HIPERHIDROZA (BOTOX) - smanjenje prekomernog znojenja

BOTOKS TERAPIJA PROTIV ZNOJENJA

Kako vam botoks može pomoći u borbi protiv znojenja saznajte u tekstu koji sledi.

Prekomerno znojenje je neprijatno iz mnogobrojnih razloga, a naročito iz estetskih, jer stvara osećaj nelagode. Problem ne predstavlja uobičajeno već prekomerno znojenje, koje se javlja nezavisno od godišnjeg doba, temperature i ostalih vremenskih prilika. I dok normalnim količinama izlučenog znoja telo izbacuje štetne materije i reguliše telesnu temperaturu, prekomerno znojenje nije dobro za zdravlje organizma.

Zašto baš botoks terapija protiv znojenja? 

Botoks je (kod većine pacijenata) i te kako delotvoran kod hiperhidroze, odnosno prekomernog znojenja.

Tretman na našoj klinici traje oko pola sata i nakon njega se možete vratiti uobičajenim aktivnostima. Preparat koji se koristi tokom procedure deluje tako što privremeno blokira provodljivost nervih signala koji deluju na stimulaciju znojnih žlezda.

Važno je naglasiti da botoks terapija protiv znojenja ne leči problem hiperhidroze, već eliminiše prekomerno znojenje u trajanju od tri meseca. Nakon nekoliko meseci može se očekivati postupni povratak simptoma.

Tretman se po želji može ponoviti i kod većine osoba je botoks terapiju dovoljno  primenjivati dva puta godišnje. Na tu proceduru se mogu odlučiti žene i muškarci svih godina kod kojih se javlja problem prekomernog znojenja.

S obzirom na to da je problem medicinske prirode, za njega postoji rešenje u vidu terapije protiv znojenja botulinskim toksinom.

Pre terapije obavezan je lagani obrok, dok se obustavljanje terapije vrši aspirinom tokom 7 dana.

Neposredna priprema regije za tretiranje vrši se pred samu proceduru na našoj klinici. Terapija počinje nanošenjem anestetičke kreme na željenu regiju. Nakon toga, područje predviđeno za tretiranje se dezinfikuje. Ovako pripremljena regija spremna je za botoks terapiju protiv znojenja.

Primena botoksa podrazumeva više uboda s jedne i druge strane pazuha. Ubodi se vrše malom insulinskom iglom, kako bi se preparat ravnomerno rasporedio. Doza potrebna za botoks terapiju oba pazuha iznosi 100 i.j.

Nakon terapije se odmah možete vratiti svakodnevnim aktivnostima, ali nije preporučljivo koristiti bilo kakve kozmetičke preparate.

Rezultati su potpuni i pacijent može da očekuje kompletan prestanak znojenja u trajanju do 4 meseca. Nakon toga je potrebno ponoviti proceduru. Pacijenti se za ovu proceduru najčešće odlučuju pred leto, iz praktičnih razloga.

Dosadašnje iskustvo je pokazalo da botoks terapija protiv znojenja ne dovodi do nuspojava. U zdravstvenom smislu ne postoje štetne posledice, dok iskustva pokazuju da je tretman spas za ljude koji se preterano znoje.

Najčešća pitanja

Ne, zato što se aplikuje samo u površinski sloj i nema kontakt sa mišićima.