Zatezanje butina

KAKO IZGLEDA I ŠTA SVE PODRAZUMEVA POSTUPAK ZATEZANJA BUTINA?

Otkrivamo vam sve detalje postupka zatezanja butina na našoj klinici.

Zatezanje butina je operacija koja za cilj ima uklanjanje viška kože i masti u predelu butina. Žene (ali i muškarci) se za ovu intervenciju najčešće odlučuju nakon naglog i drastičnog mršavljenja, kada ostane višak kože. Ona se može raditi i nakon trudnoće ili u poznijim godinama, kada je samo mršavljenjem i treningom teže zategnuti butine, a naročito njihov unutrašnji deo. Spoljašnji deo butina se obično ne podvrgava zahvatu jer podizanje zadnjice daje bolje rezultate na tom delu nogu.

Zatezanje butina se izvodi tako što se uklanjaju opuštena koža i mekano masno tkivo, od gornje unutrašnje strane butina do kolena. Ovaj zahvat se često izvodi kod osoba koje su značajno izgubile na težini, gde je došlo do popuštanja vezivnog tkiva i stvorio se efekat viška kože koja se nije mogla uspešno adaptirati, te je došlo do gubitka tonusa celokupnog dela unutrašnje strane natkolenica.

Zahvat podizanja i zatezanja butina može se izvoditi samostalno, kao i u kombinaciji s drugim estetskim zahvatima, poput podizanja i povećanja zadnjice liposkulpturom sopstvenom mašću.

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji ili intravenskoj analgeziji. Zbog toga je pre procedure potrebno uraditi sve analize koje vam preporuče hirurg i anesteziolog. To su najčešće laboratorijske analize i internistički pregled uz EKG.

Zahvat podizanja i zatezanja butina zahteva rez na području od prepona do kolena da bi se postigao željeni rezultat. Podizanje unutrašnjeg (medijalnog) dela butina može iziskivati i rez samo na području prepone, pa je u tom slučaju idealan za pacijente s minimalnom količinom viška kože i masnih naslaga na području s unutrašnje strane.

Za podizanje spoljašnjeg (lateralnog) dela butina potreban je rez koji se proteže od prepone, pa se može dodatno podići i zadnjica.

Nakon što se napravi rez, zateže se i mobiliše tkivo na području operativnog polja kako bi se dobio ravniji i lepši oblik. Rezovi se zatvaraju šavovima, te će vam nakon intervencije biti preporučeno obavezno nošenje kompresivnog steznika kako bi se umanjilo oticanje i potpomoglo zarastanje.

Konci se uklanjaju u periodu od 10 do 14 dana nakon intervencije. Oporavak traje minimum mesec dana i podrazumeva izbegavanje jake fizičke aktivnosti i nošenje specijalnog steznika. Rezultat je vidljiv odmah, dok se finalni rezultat postiže u periodu od nekoliko nedelja do dva meseca.

U moguće komplikacije postupka zatezanja butina (u retkim slučajevima) ubraja se pojava keloidnih ožiljaka kod osoba koje su im sklone, kao i do produženih otoka i modrica.