VISTABEL (BOTOX) - prevencija i ublažavanje bora

ZAŠTO JE BOTOX (BOTULINSKI TOKSIN TIPA A) TRETMAN BROJ 1 ZA PODMLAĐIVANJE KOŽE?

Predstavljamo vam jedan od najpopularnijih anti-age tretmana u svetu.

Jedan od najpopularnijih anti-age, odnosno tretmana podmlađivanja, podrazumeva primenu Botulinskog toksina, u našoj zemlji registrovanog kao Vistabel. Reč je o prirodnom, pročišćenom proteinu koji doprinosi usporavanju prvih znakova starenja.

Vistabel terapija protiv bora na koži lica u estetskoj hirurgiji i medicini koristi se već više od 20 godina kao najučinkovitiji “brisač” bora u zonama oko očiju i na čelu. Minimalno je bolan (možete eventualno osetiti blago peckanje), a njegova aplikacija traje svega nekoliko minuta. Kada se ispravno koristi, vašem čelu može dati privlačan i mladolik izgled.

Tretmanom se ne postiže samo uklanjanje horizontalnih bora na čelu, već i bora smejalica i bora mrštilica, suptilno se podižu obrve i kapci i uklanja izgled ljutnje, umora i začuđenosti.

Važno je napomenuti da je tretman još 2002. godine odobrila američka organizacija Food and Drug Administration (FDA) koja kontroliše kvalitet i sigurnost hrane i lekova. Istraživanja pokazuju da se samo u SAD-u, nakon dobijenog odobrenja, na Vistabel tretman odlučilo više od milion ljudi.

Danas se ovaj tretman na godišnjem nivou izvede 5-6 miliona puta, što ga čini brojem jedan u estetici lica u svetu.

Vistabel je proizvod američke farmaceutske firme Allergan, a naša klinika je referentni trening centar upravo ovog proizvođača.

Kome je namenjen Botox/Vistabel tretman?

Osobe koje treba da se podvrgnu Vistabel tretmanu su one kojima su se kapci i obrve spustili usled procesa starenja, koje žele da osveže svoj izgled, ali i one koje žele da preventivno spreče nastanak bora.

Vistabel veoma dobro deluje na bore na čelu i oko očiju koje uzrokuju uobičajeni pokreti tih mišića. U slučaju kada su bore prilično izražene i duboke, a koža izrazito opuštena, Vistabel terapija bora ih ne može u potpunosti izbrisati. U tim slučajevima potrebna je kombinacija Vistabel-a i hijaluronskih filera.

To su razlozi zašto se osobama starijim od 65 godina preporučuje Vistabel tretman u kombinaciji sa filerima.

U sklopu pripreme za Vistabel tretman nužan je detaljan uvid u raspored i građu facijalnih mišića, jer se od osobe do osobe mogu bitno razlikovati.

Pre nego što doktor odobri tretman, obavestite ga o svim važnim pojedinostima – ukoliko dojite, uskoro planirate trudnoću ili bolujete od bolesti koja utiče na nerve i mišiće, jer one povećavaju rizik od nuspojava.

Pre intervencije tretirani deo se dezinfikuje i anestezira topikalnom anestezijom – u kremi.

Vistabel tretman deluje tako da blokira signale od nerava prema mišićima. Kada se ubrizga u mišiće, blokiraju se nervni signali, mišići se opuštaju, a bore izravnavaju.

S obzirom na to da je relativno kratkog veka trajanja, efekat Vistabel-a kao medicinsko-kozmetičkog postupka se ograničava.

Botulinski toksin, poznatiji kao Botox (botoks), ubrizgava se direktno u mišiće odgovorne za kreiranje mimičnih horizontalnih i vertikalnih bora na čelu, kao i bora u spoljnim uglovima očiju i korenu nosa. U najvećem broju slučajeva tretman se ponavlja svakih 3-6 meseci kako bi se održao mladolik i svež izgled.

Važno je napomenuti da je kod ponovljenih tretmana estetski efekat pomlađivanja dugotrajniji.

Nakon Botox-a je potrebno izbegavati saginjanje glave naredna 24h, naporne fizičke aktivnosti, kao i saunu i solarijum. Nekoliko dana nakon tretmana postepeno se vidi rezultat, jer Botox sve više deluje na mišiće. Iako pokreti nisu u potpunosti onemogućeni, kretanje mišića je smanjeno, pa bore bivaju manje primetne ili potpuno neprimetne. Postupak je potrebno ponavljati svakih nekoliko meseci.

Dobra vest je da se odmah po završetku tretmana možete vratiti svojim svakodnevnim obavezama.

Imajte na umu da je moguće da se na mestu uboda pojavi manja modrica koju možete prekriti puderom.  

Tretman se ne sme izvoditi ako postoji infekcija na mestima predviđenim za aplikovanje. Takođe, ne sme se izvoditi na osobama koje su osetljive, tj. alergične na bilo koji sastojak preparata.

Kod osoba s pojedinim neurološkim poremećajima (ALS – amiotrofična lateralna skleroza, Myasthenia Gravis ili Lambert-Eatonov sindrom) povećan je rizik od pojave ozbiljnijih nuspojava.

Crvenilo, svrab kože, blagi otok i pojava modrica spadaju u moguće nuspojave koje prolaze brzo. U retkim slučajevima mogu se javiti glavobolja, privremeno spuštanje očnih kapaka, vrtoglavica i nesanica.

Do pojave bola, eriteme, na mestu aplikacije i oslabljenosti mišića može doći u veoma retkim situacijama. Te pojave se povezuju sa postupkom zato što se javljaju prve nedelje nakon tretmana. Ipak, sve one su privremene i ne traju više od nekoliko nedelja.