OPERACIJA UŠIJU

KOJI SU NAJČEŠĆI RAZLOZI ZA OPERACIJU UŠIJU?

Otkrivamo vam detalje o najčešćim zahtevima u estetsko-korektivnoj hirurgiji.

Korekcija ušiju ubraja se među najčešće zahvate u estetsko-korektivnoj hirurgiji. Deformacija ušnih skoljki najčešća je nasledna anomalija među brojnim deformacijama na spoljašnjem delu uha. Primećuje se odmah nakon rođenja, a kasnije, posebno u pubertetu, stvara duboko nezadovoljstvo. To je razlog zašto se primenjuje korekcija deformacije ušnih školjki pre upisa deteta u školu, jer ga može poštedeti emocionalne traume izazvane zadirkivanjem druge dece zbog virenja ušiju iz kose.

Kako izgleda zahvat?

Korekcija ušiju, poznatija kao otoplastika, najčešće se izvodi u dečijem uzrastu, ali se zahvatu mogu podvrgnuti i ljudi drugih starosnih dobi kojima „klempave“ uši smetaju. 

Kako se rast i razvoj ušne školjke završava u četvrtoj godini života, nakon tog perioda moguće je operativno korigovati uši. Preporučljivo je da se zahvat na deci učini pre polaska u školu.

Operacija se izvodi modeliranjem hrskavice uha, te priljubljivanjem ušne školjke glavi. Zahvat traje oko 30 minuta do jednog sata. Može se izvesti i u lokalnoj anesteziji. Operativni rez je teško vidljiv jer se nalazi u naboru između uha i glave.

Prilikom pregleda i tokom razgovora sa lekarom, dobijaju se sve informacije o korekciji, o očekivanim benefitima i potencijalnim komplikacijama. U zavisnosti od tipa anestezije za koju se doktor odluči, vrše se i propisane analize.

Operacija se najčešće izvodi u lokalnoj anesteziji, ali se može raditi i u opštoj ili intravenskoj analgeziji. Više se metoda primenjuje za rešavanja tog problema i uglavnom se do hrskavice, čiji položaj treba ispraviti, dolazi rezovima iza ušne skoljke. Hrskavica se modelira, višak prema potrebi odstranjuje, koža redukuje i ušne skoljke fiksiraju u normalni položaj.

Postoji nekoliko hirurških tehnika za korekciju ušnih školjki i tok zahvata zavisi od odabranog pristupa.

Prvih 7 dana nakon operacije nosi se veliki zavoj oko glave, koji se ne sme skidati. Nekoliko sati nakon operacije ušiju moguća je pojava lakog bola u predelu reza ili glavobolja, za šta dobijate odgovarajuće analgetike.

Spavanje tokom prvih deset dana dozvoljeno je samo na leđima, bez okretanja na stranu. Usled postavljanja specijalne vate, kao imobilizacije, moguće je da osoba slabije čuje dok nosi ovaj zavoj ili da ima osećaj pucketanja i šuškanja u ušima. Dve nedelje od operacije skidaju se konci, a narednih mesec dana treba paziti da ne dođe do naglog povlačenja ušne školjke.

Kada se nakon 7 dana skine veliki zavoj, još 7 dana nakon toga nosi se traka dan i noć, a naredne dve nedelje samo tokom noći.

Rezultat je vidljiv odmah i tokom prvih nekoliko meseci uši su zategnutije nego inače. Tako će biti dok sve legne na mesto.

Dva do tri meseca od intervencije vidi se puni efekat operacije, što je posebno značajno za decu sa ovim problemom, jer im u mlađem uzrastu i tinejdžerskom periodu „klempave uši“ i zadirkivanje vršnjaka bitno utiču na samopouzdanje.

Mogući su prolazni otok i, u retkim slučajevima, krvni podlivi.

Najčešća pitanja o operaciji ušiju

Apsolutno! Češće ih operišu deca i mlađi jer je to period kada im pojačano smeta taj problem, ali se bez problema mogu operisati i u starijem dobu.

Ne postoji nikakva restrikcija za operaciju ušiju i godišnja doba, osim što samo nošenje zavoja nije prijatno tokom letnjeg perioda zbog vrućine. Kod dece se ova operacija radi često za vreme raspusta kako bi se do povratka u školu skroz oporavili.