OPERACIJA ČUKLJA

HALUX VALGUS

Problem sa čukljevima danas muči veliki deo populacije, kako žene tako i muškarce, ali i mlade, najviše zbog neadekvatne obuće. U ovom tekstu saznajte šta je čukajl i kako se leči.

Čukalj, odnosno Halux Valgus, predstavlja deformitet zgloba koji spaja palac na stopalu sa samim stopalom. Nastaje kao posledica nošenja neudobne obuće, visoke potpetice, povreda ili je posledica nasleđa. U početku dolazi do postepenog pomeranja palca upolje sa stvaranjem prominencije, odnosno izbočenja na mestu zgloba, a stalan pritisak obuće vremenom dovodi do upale sluzne kese ovog zgloba, tkz. burze, te se mogu javiti otok, bol i crvenilo. Kako deformitet napreduje palac se pomera sve više upolje vršeći pritisak na susedne prste, dovodeći i do njihovog deformiteta, opterećenja prednjeg dela stopala i bola.

Dijagnostika se zasniva na adekvatnom pregledu Vašeg ortopeda, RTG snimku koji služi da se proceni stepen deformiteta i na osnovu toga napravi adekvatan plan lečenja.

Da li se može lečiti nehirurškim putem?

Do sada je naša praksa pokazala da neoperativno lečenje u smislu nošenja ortopedskih uložaka i separatora (najčešće silikonskih umetaka koji se nose između palca i II prsta stopala), kao i druga ortopedska pomagala, ne mogu sprečiti  dalji razvoj deformiteta niti ga izlečiti, stoga je osnovni vid lečenja hirurško.

Preoperativno je potrebno uraditi osnovne analize krvne slike i biohemijskih parametara, uz intrenistički i pregled anesteziologa.

Operacija podrazumeva hiruršku korekciju deformiteta palca.

Ukoliko se radi o manjem deformitetu rez kože se pravi sa unutrašnje strane stopala u nivou zgloba palca sa stiopalom, odstranjuje se deo kosti sa unutrašnje strane prve metatarzalne kosti koji pravi deformitet na stopalu, potom se koriguje pozicijana u nekim slučajevima i dužina prve metatarzalne kosti, ali i same kosti u palcu čime se deformitet definitivno koriguje, a dobijena pozicija se fiksira zavrtnjima ili drugim osteosintetskim materijalom (Austin ili Youngswickova operacija uz Akinovu proceduru).

U težim slučajevima korekcija se vrši na nešto višem nivou kroz rez sa gornje strane stopala u nivou zgloba koji spaja samu metatarzalnu kost sa ostatkom stopala. Sama korekcija podrazumeva fiksiranje tog zgloba uz korekciju položaja kostiju, čime se deformitet koriguje, a pozicija fiksira sa dva zavrtnja i pločicom (Lapidus operacija).

Operacija se izvodi u analgosedaciji, a pacijent kliniku može napustiti istog dana.

Postoperativna rana se previja drugog i sedmog dana od operacije. Konci se odstranjuju nakon dve nedelje. U postoperativnom toku, nakon Austin ili Youngswickove procedure, od četri do šest nedelja dozvoljen je oslonac na operisano stopalo samo na petu ili se koriste specijano dizajnirana ortopedska pomagala. Nakona dva meseca pacijent se može vratiti svakodnevnim aktivnostima.

Kod Operacije po Lapidusu savetuje se postoperativna gips imobilizacija u trajanju od četri nedelje uz hod bez oslonca na operisano stopalo u trajanju od osam nedjelja. Savremeni materijali koji se danas koriste pri operaciji ne zahtevaju naknadno operativno odstranjenje, jer se radi o materijalima koji praktično ne izazivaju reakciju tkiva, a istovremeno poseduju sertifikat da su kompatibilni sa MRI dijagnostikom, odnosno pacijent može obaviti snimanje magnetnom rezonancom.

Postoperativno može doći do odloženog zarastanja rane, gubitka osećaja dodira u regiji reza, retko se postoperativni tok može komplikovati infekcijom rane koja se leči primenom antibiotika, redovnim previjanjem, a u težim slučajevima hirurškom obradom.

Zakažite svoj termin

Cenovnik

Ovde možete preuzeti cenovnik naših usluga