Podizanje i zatezanje grudi

Sprečite opuštanje grudi i doprinesite samopouzdanju i zadovoljstvu sopstvenim izgledom.

Do opuštanja grudi dolazi iz mnogobrojnih razloga. Tome doprinosi mršavljenje nakon trudnoće i dojenja, uticaj gravitacije i starenja, ali i drugi faktori. U zavisnosti od uzročnika taj problem se može različito manifestovati – od pada bradavice, preko nepostojanja ili “ispumpanog” gornjeg pola dojke do kompletno niske pozicije grudi.

Do opuštanja grudi može doći u različitim životnim dobima i iz više razloga. Dakle, ono nije rezervisano samo za osobe sa velikim grudima.

Podizanje i zatezanje grudi jedna je od najpopularnijih operacija među ženama zbog toga što im vraća samopouzdanje i zadovoljstvo sopstvenim izgledom.

Intervencija se najčešće izvodi u opštoj anesteziji. Zbog toga je neophodno uraditi sve preporučene analize, koje se dobijaju u konsultaciji sa hirurgom i anesteziologom. Najčešće su to laboratorijske analize i internistički pregled uz EKG. Preporučuju se još i ultrazvuk i mamogram.

Operacija traje između dva i četiri sata i podrazumeva uklanjanje viška kože, uz vraćanje tkiva dojke i bradavica u željeni položaj.

Podizanje i zatezanje grudi se može vršiti na tri načina (pristupa) koji se biraju u skladu sa potrebama pacijenta, a zavise od položaja bradavice, viška kože, masnog tkiva, položaja žlezde.

Tehnika sa rezom u obliku sidra (obrnuto slovo T) podrazumeva ožiljak sa tri komponente: kružni deo oko areole, vertikalni deo na donjem polu dojke (dužine 5-8 cm) i horizontalni deo u brazdi ispod grudi (5-10 cm).

Vertikalna tehnika se primenjuje prilikom zatezanja grudi i podrazumeva ožiljak koji sadrži prve dve komponente: kružni deo oko areole i vertikalni deo na donjem polu dojke.

Periareolarna tehnika zatezanja grudi podrazumeva ožiljak kao krug oko areole.

Nakon operacije zatezanja grudi, u postoperativnom procesu se tokom četiri nedelje nosi specijalan grudnjak. Rana se šije koncima koji se resorbuju, te nema potrebe za njihovim uklanjanjem. Teže fizičke aktivnosti i nošenje teških stvari zabranjene su prvih 6 do 8 nedelja. Ožiljci postepeno blede tokom narednih nekoliko meseci, a finalni rezultat se može očekivati kada povećane grudi omekšaju.

Rezultat podizanja grudi je vidljiv odmah, ali se finalni rezultati vide u periodu od nekoliko nedelja do nekoliko meseci, kada otoci u potpunosti nestanu i koža zauzme svoj finalni oblik. Ožiljci postepeno blede u narednih nekoliko meseci.

U moguće komplikacije kada govorimo o podizanju i zatezanju grudi spadaju otoci i modrice, prolazna hipersenzibilnost ili utrnulost, moguća asimetrija, kao i prolazna namreškanost oko bradavice, koja se vremenom poravnava.

Najčešća pitanja

Smanjenjem viška kože i podizanjem dojki poboljšava se njihov oblik i izgled, ali se ujedno vizuelno smanjuje volumen dojki. To se može izbeći povećanjem grudi implantatima ili sopstvenom mašću u istom aktu.