Zatezanje nadlaktica

BRAHIOPLASTIKA: KAKO IZGLEDA OPERACIJA ZATEZANJA NADLAKTICA

Koji su najčešći razlozi za ovu proceduru, ali i kako ona izgleda, saznajte u tekstu koji sledi.

Brahioplastika je operacija koja ima za cilj smanjenje obima i zatezanje nadlaktica uklanjanjem viška kože i masti u tom predelu tela. Najčešći kandidati za ovu operaciju su osobe koje su izgubile veliki broj kilograma ili starije osobe kod kojih je, usled starenja, došlo do opuštanja tkiva i kože koje se ne može korigovati vežbanjem i dijetom.

Međutim, kod određenog broja pacijenata sa normalnom telesnom težinom, nije isključeno da nadlaktice imaju takvu građu da bivaju u disproporciji sa ostatkom tela, te im je potrebna operativna korekcija.

Brahioplastika je hirurški zahvat kojim se uklanja višak masnih naslaga i kože na gornjem delu ruke, čime se postiže oblikovaniji, vitkiji izgled. S vremenom, meko tkivo nadlaktice postaje sve opuštenije i može se opustiti, što uzrokuje mlohav izgled ruku. Ova promena je nešto izraženija kod žena.

Idealna je za pacijente koje muči značajna količina viška opuštene kože ili masnih naslaga na području nadlaktice, bez obzira na stabilnu težinu i vežbanje.

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji. Pre toga je potrebno uraditi sve analize koje preporuče hirurg i anesteziolog. Najčešće su to laboratorijske analize i internistički pregled uz EKG.

Za vreme brahioplastike, hirurški rez se izvodi duž unutrašnjeg dela nadlaktice, najčešće od pazuha do lakta. Potom se liposukcijom uklanja višak masnih naslaga, pre nego što se ukloni i zategne višak kože.

Kod pacijenata sa malom količinom viška kože, prilikom brahioplastike potreban je tek mali rez. U tom slučaju se više malih rezova načini u blizini pazuha, kako bi uklanjanje masnih naslaga i tkiva bilo što manje invazivno.

Nakon uklanjanja masnih naslaga i zatezanja kože, rez se zatvara šavovima koji će se vaditi ili resorbovati u period do tri nedelje nakon zahvata. Zahvat se izvodi u opštoj anesteziji i obično traje dva do tri sata, u zavisnosti o veličine područja koje se podvrgava zahvatu. Svojoj kući možete ići već sledeći dan.

Ukoliko zahvat uključuje manju korekciju, može se uraditi i u lokalnoj anesteziji ili intravenskoj analgeziji uz LipoLife liposukciju koja zateže kožu, što je čini najboljim pristupom za uklanjanje viška masti.

Konci se uklanjaju u periodu od 10 do 14 dana nakon operacije. Minimum dve nedelje tokom perioda oporavka neophodno je izbegavati jake fizičke aktivnosti i nositi specijalni steznik.

Rezultat zatezanja kože ruku je vidljiv odmah, a smatra se da je on konačan tek na kraju nošenja pojasa.

U moguće komplikacije zatezanja nadlaktica, u retkim slučajevima, ubraja se pojava keloidnih ožiljaka kod osoba koje su im sklone, kao i otoka, modrica i prolaznog trnjenja ruku.