Laserska operacija hemoroida (LHP)

Uvećani hemoroidi, u narodu poznatiji kao „šuljevi“,  jedna su od najčešćih zdravstvenih tegoba današnjice i posledica savremenog načina života. Broj ljudi sa ovim tegobama u stalnom je porastu. Smatra se da više od polovine populacije ima neki od simptoma hemoroidalne bolesti.

Šta su hemoroidi, u narodu poznatiji kao „šuljevi“?

Hemoroidi su normalna anatomska struktura, sastavni deo analnog kanala, koji se javljaju u vidu jastučića sastavljenih uglavnom od krvnih sudova.

Najčešći simptomi hemoroidalne bolesti su:

– Pojava sveže krvi nakon defekacije
– Svrab i iritacija u analnoj regiji
– Pojačana osetljivost i bol u istoj regiji
– Čvorići ili otok u analnoj regiji
– Peckanje i drugi.

Kako se postavlja dijagnoza hemoroidalne bolesti?

Dijagnoza hemoroidalne bolesti postavlja se na osnovu pojave nekog od navedenih simptoma, nakon čega je neophodno obaviti anoskopski pregled, odnosno pregled analnog kanala anoskopom. S obzirom na to da i druge bolesti mogu da daju vrlo slične simptome, pregled lekara proktologa je obavezan, kako bi se sa sigurnošću utvrdilo postojanje hemoroida.

Pregled je bezbolan i ne zahteva posebnu pripremu pacijenta.

Na osnovu kliničkog pregleda, a u odnosu na položaj hemoroida u analnom kanalu, može se odrediti stepen hemoroidalne bolesti.

Način lečenja hemoroidalne bolesti

Samo I i početni II stadijum hemoroidalne bolesti mogu se lečiti promenom životnih navika, koje se odnose pre svega na ishranu, redovnu stolicu i fizičku aktivnost.

Kod ostalih stadijuma hemoroidalne bolesti neophodno je hirurško lečenje.

Pre intervencije je potrebno uraditi osnovne analize krvne slike i biohemijskih parametara, kao i intrenistički i pregled anesteziologa.

Operacija se izvodi u spinalnoj (sedalnoj) ili opštoj anesteziji, a pacijent kliniku može napustiti nekoliko sati nakon operacije.

LHP metoda zasniva se na laserskoj okluziji, odnosno zatvaranju proširenih hemoroidalnih krvnih sudova. Cela procedura obavlja se u nivou ispod analne sluzokože, a pristup laserskog optičkog vlakna je kroz minimalni rez od 1 mm na analnoj sluzokoži. Ukoliko postoji izražen prolaps (ispadanje) hemoroida, u istom aktu se radi i repozicija hemoroida na njihovu originalnu poziciju (mukopexia).

Čitava procedura je potpuno bezbolna i za pacijente veoma komforna.

Nakon laserske operacije hemoroiida, oporavak je veoma brz, ne duži od nekoliko dana. Pošto se metoda izvodi bez rezova, nema otvorenih rana niti hirurških šavova, za razliku od klasičnih hirurških intervencija gde oporavak traje nedeljama. Nakon nekoliko dana pacijent se vraća normalnom načinu života i redovnim aktivnostima.

Komplikacija LHP metode zbog načina izvođenja, minimalno invazivnog pristupa i očivanja normalnih anatomskih struktura, gotovo i da nema.

U našoj klinici u Nišu, dostupna je laserska operacija hemoroida i ukoliko imate problema sa hemoroidima, možete dobiti sve informacije kao i zakazati putem telefona u nastavku.

Ne dozvolite da vam hemoroidi utiču na svakodnevni život. Zakažite pregled!

NIŠ
JOVANA SKERLIĆA 2A

Clinic