MORTONOV NEUROM

Ako vas muči bolno stanje u prednjem delu stopala i prstima, otkrijte šta je uzrok i kako da ga izlečite.

Mortonov neurom je zadebljanje nerva koji prolazi između metatarzalnih kostiju, odnosno kostiju prednjeg dela stopala. Ovo zadebljanje najčešće nastaje kao posledica povećanog pritiska na nerv, a zbog drugih, pridruženih deformiteta stopala.

Kako ga prepoznati?

Izražen bol u prednjem delu stopala, najčešće pri hodu, kada pacijent oseća kao da je stopalom stao na kamenčić, jedan je od osnovnih znakova ovog oboljenja.

Prilikom pregleda, bočni pritisak na stopalo uz pritisak na prostor između glavica metatarzalnih kostiju, dovodi do jakog bola i „klika“, što vašem lekaru ukazuje da se radi o ovom oboljenju.

Definitivna dijagnoza se postavlja ultrazvučnim pregledom ili magnetnom rezonancom.

Preoperativno je potrebno uraditi osnovne analize krvne slike i biohemijskih parametara, uz intrenistički i pregled anesteziologa.

Operacija se izvodi u analgosedaciji, a pacijent kliniku može napustiti istog dana.

Hirurška procedura podrazumeva rez u nivou prednjeg dela stopala sa dorzalne, odnosno gornje strane, u nivou prostora u kome je lociran neurom. Neurom se potom podveže i odstrani, a rana ušije.

Rana se previja drugog i sedmog dana od operacije, a konci odstranjuju za dve nedelje. U periodu do odstranjenja konaca savetuje se hod na peti i rasterećenje stopala. Par dana nakon skidanja konaca pacijent se vraća svakodnevnim aktivnostima.

Postoperativno može doći do odloženog zarastanja rane i gubitka osećaja dodira u regiji reza. Retko se postoperativni tok može iskomplikovati infekcijom rane koja se leči primenom antibiotika, redovnim previjanjem, a u težim slučajevima hirurškom obradom.