Mezoterapija

ČEMU SLUŽI I KAKO IZGLEDA MEZOTERAPIJA?

Dajemo vam sve odgovore na pitanja o mezoterapiji.

Mezoterapija je metoda koja se primenjuje u estetskoj medicini s ciljem regeneracije kože. Prvi put ju je opisao dr Pistor pedesetih godina 20. veka i korišćena je za lečenje hroničnog bola. Vremenom je postala odlična metoda za lečenje različitih bolesti i stanja. U estetskoj hirurgiji najviše se primenjuje u nezi kože, jer osigurava njenu intenzivnu hidrataciju, vraćajući joj elastičnost, tonus i sjaj.

Mezoterapija je metoda kojom se, pomoću igle, u gornje slojeve kože aplikuju aktivni sastojci. Time se osigurava prelazak epidermalne barijere i omogućava unošenje aktivnih revitalizirajućih sastojaka u dublje delove kože, gde su oni najefikasniji.

Terapija je veoma individualna. Zavisno od stanja kože injektuju se hijaluronska kiselina, vitamini, minerali i antioksidativna sredstva, koji fibroblaste podstiču na produkciju kolagena i elastina. Sprovodi se u više navrata, prema određenom protokolu.

Na našoj klinici dostupna je široka paleta preparata koji pružaju raznoliku pomoć u rešavanju brojnih estetskih problema povezanih s kožom lica, tela i glave. Ovi vrhunski kokteli stimulišu dermis, pružaju idealan hidrobalans i vrše biorevitalizaciju kože.  Biorevitalizacijom se koža hidrira, njena struktura obnavlja i ostvaruje moćno antioksidativno delovanje.

Mezoterapija temena

Mezoterapija temena namenjena je osobama koje zbog hormonalnog poremećaja ili genetike gube kosu. Idealna je za oslabljenu, oštećenu i umornu, masnu kosu, ali i za koren sklon seboreji i peruti.

Nakon samo nekoliko tretmana koren kose je duboko nahranjen i hidriran, perut trajno uklonjena, gubitak kose znatno usporen, a folikuli dlake obnovljeni i ojačani. Upravo zahvaljujući vitaminima B grupe, koji pojačavaju obnavljanje folikula dlake, ovaj tretman pojačava rast kose.

*Napomena: Rezultati zahvata mogu varirati od osobe do osobe zbog čega je veoma važno postaviti realne ciljeve na konsultacijama koje ćete pre terapije obaviti sa lekarom. Nužno je, nakon tretmana, pridržavati se svih uputa i preporuka kako bi rezultati bili zadovoljavajući, odnosno u skladu sa očekivanjima koja su definisana tokom konsultacija.

Priprema i procedura

Dobro je poznato da nastanku celulita doprinosi više faktora: zadržavanje tečnosti, poremećaj cirkulacije, estrogenski receptori u potkožnom masnom tkivu, nepravilna ishrana, slaba fizička aktivnost… Upravo je mezoterapija jedna od neprikosnovenih terapija za tretman celulita u svetu.

Mezoterapijom se u kožu, veoma tankim iglicama, unose određeni kokteli koji terapijski deluju na celulit. Kokteli po sastavu mogu biti različiti.

U zavisnosti od stadijuma celulita, mogu sadržati supstance koje su:

  • vazotonici i utiču na trofiku tkiva i cirkulaciju;
  • lipolitike koji razlažu masnoću;
  • hijaluron koji popunjava i ispravlja udubljenja na koži izražene kao rupice kod odmaklog stadijuma,
  • mikroelemente i minerale koji utiču na metabolizam ćelije.

Kokteli se prave individualno prema vašim potrebama, ali i prema problemu koji treba rešiti. Oni za cilj imaju ubrzanje metabolizma i oštećivanje ćelijske membrane masne ćelije. Nakon tog oštećenja, ćelija ispušta masne kiseline i tako uklanja celulit odnosno masne naslage, i deluje na ubrzavanje cirkulacije i drenaže.

Nakon što se izvrši analiza stanja kože pacijenta, a pre tretmana, koža se dezinfikuje. 

Tokom zahvata se koriste najtanje igle, jer je cilj mezoterapije da se površinskim ubodima aktivni sastojci ravnomerno rasporede po površini ili ispod kože. Prilikom svakog uboda, u kožu se ubrizga minimalna količina sastojaka veličine kapljice.

Injekcione tehnike koje se primjenjuju tokom mezoterapije mogu biti različite. Često se kombinuje niz uboda tankom iglicom – papula metodom ili Nappage postupkom.

Kod osoba sa već uznapredovalim znacima starenja kože, postupak se mora intenzivirati  kako bi se postigao željeni efekat, dok najbolje rezultate daje u kombinaciji sa drugim metodama poput Vistabel terapije bora lica, terapije hijaluronskim filerima ili pak Venus Viva pomlađivanjem

Tretman mezoterapije je gotovo bezbolan. Moguća je pojava crvenila na koži nakon tretmana, a retki su i manji otoci koji prođu nakon nekoliko sati. U pojedinim slučajevima, koji su takođe retki, mogu se javiti i alergijske reakcije ili mali podlivi koji brzo nestaju ili se mogu pokriti šminkom.

U većini situacija, neposredno nakon tretmana se možete posvetiti svojim obavezama i svakodnevnim aktivnostima.

Nakon mezoterapije nije preporučljivo izlaganje suncu i veštačkim izvorima UV zračenja. Ostali rizici i komplikacije izbegavaju se izborom iskusnog lekara koji koristi kvalitetne materijale.