Zatezanje stomaka

ABDOMINOPLASTIKA: ZA RAVAN I ZATEGNUT STOMAK

Otkrivamo vam kako se na našoj klinici radi abdominoplastika, operacija zatezanja stomaka.

Abdominoplastika, poznata još i kao zatezanje stomaka, operacija je koja za cilj ima uklanjanje viška kože i masti u predelu stomaka. Pacijenti se najčešće za ovu intervenciju odlučuju nakon naglog mršavljenja, kada ostane višak kože, nakon trudnoće ili u poznijim godinama kada je teže zategnuti stomak samo mršavljenjem i treningom.

Važno je naglasiti da ona nije zamena za „skidanje stomaka“ zdravim načinom života, ali je jedino efikasno rešenje za gore navedene probleme.

Abdominoplastika je hiruška intervencija koja se najčešće izvodi prilikom zatezanja stomaka. Pored ove metode, često se izvodi i liposukcija kojom se izvlače suvišne masti iz stomaka. Najbolji efekat zatezanja stomaka pruža kombinacija ove dve metode, kada se abdominoplastikom zateže suvišna koža a liposukcijom izvlače suvišne masti.

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji i podrazumeva prethodnu proveru svih aspekata dogovorenih u konsultaciji sa hirurgom i anesteziologom. Najčešće su to laboratorijske analize i internistički pregled uz EKG.

Tokom operacije se horizontalni rez pravi u bikini zoni, iznad stidne regije, i ide u dubinu, do prednjih trbušnih mišića. Tom prilikom se uklanja višak kože i masnog tkiva i, ukoliko je potrebno, pupak se pomera na višu poziciju. U istom aktu se može izvršiti LipoLife liposukcija sa bokova ili butina, kao i ojačavanje muskulature prednjeg trbušnog zida – što je najčešće potrebno kod žena koje su imale nekoliko trudnoća.

Operacija može trajati od dva do četiri sata.

Nakon operacije je često potrebno nošenje drenova, ali se oni najčešće uklanjaju nakon 2 do 3 dana. Konci se u postoperativnom postupku uklanjaju između 10. i 14. dana.

Tokom perioda oporavka potrebno je minimum mesec dana izbegavati jake fizičke aktivnosti i nositi specijalni steznik. Rezultat zatezanja stomaka je vidljiv odmah, dok se smatra da je izgled konačan odmah nakon završetka nošenja pojasa.

U moguće komplikacije, iako u retkim slučajevima, ubraja se pojava keloidnih ožiljaka kod osoba koje su im sklone, kao i pojava otoka trbušnog zida, uz produženo curenje bistre serozne tečnosti.