Smanjivanje grudi

ŠTA SVE PODRAZUMEVA OPERACIJA SMANJIVANJA GRUDI?

Smanjivanje grudi predstavlja još jednu proceduru koju možete zakazati na našoj klinici.

Iako je, na prvi pogled, broj žena koje žele da uvećaju grudi veći, nije beznačajan ni broj onih koje se odlučuju na njihovo smanjivanje. U pitanju je operacija u kojoj se uklanja deo žlezdanog i masnog tkiva, kao i deo viška kože u cilju smanjenja volumena grudi i kreiranja bolje pozicije i izgleda.

Potrebu za smanjivanjem grudi imaju dame koje prirodno imaju prevelike grudi, kao i dame kojima je veličina grudi promenjena usled gojaznosti ili nakon trudnoće.

Budući da prevelike grudi usled njihove težine izazivaju niz komplikacija, ovaj problem se ne smatra isključivo estetskim.

Intervencija se najčešće izvodi u opštoj anesteziji i podrazumeva obavljanje svih analiza preporučenih u konsultaciji sa hirurgom i anesteziologom. Najčešće su to laboratorijske analize i internistički pregled uz EKG. Preporučuje se još i ultrazvuk i mamogram.

Operacija smanjivanja grudi traje između dva i četiri sata i podrazumeva uklanjanje viška kože, žlezdanog i masnog tkiva, uz vraćanje bradavica u željeni položaj.

Korekciji se može pristupiti na tri načina, a pristup se bira u zavisnosti od potreba pacijenta – položaja bradavice, viška kože, masnog tkiva, položaja žlezde. Razlikuju se:

  • tehnika smanjenja grudi sa rezom u obliku sidra (obrnuto slovo T) što znači da će ožiljak imati tri komponente: kružni deo oko areole, vertikalni deo na donjem polu dojke dužine 5-8 cm i horizontalni deo u brazdi ispod grudi 5-10cm;
  • vertikalna tehnika koja podrazumeva ožiljak sa samo prve dve komponente: kružnim delom oko areole i vertikalnim delom na donjem polu dojke.
  • periareolarna tehnika koja podrazumeva ožiljak samo kao krug oko areole.

Minimum četiri nedelje nakon operacije smanjivanja grudi nosi se specijalan grudnjak. Rana se šije koncima koji se resorbuju, te nema potrebe za njihovim uklanjanjem. Teže fizičke aktivnosti i nošenje teških stvari zabranjene su prvih 6 do 8 nedelja. Ožiljci postepeno blede tokom narednih nekoliko meseci, a finalni rezultat se može očekivati kada povećane grudi omekšaju.

Manji volumen i bolja pozicija grudi vidljivi su odmah, ali su finalni rezultati primetni u periodu od nekoliko nedelja do nekoliko meseci, kada otoci u potpunosti nestanu, a koža i tkivo zauzmu svoj finalni oblik. Ožiljci posle operacije smanjivanja grudi postepeno blede tokom narednih nekoliko meseci.

Smanjivanje grudi omogućava lakše obavljanje fizičkih aktivnosti i prestanak bola u kičmi koji je čest kod osoba sa izrazito velikim grudima.

Smanivanje grudi
Smanjivanje grudi

U moguće komplikacije kada je smanjivanje grudi u pitanju spadaju otoci i modrice, prolazna hipersenzibilnost ili utrnulost, moguća asimetrija, kao i prolazna namreškanost oko bradavice koja se vremenom poravnava.

Kao izrazito retke komplikacije mogu se javiti nekroza i gubitak mogućnosti dojenja.

BEOGRAD
NEBOJŠINA 8A

Clinic

NIŠ
JOVANA SKERLIĆA 2A

Clinic