OPERACIJA KAPAKA

ŠTA SVE PODRAZUMEVA BLEFAROPLASTIKA - OPERACIJA KAPAKA?

Sve što treba da znate o operaciji kapaka nalazi se u ovom tekstu.

Baš kao i koža na svim ostalim delovima tela, i koža kapaka vremenom postaje tanja, isteže se i tako nastaje višak koji možemo uhvatiti i prstima. Taj višak kože na gornjim kapcima nekada pravi i funkcionalni problem, jer zaklanja pogled, pa osoba krivi glavu i vrat da bi mogla dobro da vidi ili nesvesno podiže obrve. U tim trenucima potrebna je operacija tzv. zatezanja kapaka. Osim gornjih, i donji kapci se opuštaju poput kesica koje često, pored viška kože, imaju i masne jastučiće koje treba odstraniti.

Korekcija očnih kapaka (blefaroplastika) jedan je od najčešćih zahvata podmlađivanja u estetskoj hirurgiji i spada u male i veoma efikasne estetske zahvate.

Operacija kapaka se može izvoditi u opštoj ili lokalnoj anesteziji, kao i u intravenskoj analgeziji. U zavisnosti od toga potrebne su različite analize preporučene od strane hirurga i anesteziologa. Najčešće su to labaratorijske analize i pregled interniste uz EKG.

Pristup masnom tkivu gornjeg i donjeg kapka omogućavaju rezovi koji prate prirodne kožne nabore i linije. “Ostrvca” masnog tkiva iz gornjeg i donjeg kapka se redukuju ili preusmeravaju, mišići se redukuju, a višak kože uklanja po unapred iscrtanom i izmerenom planu za maksimalno prirodne i precizne rezultate.

Šavovi se odstranjuju 7 dana nakon operacije.

U nekim slučajevima koriste se i drugi pristupi. Korekcija očnih kapaka se često (kada je to potrebno) izvodi u kombinaciji sa nekim drugim zahvatima, poput Face Lifting-a.

Odmah nakon intervencije, ili samo jedan dan kasnije, možete napustiti bolnicu. Pojava modrica i otečenost nakon operacije traju jednu do dve nedelje. Stoga je pravilno držanje obloga obavezno. Laki bolovi, poput peckanja ili zatezanja kapaka, kao i suzenje očiju, mogući su kod osetljivih osoba.

Finalni rezultat zatezanja kapaka vidljiv je nakon par nedelja kada splasnu otoci, a rez posvetli i postane gotovo neprimetan.

Pored standardnih otoka i podliva koji brzo prolaze, u retkim situacijama može doći do nemogućnosti potpunog zatvaranja kapka i prolaznog suzenja oka.

Najčešća pitanja

Budući da je problem spuštenih/opuštenih kapaka i funkcionalan, a ne samo estetski problem, nije nužno rezervisan samo za zrelo doba jer se promena na kapcima nekad genetski javlja mnogo ranije. Takođe, određeni broj ljudi prirodno ima opušteniju kožu gornjeg kapka ili nezadovoljavajući oblik kapka, kao i “kesice”, i tada se korekcija radi po indikaciji, a ne prema godinama.

Prvih nekoliko dana nakon procedure potrebno je držati hladne obloge i izbegavati pognutu glavu i slične položaje. Zbog toga se savetuje spavanje na leđima. Nekoliko dana nakon intervencije možete se vratiti uobičajenim aktivnostima, posebno ukoliko je vaš posao kancelarijskog tipa. Dok ožiljci u potpunosti ne izblede mogu se kamuflirati šminkom.

BEOGRAD
NEBOJŠINA 8A

Clinic

NIŠ
JOVANA SKERLIĆA 2A

Clinic