Povećanje grudi silikonskim implantatima

AUGMENTACIJA: POVEĆANJE GRUDI SILIKONSKIM IMPLANTATIMA

Augmentacija, odnosno povećanje grudi silikonskim implantatima, jedna je od najtraženijih operacija na našoj klinici. Evo prilike da saznate sve što vas interesuje o toj proceduri.

Povećanje grudi silikonskim protezama, procedura koja se popularno naziva još i ugradnja silikona, spada u najtraženije estetske korekcije nekoliko decenija unazad. Podrazumeva povećanje volumena dojki, promenu oblika, pozicije, kao i ispravljanje asimetrije grudi pomoću silikonskih implantata.

Povećanje grudi se može vršiti implantatima različitog oblika – okruglim ili anatomskim; različitih gustina i čvrstoće; različite veličine i različitim tehnikama postavljanja – ispod žlezde, ispod velikog grudnog mišića, ispod omotača (fascije) velikog grudnog mišića ili dual plane tehnikom koja podrazumeva umetanje donjeg dela implantata ispod žlezde, a gornjeg dela ispod velikog grudnog mišića.

U zavisnosti od tehnike postavljanja i potrebe, kod povećanja grudi silikonima rez može biti ispod grudi, u areoli bradavice ili se procedura može obaviti kroz pazušnu jamu. Još jedna tehnika postavljanja implantata koju treba pomenuti podrazumeva njihovo postavljanje kroz pupak, ali ona nije toliko česta jer podrazumeva korišćenje posebnih implantata punjenih slanim rastvorom.

Zašto se žene odlučuju na korekciju/povećanje grudi silikonskim implantatima?

Razlozi su mnogobrojni, a najčešći su:

  • – grudi koje se nakon puberteta nisu razvile do željene veličine,
  • – uvećanje grudi kako bi se postigla ravnoteža u odnosu na jači/razvijeniji donji deo tela, čime se postiže izgled peščanog sata,
  • – grudi neadekvatnog oblika (npr. tubularne),
  • – smanjenje grudi nakon gubitka kilograma ili trudnoće/dojenja,
  • – smanjena čvrstoća grudi zbog telesnih promena poput starenja,
  • – asimetričnost grudi u pogledu veličine ili oblika,
  • – rekonstrukcija grudi nakon preventivnog odstranjivanja u svrhu sprečavanja      pojave karcinoma.

Intervencija povećanja grudi se izvodi u opštoj anesteziji i zahteva rezultate svih analiza preporučenih od strane hirurga i anesteziologa pre postupka. Najčešće su to laboratorijske analize i internistički pregled uz EKG.

Pre operacije, sa doktorom dogovarate željenu veličinu grudi koju on finalno određuje na osnovu vaših proporcija, tkiva, kože i potreba. 

Operacija traje između sat vremena i dva sata i podrazumeva ubacivanje implantata u prethodno napravljeni džep (u zavisnosti od planirane pozicije implantata). Otuda i popularni naziv ugradnja silikona. 

Svaka od navedenih tehnika ima svoje prednosti, ali se odabir tehnike koja je najbolja za pacijenta definiše prema individualnom pristupu.

U periodu do četiri nedelje nakon operacije povećanja grudi nosi se specijalan grudnjak. Rana se šije koncima koji se resorbuju, te nema potrebe za njihovim uklanjanjem. Teže fizičke aktivnosti i nošenje teških stvari zabranjene su prvih 6 do 8 nedelja. Ožiljci postepeno blede tokom narednih nekoliko meseci, a finalni rezultat se može očekivati kada povećane grudi omekšaju.

Uvecanje grudi implantima
uvecanje grudi implantima

U moguće komplikacije spadaju otoci i modrice, bol tokom postoperativnog perioda, kao i krvarenje u akutnoj fazi, dok u kasne komplikacije spadaju rotacija implanta, kapsularna kontraktura, hronični serom i vidljiv ožiljak.

Pojedine pacijente brine da li silikoni u grudima uzrokuju ili povećavaju rizik od raka dojke, za šta se najbolji odgovor krije u činjenici da se uz povećanje grudi silikonskim implantatima vrši rekonstrukcija dojke nakon mastektomije urađene zbog raka dojke, a to nikada ne bi bio slučaj da silikonski implantati nisu u potpunosti bezbedni.

Najčešća pitanja

Dame koje se odluče na ovu proceduru najviše brine da li će više puta tokom života morati da menjaju implantate. To se može desiti, ali i ne mora. Implantati su doživotni, ali se savetuje njihova promena svakih 10 godina zbog promena koje mogu nastati u kapsuli. Podjednako se savetuje i redovno praćenje i pravovremena reakcija ukoliko postoji razlog za to, ali ne nužno kalendarsko praćenje. Nekim damama se posle nekoliko godina promeni izgled grudi i javi potreba za promenom implantata, dok je kod najvećeg broja čak i posle 10 i više godina stanje takvo da ne zahteva bilo kakvu korekciju.

Gotovo sve dame kažu da posle nekoliko meseci imaju osećaj da su “nove grudi” oduvek bile tu i nemaju osećaj stranog tela. Normalno treniraju, ponašaju se i spavaju.

Pravo vreme za implantate je individualno. Za devojku kojoj male grudi predstavljaju problem još od ranih tinejdžerskih dana, prva prilika za korekciju javlja se već u dvadesetim godinama. Za druge dame je pravo vreme tek kada grudi potpuno izmene oblik i volumen nakon trudnoće.

Dame se odlučuju za ovu korekciju i kada im negativan stav koji imaju prema grudima ili želja za unapređenjem postanu dovoljno jaki.

Lekar je taj koji u razgovoru uvek obraća pažnju na motive dame koja se odluči na ovu proceduru, kako bi bio siguran da ona donosi pravu odluku. Savetuje se da se sa implantatima sačeka ukoliko planirate trudnoću, ali i minimum 6 meseci nakon prestanka dojenja.

KOREKCIJE GRUDI    
Povećanje grudi silikonskim implantatima  od 2.800 
Povećanje grudi implantatima + Podizanje grudi (Periareolarna mastopeksija)  3.600 
Povećanje grudi implantatima + Podizanje grudi (Vertikalna mastopeksija) 4.100 
Povećanje grudi implantatima + Podizanje grudi (Inverted T mastopleksija)  4.600 
Podizanje grudi (Periareolarna mastopeksija) 2.600 
Podizanje grudi (Vertikalna masteopeksija) 3.100
Podizanje gruda (Inverted T mast0peksija) 3.600 
Smanjivanje grudi  od 3.900 
Ginekomastija  od 1.100 
Vađenje proteza nakon operacije urađene u drugoj zdravstvenoj ustanovi  1.600 
Vađenje proteza nakon operacije urađene u drugoj zdravstvenoj ustanovi + podizanje grudi  od 3.100 

Na našim klinikama u Beogradu i Nišu, preglede i konsultacije vrše iskusni stručnjaci iz oblasti plastične, estetske i rekonstruktivne hirurgije, dr Vladimir Stojiljković i dr Ana Vilotijević u Beogradu i dr Milan Jovanović u Nišu. Ukoliko želite da uradite korekciju grudi, možete zakazati pregled pozivom na brojeve telefona u nastavku.

BEOGRAD
NEBOJŠINA 8A

Clinic

NIŠ
JOVANA SKERLIĆA 2A

Clinic