Hijaluronski
fileri

Hijaluronski fileri predstavljaju hijaluronsku kiselinu u obliku gela različite gustine. Sama hijaluronska kiselina je sastojak svakog organizma. Preko 50% hijaluronske kiseline svakog organizma se nalazi u koži, a jedna od glavnih odlika joj je snažno vezivanje vode i odgovorna je za elastičnost i potpornu funkciju kože.

Hijaluronski fileri se mogu injektovati u sve regije lica, a osim lica svoje mesto mogu pronaći i u tretiranju vrata, dekoltea ili šaka radi nadoknade volumena ili podmlađivanja.

Poslednjih godina postali su zlatni standard zbog njihove jednostavne primene, bezbolnosti prilikom aplikacije, kompatibilnosti i biološke razgradnje u koži. Injektovanjem se postiže korigovanje bora, ali i vraćanje izgubljenog volumena, rehidratacija kože i zadržavanje prirodnog izgleda kontura lica.

Pre intervencije važno je naglasiti doktoru ukoliko bolujete od neke bolesti ili koristite neku terapiju.

Područje predviđeno za tretiranje se dezinfikuje i anestezira topikalnom anestezijom – u kremi. Nakon 15 minuta anestetik se uklanja, koža još jednom očisti i započinje se sa aplikacijom filera.

Dužina trajanja procedure zavisi od područja koja se tretiraju.

Nakon navedene pripreme, u željena mesta se hijaluronski filer ubrizgava pomoću tanke iglice ili kanile i taj postupak je u potpunosti bezbolan. Igle su male, atraumatske, te smanjuju mogućnost pojave modrica. Tupe duge kanile se koriste u određenim regijama lica gde se mora nadoknaditi volumen u širem opsegu.

Nakon toga sledi lagana masaža kako bi se filer idealno rasporedio i, zajedno sa doktorom, odmah nakon intervencije efekat mogao ispratiti.

Mogući su prolazni otoci i modrice na mestu uboda, koji prolaze kroz par dana. Narednih nekoliko dana potrebno je izbegavati fizičke aktivnosti, sunce, saunu i solarijum. Rezultat je vidljiv odmah, a finalni desetak dana od intervencije, nakon smirivanja otoka. Trajanje hijaluronskog filera zavisi od tretirane regije i gustine korišćenog filera.