Ispravljanje deformiteta malih prstiju stopala

Ako imate čekićaste, maljičaste i kandžaste prste, mi smo tu da vam ponognemo. Saznajte kako se leče, koji je postupak i koliko traje oporavak.

Deformiteti malih prstiju mogu se javiti izolovano ili udruženo sa drugim deformitetima stopala, ili u sklopu reumatoidnog artritisa. Ovaj poremećaji nazivaju se čekićasti, maljičasti i kandžasti prsti.

Prouzrokuju ih različita patološka stanja koja dovode do trajne savijenosti, odnosno fleksije malih zglobova prstiju koji se mogu rešiti hirurškim putem – najčešće ukočenjem, odnosno artrodezom ovih zglobova.

Dijagnoza ovih poremećaja se postavlja kliničkim pregledom ortopeda uz RTG snimak koji omogućava planiranje operativnog zahvata. Cena operativnog zahvata u našoj klinici je od 1200 EUR po prstu.

Preoperativno je potrebno uraditi osnovne analize krvne slike i biohemijskih parametara, uz intrenistički i pregled anesteziologa.

Operacija se izvodi u analgosedaciji, a pacijent bolnicu može napustiti istog dana.

Operacija se izvodi na jednom ili više prstiju. Pozicija dobijena operacijom se zadržava specijalnim osteofiksacionim materijalom koji se odstranjuje za šest nedelja. U tom periodu se savetuje hod na peti ili nošenje posebno dizajniranih ortopedskih pomagala.

Postoperativna rana se previja drugog i sedmog dana od operacije. Konci se odstranjuju nakon dve nedelje. U postoperativnom toku, od četiri do šest nedelja, dozvoljen je oslonac samo na petu operisanog stopala, ili se koriste specijano dizajnirana ortopedska pomagala. Nakon šest nedelja, pacijent se može vratiti svakodnevnim aktivnostima.

Postoperativno može doći do odloženog zarastanja rane i gubitka osećaja dodira u regiji reza. Retko se postoperativni tok može iskomplikovati infekcijom rane koja se leči primenom antibiotika, redovnim previjanjem, a u težim slučajevima i hirurškom obradom.

Zakažite pregled kod dr Gorana Lekića pozivom na broj u nastavku

BEOGRAD
NEBOJŠINA 8A

Clinic