Bol u prednjem delu stopala

METATARZALGIJA

Otkrivamo vam šta je metatarzalgija, koji simptomi ukazuju na ovaj problem i na koji način se leči.

Do deformiteta malih prstiju, ali i izraženog bola u prednjem delu stopala dovodi i poremećena dužina metatarzalnih kostiju, koja je često udružena sa čukljem odnosno Halux Valgus deformitetom.

Metatarzalgija se karakteriše jakim bolom u prednjem delu stopala neposredno ispod glavica metatarzalnih kostiju.

Hirurškom korekcijom dužine ovih kostiju vrši se istovremeno i korekcija dužine prstiju ali i smanjuje njihovo opterećenje i rešava problem bola u prednjem delu stopala koja se stručno naziva metatarzalgija.

Preoperativno je potrebno uraditi osnovne analize krvne slike i biohemijskih parametara, uz intrenistički i pregled anesteziologa.

Operacija se izvodi u analgosedaciji, a pacijent bolnicu može napustiti istog dana.

Hirurška procedura podrazumeva rez u nivou zgloba koji spaja prst sa stopalom sa dorzalne, odnosno gornje strane, vrši se korekcija pozicije glavice metatarzalne kosti uz korekciju dužine iste i time se postiže smanjenje pritiska na samu glavicu i obezboljenje pri hodu.

Za fiksaciju se koriste zavrtnji od posebnih legura koji se ne moraju odstraniti i koji poseduju sertifikat da se u slučaju potrebe može sprovesti dijagnostika magnetnom rezonancom.

Postoperativna rana se previja drugog i sedmog dana od operacije. Konci se odstranjuju nakon dve nedelje. U postoperativnom toku od četri do šest nedelja dozvoljen je oslonac na operisano stopalo samo na petu ili se koriste specijano dizajnirana ortopedska pomagala. Nakon šest nedelja pacijent se može  vratiti svakodnevnim aktivnostima.

Postoperativno može doći do odloženog zarastanja rane, gubitka osećaja dodira u regiji reza, retko se postoperativni tok može komplikovati infekcijom rane koja se leči primenom antibiotika i redovnim previjanjem, a u težim slučajevima hirurškom obradom.

Zakažite svoj termin

Cenovnik

Ovde možete preuzeti cenovnik naših usluga