blog

UTICAJ ISHRANE NA PLODNOST

Uticaj ishrane na plodnost

Razgovor sa nutricionistom Đorđem Pejićem

Može da vas iznenadi saznanje da hrana sadrži  polne hormone i da ima moć upravljanja koncentracijom hormona u našem organizmu, kao i da utiče na različita dešavanja kao što su na primer, seksualni nagon, reprodukcija ili simptomi menstruacionog ciklusa. Za sada je poznato da čak oko 300 biljaka ima estrogensku aktivnost, i da su mnoge od njih jestive i imaju uticaj u regulaciji estrogena.

Uzrok promena na nivou estrogena kod žena  može biti upotreba punomasne hrane, ali takodje i upotreba alkohola, dok kod muškaraca ishrana sa visokim procentom masnoće i te kako može uticati na nivo testosterona, njegov seksualni život i pokretljivost spermatozoida.

Masne  namirnice goje, i dovode do nižih vrednosti testosterona, a takođe, ta ista hrana ometa erekciju muškog polnog organa, na isti način kao što uzrokuje začepljenje ostalih arterija. To nikako ne znači da masti treba u potpunosti isključiti iz ishrane, već pametno birati one koje naše telo najbolje metaboliše, i koje će našem telu pružiti sve benefite iz svojih energetskih materija.

Kada je u pitanju muški sterilitet, nove studije pokazuju da je vitamin C i namirnice u kojima se on nalazi, najzaslužniji za podmlađivanje ili pokretljivost spermatozoida. Ta studija navodi da je čak 30% pokretljivost bila bolja, a da je 60% bilo više i to samo sa 1000mg vitamina C i raznovrsnom ishranom koja se sastojala od dosta povrća i voća, kao i namirnica koje u sebi sadrže folnu kiselinu – navodi, dr Vilijam Haris sa Univerziteta u Teksasu u studiji koja je trajala 60 dana.

ISHRANA I VANTELESNA OPLODNJA

Ukoliko ste u procesu planiranja porodice, bez obzira da li planirate začeće prirodinim ili asistiranim putem, vaš način ishrane ima veliki uticaj kako na vaše opšte zdravlje, energiju i vitalnost, tako i na naše reproduktivno zdravlje. Najlakše bi bilo da postoji jedinstveni recept za svakog ko želi da poboljša svoje reproduktivno zdravlje, ali toga nažalost nema. Jako je bitno svakog pojedinca sagledati posebno uz potpunu ličnu i porodičnu anamnezu, njegove navike kako u ishrani tako i uopšteno – pre svega kada je reč o stilu života i svakodnevnim navikama oba partnera.

Dakle, potrebno je detaljno saslušati pacijenta ili pacijentkinju, jer kod pojedinih postoji problem sa varenjem i apsorpcijom hranljivih materija, kod drugih problem sa alergijskim reakcijama na laktozu, gluten ili neku drugu komponentu u namirnicama. Neko ima problema sa anemijom, neko se hrani veganski ili vegetarijanski, a kod drugih je u pitanju insulinska rezistencija, PCOS ili jednostavno loš kvalitet spermatozoida….

Preporuka WHO (Svetske zdravstvene organizacije) pri postupku VTO je pre svega održavanje idealne telesne mase i BMI (Body Mass Index) u referentnim vrednostima (18-25).

U VS Beauty and Weight Loss centru upravo je akcenat na značaju pravilne ishrane prilikom pripreme za proces začeća, ali i kasnije u periodu održavanja trudnoće.

OSNOVNE PREPORUKE GLASE DA KORISTIMO PRE SVEGA NAMIRNICE IZ SVIH SEDAM GRUPA

Ishrana treba da bude pravilno izbalansirana i raznovrsna, sa manjim procentom zasićenih masti u ishrani (crvena mesa, mlečni proizvodi), da akcenat damo mediteranskoj ishrani i ishrani sa manjim procentom masti, i da se pre svega uobričimo.

NUTRIGENETIKA I PREDNOST SAVREMENE MEDICINE

Uz pomoć savremene medicine, dolazimo do najindividualnijeg pristupa u izradi plana i programa ishrane pacijenata i pacijentkinja, a u tome nam pomaže NUTRIGENETIKA, koja i osnovne i uopštene preporuke može i te kako individualno promeniti.

Nutrigenetikom se uz pomoć analize gena, konkretno i najpreciznije moguće pojedincu određuju namirnice koje on isključivo najbolje metaboliše. Odabirom namirnica takvom metodom i njihovim pravilnim kombinovanjem odžavamo našu mikrofloru zdravom, imunološki jačamo ceo sistem, i pomažemo rešavanju različitih zdravstvenih problema kao što je PCOS, insulinska rezistencija, ali utičemo i na pokretljivost spermatozida koji najčešće i jesu uzročnici steriliteta.

Takva ishrana je individualno ukombinovana sa određenim procentom masti i proteina, koje pacijentu ili pacijentkinji lično odgovaraju, i praćene su dovoljnom količinom vlakana kojom svoju telesnu masu što pre na zdrav način dovodimo do idealne i odgovarajuće za sam process VTO, ili prirodnog začeća.

Uz pomoć NUTRIGENETIKE, kao i svakim genetskim testom možemo videti genetsku predispoziciju za gestacijski dijabetes ili kardiološki rizik, koji se takođe, bez obzira na genetsku predispoziciju pravilnom ishranom može sprečiti. Odgovarajuća suplementacija, (koja se takođe određuje) jeste neophodna u cilju jačanja crevne flore, koja se uglavnom zasniva na unosu probiotika, vitamina d i prebiotika koji su zapravo hrana za naše dobre bakterije u crevnoj flori. Na taj način smanjujemo sve metaboličke rizike, a svoju težinu na najlakši način dovodimo do idealne, ili je održavamo u preporučenim BMI referencama.

ZAKLJUČAK

Za sam kraj da zaključimo – u proces začeća, jako važno ući zajedno, odn. da oba parnera individualno rade na prilagođavanju svog plana i programa ishrane onako kako njihovom telu odgovara i čini ih pre svega zdravim, vitalnim i reproduktivno zdravim. Pomoć nutricioniste u tome jeste neophodna, jer praćenjem opštih saveta koji nikako nisu za sve nas odgovarajući, mogu dovesti ne samo do slabih rezultata, već da dovedu i do ozbiljnih zdravstvenih problema kako za roditelje, tako i za buduću bebu.

Bilo da pokušavate da ostanete u drugom stanju, ili jednostavno želite da regulišete ishranu i kilažu, pozovite nas i zakažite pregled i konsultacije kod našeg nutricioniste i dijetetičara Đorđa Pejića.

BEOGRAD
NEBOJŠINA 8A

Beauty & SPA

NIŠ
JOVANA SKERLIĆA 2A

Beauty & SPA