog dana od operacije. Konci se odstranjuju nakon dve nedelje.

U postoperativnom toku, u periodu od četiri do šest nedelja dozvoljen je oslonac na samo na petu operisanog stopala, ili se koriste specijalno dizajnirana ortopedska pomagala. Nakon šest nedelja pacijent se može vratiti svakodnevnim aktivnostima.

Postoperativno može doći do odloženog zarastanja rane i gubitka osećaja dodira u regiji reza. Retko se postoperativni tok može iskomplikovati infekcijom rane koja se leči primenom antibiotika i redovnim previjanjem (u težim slučajevima hirurškom obradom).

Zakažite pregled kod dr Gorana Lekića pozivom na broj u nastavku

BEOGRAD
NEBOJŠINA 8A

Clinic