fbpx

VS Clinic and Beauty

Ispravljanje deformiteta malih prstiju stopala

Ako imate čekićaste, maljičaste i kandžaste prste, mi smo tu da vam ponognemo. Saznajte kako se leče, koji je postupak i koliko traje oporavak.

Deformiteti malih prstiju mogu se javiti izolovano ili udruženo drugim deformitetima stopala ili u sklopu reumatoidnog artritisa. Ovai poremećaji nazivaju se čekićasti, maljičasti i kandžasti prsti. Prouzrokuju ih različita patološka stanja koja dovode do trajne savijenosti odnosno fleksije malih zglobova prstiju koji se mogu rešiti hirurškim putem, najčešće ukočenjem, odnosno artrodezom ovih zglobova.

Dijagnoza ovih poremećaja se postavlja kliničkim pregledom Vašeg ortopeda uz RTG snimak koji omogućava planiranje opertaivnog zahvata.

PRIPREMA I PROCEDURA

Preoperativno je potrebno uraditi osnovne analize krvne slike i biohemijskih parametara, uz intrenistički i pregled anesteziologa.

Operacija se izvodi u analgosedaciji, a pacijent bolnicu može napustiti istog dana. Operacija se izvodi na jednom ili više prstiju. Pozicija dobijena operacijom se zadržava specijanim osteofiksacijonim materijalom koji se odstranjuje za šest nedelja, a u tom periodu se savetuje hod na peti ili nošenje posebno dizajniranih ortopedskih pomagala.

OPORAVAK I REZULTATI

Postoperativna rana se previja drugog i sedmog dana od operacije. Konci se odstranjuju nakon dve nedelje. U postoperativnom toku od četri do šest nedelja dozvoljen je oslonac na operisano stopalo samo na petu ili se koriste specijano dizajnirana ortopedska pomagala. Nakon šest nedelja pacijent se može  vratiti svakodnevnim aktivnostima.

MOGUĆE KOMPLIKACIJE

Postoperativno može doći do odloženog zarastanja rane, gubitka osećaja dodira u regiji reza, retko se postoperativni tok može komplikovati infekcijom rane koja se leči primenom antibiotika, redovnim previjanjem, a u težim slučajevima hirurškom obradom.

Zakažite svoj termin putem telefona

+381 66 64 65 572

Kontaktirajte nas

Cenovnik

Ovde možete preuzeti cenovnik naših usluga

Preuzmi ovde