Operacija mladeža i promena na koži

Iako se najčešće radi o benignim pojavama, mladeže i različite promene na koži nekada je neophodno ukloniti operacijom. Saznajte kako taj postupak izgleda na našoj klinici.

Većina ljudi mladeže smatra tamnim, smeđim promenama na koži i retko im posvećuje posebnu pažnju. Oni izgledom mogu biti raznovrsni, mogu se pojaviti bilo gde, pojedinačno ili grupisano, obično su smeđe boje i različitih oblika. Međutim, oblik i boja mladeža mogu biti ono što ukazuje na promenu koju je potrebno tretirati.

Većina mladeža se pojavljuje do 20. godine života, iako neki nastaju tek u starijoj životnoj dobi usled sunčanja koje je najčešći uzročnik njihove pojave. 

Koža i potkožno tkivo podložni su pojavi mladeža različite veličine i karakteristika u ponašanju tokom života. Najčešće se radi o dobroćudnim promenama. Lečenje zavisi od njihovih karakteristika i položaja, dok se pregledom mladeža i beleženjem promena na FotoFinder uređaju detektuju oni koji zahtevaju uklanjanje.

Neki mladeži se uklanjaju iz estetskih razloga, posebno ako su na licu ili istaknutim regijama, dok drugi predstavljaju skupinu tumora, te je njihovo hirurško odstranjivanje neophodno. Ukoliko se mladež ili neka druga kožna promena uklone u ranoj fazi, sve kancerogene ćelije se odstrane iz organizma. Kada se jednom odstrane, veoma se retko ponovo pojavljuju. Druge kožne promene mogu biti bradavice, ateromi ili lipomi.

Zbog toga je pravovremeno javljanje lekaru za sve atipične promene na koži od izuzetne važnosti!

Na dan zahvata nije dozvoljeno koristiti preparate za tuširanje koji maste kožu, već običan sapun ili gel za tuširanje. Nedelju dana pre i nakon operacije izbegavajte lekove koji smanjuju viskoznost krvi, kao što je to slučaj sa aspirinom. Još jedna važna preporuka – ne dolazite praznog stomaka na intervenciju.

Intervencija se izvodi u lokalnoj anesteziji, gde se prvo injektira lokalni anestetik u regije oko promene, a potom se čini ekscizija (osnovna hirurška tehnika) promene. Zbog toga, pre operacije, često nije neophodno uraditi dodatne analize.

Nepisano pravilo je da se prilikom uklanjanja mladeža, lipoma ili ateroma uzme uklonjeno tkivo i pošalje na patohistološku analizu, kako bi se uklonila sumnja u postojanje bilo kakve bolesti. Mladež se mora u celosti ukloniti – i površinski deo i deo koji se nalazi ispod kože. 

Ukoliko se radi o manjem mladežu, rana se direktno ušiva, a ako je mladež veći, tada se primjenjuje uzimanje lokalnih režnjeva sa strane ili slobodnih transplantata kože.

Postoperativni tok traje narednih 7-14 dana (u zavisnosti od lokalizacije promene). Nekad je neophodno uzimati antibiotsku terapiju prvih 7-10 dana, a nekad je dovoljno uzimati samo lekove protiv bolova, po potrebi. Nakon skidanja konaca, do treće nedelje se koriste neutralne masti, a potom i kreme koje sprečavaju pojavu ožiljaka (još mesec-dva). U retkim slučajevima može doći do pojave keloidnih ožiljaka, naročito kod osoba koje su im sklone.