KOREKCIJA I POVECANJE USANA SOPSTVENOM MAŠĆU

KAKO IZGLEDA KOREKCIJA I POVEĆANJE USANA SOPSTVENOM MAŠĆU

U ovom tekstu saznajte šta sve podrazumeva i kako izgleda korekcija i povećanje usana sopstvenom mašću.

Lepe i pune usne san su svake žene. One su odraz seksepila, umnogome utiču na izgled i proporcije lica, pa zato ne čudi što je korekcija i povećanje usana jedan od najtraženijih estetskih zahvata na našoj klinici.

Korekcija usana može podrazumevati povećanje usana, preoblikovanje i ispravljanje asimetrija, korekciju kontura kao i njihovo podmlađivanje. Najčešće se izvodi hijaluronskim filerima, specijalno namenjenim za ovu vrstu korekcija i ovu regiju, ali i transferom sopstvene masti, koji se preporučuje ukoliko ne želite da nakon nekoliko meseci ponavljate korekciju.

Kod korekcije usana sopstvenom mašću, mast se uzima sa delova tela na kojima je ima u višku, korišćenjem najmodernijeg aparata – LipoLife lasera za lasersku liposukciju, koji je nakon obrade ubrizgava u željeni deo. Intervencija se radi u lokalnoj anesteziji, te ne zahteva posebne analize, odnosno, po potrebi i u analgosedaciji.

Nakon dogovora sa hirurgom oko efekta koji želite da postignete, filer masti se ubrizgava u deo na kojem su potrebni povećanje ili korekcija usana. Zbog nepredvidivosti stepena resorpcije masti, radi se blaga dodatna korekcija koja treba da osigura željeni volumen nakon perioda oporavka.

Prva tri dana nakon intervencije moguć je izraženiji otok, kao i modrice koje su prolaznog karaktera, posebno u slučajevima kada je u pitanju povećanje usana sopstvenom mašću. Dobra vest je da se dva sata nakon intervencije možete vratiti normalnim aktivnostima, a ukoliko su otoci izraženi, možete stavljati i hladne obloge.

Rezultati korekcije i povećanja usana su vidljivi u periodu od nekoliko dana do nekoliko nedelja nakon intervencije, kada otoci potpuno spadnu. Kod korekcija mašću, sav volumen koji se zadrži mesec dana od intervencije ostaje nepromenjen narednih nekoliko godina.

S obzirom na nepredvidivi stepen resorpcije masnog tkiva i kolagena, moguće je da postupak treba ponoviti nakon izvesnog vremena da bi se dobio bolji i trajniji rezultat.

Još jedno ograničenje ove korekcije ogleda se u tome što ona nema preciznost hijaluronskog filera, te se ne može koristiti za definisanje ivica, a može dovesti i do promene boje usana.

Najčešća pitanja

Jedini bezbedan i dozvoljen trajni metod korekcije usana jeste popunjavanje sopstvenom mašću. Sve ostale metode, osim hijaluronskih filera, zabranjene su zbog velikih komplikacija koje sa sobom nose.

Sva mast koja se ne resorbuje posle nekoliko nedelja smatra se trajnim rezultatom. Ukoliko je potrebno dodati volumen, korekcija se može ponoviti.

Mast se uzima iz delova tela na kojima je ima u višku. Najčešće su to stomak, butine i bokovi.

Popunjavanje usana mašću ima prednost u odnosu na hijaluronske filere, a to je upravo mast koja se ne resorbuje posle nekoliko nedelja. Time se postiže trajan volumen, pa se za ovaj metod često odlučuju i osobe kojima hijaluronski fileri izuzetno kratko traju. Najčešći je izbor dama i zbog toga što se tokom procedure koristi prirodan (sopstveni) materijal.

Ipak, i ova korekcija ima mane. One se ogledaju u nepredvidivosti ponašanja masti, jer se ne može unapred proceniti stepen resorpcije. U tim slučajevima potrebno je ponavljanje postupka.

Još jednu manu predstavlja nemogućnost preciznog aplikovanja tokom korekcije ivice usana. Naime, kod određenog broja dama primećuje se i promena boje usana, tj. njihovo posvetljivanje, upravo zbog specifične boje masti.