Hemijski pilinzi

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O HEMIJSKIM PILINZIMA

Pored toga što predstavljaju idealnu metodu za lečenje akni, hemijski pilinzi pomažu i kod brojnih drugih problema sa kožom. Otkrivamo vam sve što treba da znate o njima.

Hemijski pilinzi su bez premca kada su nega kože i rešavanje različitih problema sa kožom u pitanju. Zašto?

Pre svega, izvrsna su metoda za lečenje akni, ožiljaka od akni, hiperpigmentacije, za ublažavanja blažih bora, a mogu se koristiti i za osveženje kože lica. Njima se uklanjaju stare i time podstiče rast novih ćelija kože, kako bi ona bila sjajnija, zdravija i lepša.

Niz kiselina koje su danas na raspolaganju za hemijski piling koriste se u svrhu lečenja i poboljšanja različitih stanja kože. Zbog toga se hemijski piling smatra komplementarnom metodom. Njime se leče akne i ožiljci od akni, solarne keratoze, ali se i ublažavaju bore te koriguju fotooštećenja kože lica, vrata i dekoltea.

Hemijski piling se, u zavisnosti od tipa kože, indikacije i odabrane vrste pilinga, najčešće sprovodi u nekoliko tretmana u razmaku od 7 do 14 dana. Dobar terapijski učinak, jednostavnost izvođenja i minimalne nuspojave čine ovaj tretman jednim od najomiljenijih, kako naših pacijenata, tako i naših doktora.

Dobra vest je da se pilinzi mogu raditi gotovo tokom cele godine, uz obavezno korišćenje preparata sa zaštitnim faktorom. Nakon tretmana nema iritacije kože, pa se ne remeti uobičajeni životni ritam, što nije slučaj sa drugim tretmanima (naročito ako govorimo uklanjanju hiperpigmentacije i ožiljaka).

Poboljšanje i osveženje kože postiže se postepeno i prirodno. Konačan rezultat vidljiv je nekoliko nedelja nakon poslednjeg sprovedenog pilinga, dok je stalni napredak primetan iz dana u dan. Efekat pilinga je dugotrajan jer podstiče obnovu kolagena i elastina u koži.

Na našoj klinici primenjuju se Mesoestetic hemijski pilinzi. U pitanju je najveća linija hemijskih pilinga (od onih sa površinskim do onih sa dubinskim delovanjem) sa patentiranom formulom koja omogućava veću efikasnost uz manje nuspojava.

Da biste mogli da radite hemijski piling, neophodno je najpre uraditi pregled kože, nakon čega se sa lekarom donosi odluka o vrsti pilinga koji ćete pribegavati.

Gotovo se svako može podvrgnuti hemijskom pilingu. Veći oprez pre pilinga preporučuje se ljudima sa tamnijom kožom, jer je kod njih naročito važno da se piling nanosi u skladu s njihovim tipom kože. Razlog se krije u tome što veoma jaki hemijski pilinzi mogu uzrokovati jaču hiperpigmentaciju na tamnijoj koži.

Hemijski pilinzi mogu se upotpuniti različitim tretmanima lica, poput laserskih tretmana ili  mezoterapije.

U svakom slučaju, prepustite lekaru da vodi brigu o vašoj koži i tretmanima koji su idealni za vas i budite iskreni o tome koje proizvode koristite kod kuće.

Tokom hemijskog pilinga se na kožu nanosi odabrana hemikalija (glikolna, mandelična ili druga vrsta organske kiseline), sa ciljem poboljšanja stanja kože. Nakon tretmana dolazi do obnavljanja epidermisa i poboljšanja strukture dermisa, zbog povećane biosinteze kolagena i hijaluronske kiseline. Dakle, dolazi do remodelovanja kože.

Rezultati pilinga se ogledaju u poboljšanju teksture i vlažnosti kože,  mladalačkom izgledu, ali i uklanjanju manjih bora i poboljšanju poremećaja pigmentacije uzrokovane izlaganjem suncu. 

U zavisnosti od dubine delovanja na koži možemo razlikovati veoma površinske, površinske, srednje duboke i duboke hemijske pilinge.

VEOMA POVRŠINSKI PILING deluje na najpovršniji deo epidermisa, tj. na sloj mrtvih ćelija kože koji se nevidljivo ljušti.

POVRŠINSKI PILING deluje unutar epidermisa ne prodirući do njegovih dubljih slojeva.

SREDNJE DUBOKI PILING prolazi sve do dermoepidermalne granice.

DUBOKI PILING deluje i u dermisu.                     

Delovanje pilinga na kožu modulira lekar i individualno ga prilagođava svakom pacijentu. Na takav način je, uz kombinaciju terapijskog niza nekoliko pilinga, moguće dobiti izvrstan efekat pomlađivanja kože, bez iritacije i bez ograničenja u svakodnevnom životu.

U zavisnosti  do odabrane vrste i postignute dubine pilinga, odmah nakon tretmana javlja se crvenilo i lagani otok koji se brzo smiruje. Za nekoliko dana moguće je i vidljivo ljuštenje kože, koje će ubrzo prestati. Za to vreme propisana je posebna nega kože.

Danas su na raspolaganju pilinzi koji uzrokuju manju iritaciju i manje crvenila, a istovremeno su izuzetno učinkoviti kada govorimo o obnovi i remodelovanju kože.

I imajte još nešto na umu!

Izuzetno je važno držati se preporuka lekara nakon zahvata, što svakako uključuje i nanošenje krema za zaštitu od sunca sa visokim zaštitnim faktorom tokom boravka na otvorenom.

Mere opreza       

Tretman se ne preporučuje:

  • ako ste trudni ili dojite,
  • ako bolujete od imunoloških bolesti (sistemski lupus, sklerodermija),
  • ako ste pre manje od 6 meseci bili podvrgnuti hirurškom zahvatu, zračenju ili tretmanu laserom na regiji na kojoj će piling biti sproveden,
  • ako imate virusnu infekciju na regiji koja se tretira (npr. Herpes Simplex),
  • u slučaju da uzimate izotretinoin (Roaccutane), zahvat treba odložiti za period od 6 meseci po prestanku uzimanja leka.