GINEKOMASTIJA

KAKO SE NAJBEZBOLNIJE REŠITI GINEKOMASTIJE?

Upoznajte se sa ginekomastijom i najbezbolnijim postupkom za uklanjanja te pojave kod muškaraca.

Ginekomastija se može javiti kod jednog od trojice muškaraca koji su mlađi od 40 godina, dok gotovo polovina muškaraca posle 50. godine života ima povećane grudi. Termin potiče od grčke reči gyne, što u prevodu znači “grudi kao u žene”.

Do ginekomastije dolazi usled uvećanja žlezdanog tkiva dojke kod muškaraca i često je praćeno uvećanjem masnog tkiva koje prožima i okružuje žlezdu. Ta promena može uzrokovati i preteranu osetljivost, uvećane areole i različit stepen viška kože.

Ukoliko promena i simptomi ginekomastije nastanu kod tinejdžera u ranom dobu, ne treba žuriti sa operacijom već pratiti da li dolazi do njenog povlačenja. Međutim, ukoliko se problem javi kod starijih ljudi, obavezna je provera zdravstvenog stanja, jer ova pojava može biti uzrokovana određenim zdravstvenim problemom ili lekovima koje konzumirate.

Da li se ginekomastija može sprečiti?

Ginekomastija može nastati usled viška masnog ili žlezdanog tkiva, ili kao kombinacija obe vrste tkiva. Ona se ne može sprečiti, ali se može korigovati zahvatima kao što su smanjenje grudi kod muškaraca, mastektomija ili liposukcija. Zbog toga je izuzetno važno da, ukoliko vam je dijagnostikovana, pregled obavite i kod specijaliste endokrinologije, kako bi se od starta isključili neki drugi mnogo ozbiljniji uzroci bujanja tkiva grudi.

Operacija ginekomastije se izvodi u opštoj anesteziji. Pre toga se rade sve analize koje su preporučili hirurg i anesteziolog. Najčešće je reč o laboratorijskim analizama i internističkom pregledu uz EKG. Kod ginekomastije je, takođe, neophodno uraditi ultrazvuk ili mamogram, ali i analizu hormona – posebno polnih.

Ako je mlečna žlezda velika i kompaktna, odstranjuje se malim rezom na ivici areole. Ukoliko je prisutna veća količina okolne masti, ona se u istom aktu uklanja lipoaspiracijom. U slučajevima u kojima je mlečna žlezda manja ali obilno prožeta mašću, moguće je celu operaciju ginekomastije izvesti metodom lipoaspiracije – uklanjanjem masti i delova žlezde vakuum-aspiracijom.

Pored ta dva, postoji još jedan oblik ginekomastije. To su situacije u kojima je dojka toliko velika da podseća na žensku, sa viškom kože, proširenim areolama i spuštenim bradavicama. U tim slučajevima se primenjuju hirurške metode slične onima koje se primenjuju i kod smanjenja ženskih grudi, uz određene modifikacije.

Nakon operacije ginekomastije drenovi se uklanjaju posle jednog dana, a specijalan grudnjak se može nositi i do četiri nedelje. Konci se skidaju između 10. i 14. dana, dok se teže fizičke aktivnosti i nošenje teških stvari zabranjuju najmanje mesec dana.

Rezultati (u vidu manjeg volumena i bolje pozicije gudi) su vidljivi odmah, ali je potpuni učinak vidljiv tek nekoliko nedelja (a nekada i nekoliko meseci) nakon operacije, kada otoci u potpunosti splasnu, a koža i tkivo zauzmu finalni oblik.

I ožiljci počinju postepeno da blede tokom prvih meseci! Kako ginekomastija utiče na samopouzdanje muškaraca, posebno u mlađem dobu, veliki rezultati postižu se i na polju samopouzdanja i zadovoljstva fizičkim izgledom.

U moguće komplikacije nakon operacije ginekomastije spadaju otoci i modrice, prolazna hipersenzibilnost ili utrnulost, moguća asimetrija, kao i prolazna namreškanost oko bradavice koja se vremenom poravnava. U izrazito retke komplikacije posle operacije ginekomastije spada nekroza.

Najčešća pitanja

Ukoliko primećujete da vam grudi imaju veći volumen nego što je to tipično za muški pol, a nemate značajan višak kilograma i promena nije nastala promenom navika ili telesne težine (taj volumen se ne smanjuje ni nakon mršavljenja i treninga), treba da posetite lekara. Pregledom će se utvrditi razlog nastanka problema, kao i način za njegovo rešavanje.

U zavisnosti od stepena izraženosti problema, određuje se obim operacije, odnosno pristup. U slučajevima blago povećanog masnog tkiva, uklanjanje masti se vrši uz pomoć Lipolife aparata , dok je kod izraženijih promena potrebna i redukcija kože i areole pravljenjem malih rezova koji vremenom blede i minimalno se primećuju.