Operacija artroze zgloba palca – "ukočen palac"

Da li ste čuli za izraz „ukočen palac“? Neretko mislimo da je svaki deformitet palca stopala čukalj, ali ukoliko je zglob palca deformisan, ograničeno pokretan i bolan, onda je u pitanju Halux Rigidus, tj. „ukočen palac“.

Halux rigidus je degenerativno oboljenje prvog metatarzofalangealnog zgloba, odnosno zgloba palca i stopala. Češće se javlja kod osoba ženskog pola.

Odlikuje se artrozom zahvaćenog zgloba koju prati pojava bola i otoka sa smanjenjem pokretljivosti. Bol je najizraženiji u hodu, pri odrazu stopala od podloge.

Na osnovu pregleda i RTG snimka postavlja se dijagnoza oboljenja i pravi plan lečenja, koji u početnim fazama podrazumeva nošenje udobnije obuće, kao i primenu antiupalnih lekova. U kasnijim fazama lečenje je hirurško.

Preoperativno je potrebno uraditi osnovne analize krvne slike i biohemijskih parametara, uz intrenistički i pregled anesteziologa.

Operacija se izvodi u analgosedaciji, a pacijent kliniku može napustiti istog dana.

Hirurško lečenje podrazumeva odstranjenje dela obolele zglobne površine, tzv. Cheilectomya, nakon koje oporavak traje do dve nedelje.

Ukoliko je artroza zgloba uznapredovala, ali je pokretljivost još uvek delom očuvana, savetuje se operacija po Youngswick-u, koja podrazumeva korekciju položaja zglobnih površina uz skraćenje prve metatarzalne kosti stopala. Ovom operacijom se smanjuje pritisak tj. opterećenje na nivou zgloba i postiže obezboljenje i veća pokretljivost. Dobijena pozicija se fiksira posebnim zavrtnjem, koji se ne mora naknadno odstraniti.

Oporavak nakon ove procedure može trajati do dva meseca. U težim slučajevima savetuje se ukočenje ovog zgloba, nakon kojeg oporavak traje deset nedelja. Ova procedura podrazumeva obradu zglobnih površina na stopalu i palcu posebnim instrumentima; zatim dobijanje najadekvatnije pozicije palca i njeno fiksiranje veoma tankom i otpornom pločicom i zavrtnjima (koji se ne moraju naknadno odstraniti hirurški). Ti zavrtnji omogućavaju snimanje magnetnom rezonancom.

Kod najizraženijih slučajeva, kao i kod reumatoidnog artritisa, savetuje se operacija tokom koje se vrši resekcija, odnosno odstranjenje dela falange, odnosno kosti palca sa umetanjem mekog tkiva. Ova procedura se naziva interpoziciona artroplastika

Oporavak, kao i kod prethodne procedure, traje dva meseca.

Postoperativna rana se previja drugog i sedmog dana od operacije. Konci se odstranjuju nakon dve nedelje.

U postoperativnom toku, u periodu od četiri do šest nedelja, dozvoljen je oslonac samo na petu operisanog stopala, ili se koriste specijalno dizajnirana ortopedska pomagala.

Nakon dva meseca pacijent se može vratiti svakodnevnim aktivnostima. Savremeni materijali koji se danas koriste pri operaciji, ne zahtevaju naknadno operativno odstranjenje. Radi se o materijalima koji praktično ne izazivaju reakciju tkiva, a istovremeno poseduju sertifikat da su kompatibilni sa MRI dijagnostikom, tj. pacijent može obaviti snimanje magnetnom rezonancom.

Postoperativno može doći do odloženog zarastanja rane i gubitka osećaja dodira u regiji reza.

Retko se postoperativni tok može iskomplikovati infekcijom rane, koja se leči primenom antibiotika, redovnim previjanjem, a u težim slučajevima hirurškom obradom.