MORTONOV NEUROM

Ako vas muči bolno stanje u prednjem delu stopala i prstima, otkrijte šta je uzrok i kako da se izlečite.

Mortonov neurom je zadebljanje nerva koji prolazi između metatarzalnih kostiju, odnosno kostiju prednjeg dela stopala. Ovo zadebljanje najčešće nastaje kao posledica povećanog pritiska na nerv, a zbog drugih, pridruženih deformiteta stopala.

Kako ga prepoznati?

Izražen bol u prednjem delu stopala, najčešće pri hodu, kada pacijent oseti kao da je stao na kamenčić je jedan od osnovnih znakova ovog oboljenja. Prilikom pregleda bočni pritisak na stopalo uz pritisak na prostor između glavica metatarzalnih kostiju dovodi do jakog bola i često „ klika“, što Važem lekaru ukazuje da se radi o ovom oboljenju. Definitivna dijagnoza se postavljan ultrazvučnim pregledom ili magnetnom rezonancom.

Preoperativno je potrebno uraditi osnovne analize krvne slike i biohemijskih parametara, uz intrenistički i pregled anesteziologa.

Operacija se izvodi u analgosedaciji, a pacijent kliniku može napustiti istog dana.

Hirurška procedura podrazumeva rez u nivou prednjeg dela stopala sa dorzalne, odnosno gornje strane, u nivou prostora u kome je lociran neurom. Sam neurom se potom podveže i odstrani, a rana ušije.

Rana se previja drugog i sedmog dana od operacije, a konci odstranjuju za dve nedelje, u periodu do odstranjenja konaca savetuje se hod na peti i rasterećenje stopala, a nakon skidanja konaca pacijent se vraća svakodnevnim aktivnostima nakon par dana.

Postoperativno može doći do odloženog zarastanja rane, gubitka osećaja dodira u regiji reza, retko se postoperativni tok može komplikovati infekcijom rane, koja se leči primenom antibiotika, redovnim previjanjem, a u težim slučajevima hirurškom obradom.

Zakažite svoj termin

Cenovnik

Ovde možete preuzeti cenovnik naših usluga