blog

PRIČAMO O… NUTRIGENETICI

Nutrigenetika je nauka o kojoj se sve više govori, ali nam se čini da zapravo malo razumemo njenu suštinu. Zbog toga smo razgovarali sa Ivanom Buzadžić, specijalistom genetike i nutricionistom Đorđem Pejićem, pionirom u primeni te nauke u kreiranju individualnog plana i programa ishrane, o značaju nutrigenetike, tumačenju njenih rezultata i pravljenju individualnog plana i programa ishrane na osnovu tih rezultata. 

Nutrigenetika je nauka koja proučava korelaciju između gena i ishrane. Ali, šta to zapravo znači?

Ne postoji dijeta – postoji prilagođen plan ishrane koji je za čitav život!

Značaj nutrigenetike ogleda se, pre svega, u tome što ona definiše ono što je našem organizmu najpotrebnije. Nutrigenetika definiše koji su to geni koji učestvuju u metabolizmu masti i ugljenih hidrata aktivni u našem organizmu. Na osnovu našeg genetskog profila, nutricionista pravi plan ishrane koji je prilagođen našoj genetici.

To suštinski znači da ne bi trebalo da se bavimo raznoraznim dijetama, već treba da se hranimo prema tome kakva je naša genetika, odnosno naš nutrigenetički kod. Takva ishrana umnogome olakšava proces redukcionog programa, jer nema brojanja kalorija i količine hrane, već se na pravi način kombinuju namirnice koje dobro metabolišemo.

Nutrigenetika je veoma važna i kada govorimo o predispoziciji za neke bolesti, poput dijabetesa ili kardiovaskularnih bolesti. Kroz uticaj na eksprimiranje gena, mi zapravo utičemo na to da li će se ove ili neke druge bolesti razvijati ili ne.

Nutrigenetika ne menja genetički zapis, ali menja ispoljavanje gena

Genetički zapis je nešto što smo nasledili od naših roditelja i to je nešto na šta ne možemo da utičemo. Ono na šta možemo da utičemo jeste naša genska ekspresija. To znači da one gene koji ne funkcionišu treba da utišamo, dok gene koji funkcionišu kako treba još više aktiviramo, da bi došli do izražaja. Na taj način se može sprečiti pojava određenih bolesti.

Nutrigenetiku bi trebalo da rade svi

Nutrigenetika se preporučuje svima, već od 5. godine života, kada deca krenu u predškolski program. Njen cilj je prevencija, odnosno otkrivanje predispozicije za razvijanje određenih bolesti i problema.

Nutrigenetiku bi naročito trebalo da rade osobe koje već imaju određene probleme, kako bi se njihovi simptomi, ukoliko je moguće, ublažili.

Kako izgleda bris i koji se rezultati dobijaju testom?

Nutrigenetski bris je bris iz pljuvačke, odnosno bris sluzokože usne duplje. Na osnovu tog brisa radi se genetska analiza.

Svaki rezultat genetičke analize obuhvata objašnjenje uloge svakog gena pojedinačno, njegove uloge u organizmu, tj. uloge tog gena čiji proizvod učestvuje u metabolisanju masti i ugljenih hidrata.

Na osnovu sveobuhvatnih rezultata nutrigenetike i predodređenosti za određene bolesti u porodici i uzimanja anamneze, radi se celokupan genetički izveštaj sa kojim se ide kod nutricioniste.

Đorđe Pejić je pionir u korišćenju nutrigenetike u izradi individualnog plana i programa ishrane!

„Na osnovu medicinskog izveštaja doktorke, ja do detalja izvodim i za svakog pacijenta pravim spisak namirnica koje njihovo telo dobro metaboliše. Takođe, određujem koje će namirnice biti zastupljenije – da li u cilju rešavanja težine ili u cilju rešavanja nekog već izraženog zdravstvenog problema. Nakon toga se radi individualan plan i program ishrane.“ 

Sve je više ljudi koji kod Đorđa dolaze preventivno, da bi im napravio plan i program ishrane kojeg bi trebalo da se pridržavaju do kraja života. To je još jedan razlog zašto je nutrigenetika investicija za ceo život, a suština živeti kvalitetno i zdravo.

Zakažite i vi svoj pregled i nutrigenetski test na vreme! Pozovite nas. 

VS tim 

BEOGRAD
NEBOJŠINA 8A

Beauty & SPA

NIŠ
JOVANA SKERLIĆA 2A

Beauty & SPA