blog

ISTINE I ZABLUDE O LASERSKOJ EPILACIJI

laserska_epilacija

17.03.2022.

Ukoliko se dvoumite da i vi napokon krenete u proces laserskog uklanjanja dlačica sa lica i tela, sigurni smo da se prilikom donošenja konačne oduke susrećete sa nedoumicama i pitanjima različitog tipa. Koliko je laserska epilacija zaista bezbedna? Da li ja to sebi mogu da priuštim? Koliko laseri negativno utiču na unutrašnje organe i kožu? Da li laserska epilacija izaziva opekotine ili rak kože?

Ukoliko se pronalazite u ovim dilemama, verujte nam na reč – niste jedini. S tim u vezi, odlučili smo da u nastavku teksta prođemo kroz najčešće istine i zablude koje kruže oko ovog revolucionarnog otkrića, ali i sa kojima se najčešće susrećemo nakon konsutlacija sa našim pacijentima.

MIT: Svaki laser je isti

ISTINA: Svaki laser nije isti. Prilikom odabira centra u kojem biste radili lasersku epilaciju, jako je bitno voditi računa o tome da li je u pitanju medickinski laser – FDA approved. Alma Soprano Titanium, koji koristimo u VS Beauty & Weight Loss centru, predstavlja revolucionaran, medicinski uređaj, jer kombinuje najbolje od svih svojih prethodnika (deluje na tri talasne dužine) i upravo zbog ove tehnologije efikasno utiče na sve dlačice, nezavisno čak od tena i tipa kože.

S obzirom na to da poseduje jedinstven sistem za hlađenje, Titanium je potpuno bezbedan, ne pravi opekotine i, što je najvažnije, bezbolan. Uz to, ovaj laser je IN MOTION LASER, te nema rizika od «zebra efekta (ostajanja tračica dlaka) i sam tretman ne traje više od 85 sekundi po regiji.

MIT: Dovoljan je samo jedan tretman kako bismo se rešili dlačica zauvek

ISTINA: Trenutno na svetu ne postoji laser uz pomoć kojeg ćete se nakon samo jednog tretmana zauvek rešiti upornih dlačica. Optimalan broj tretmana jeste između 6 i 8 (za 100% kompatibilne pacijente), dok za pacijente sa određenom problematikom, nekada i malo više od toga. Nakon završetka svih tretmana i u zavisnosti od strukture dlačica, poželjno je jednom godišnje doći na održavanje.

MIT: Lasersko uklanjanje dlačica nije dobro po zdravlje

ISTINA: Alma Soprano Titanium/Venus Velocity laser je potpuno bezbedan, ne pravi opekotine i, što je najvažnije – bezbolan. Posebno je efikasan na osetljivim zonama, kao što je bikini zona, zbog In motion sistema rada tokom kog se postepeno podiže temperatura brzim pokretima (umesto kratkotrajne jake energije koja može biti veoma bolna, što je slučaj sa drugim laserima). Zahvaljujući tom sistemu postiže se maksimalna efikasnost uz potpuni komfor i izbegavanje “zebra” efekta, koji se može pojaviti.

Da li možete doživeti neugodnosti opasne po vaše zdravlje, zavisi primarno o uređajima koji se koriste i od stručnog osoblja koje izvodi lasersku depilaciju.

Što se tiče sigurnosti, može se pronaći podatak da lasersko uklanjanje dlačica dovodi do pucanja kapilara, što je potpuna neistina – pucanje kapilara događa se često kod depilacije, a ne kod laserskog uklanjanja dlačica.

MIT: Laserska epilacija izaziva neplodnost

ISTINA: Prilikom laserskog uklanjanja dlačica, zračenje je zanemarljivo malo, te ne postoji nijedna naznaka da bi zraci mogli negativno uticati na plodnost.

MIT: Lasersko uklanjanje dlačica boli

ISTINA: Epilacija Alma Soprano Titaniumom/Venus Velocity je bezbolna, jer su savremeni laseri dizajnirani tako da kreiraju što manje neugodnosti prilikom tretmana. Sa druge strane, neke osobe zaista imaju osetljivu kožu i pojačane receptore za bol, pa tokom epilacije možete imati osećaj blagog peckanja. Preporuka je da se 6 do 12 h pre dolaska na tretman obrijte kod kuće – jer, ukoliko su dlačice prisutne na površini kože – energija lasera se troši samo na dlaku, a ne na koren, čime se ne postiže uništavanje korena i dlačica ponovo raste, a laserski zrak pali dlačicu koja je iznad površine, što dovodi do peckanja i neprijatnog mirisa.

Kako bi laserska epilacija bila uspešna, neophodno je da se neposredno pre tretmana obrijete, kako bi laser direktno tretirao koren, a ne dlaku.

MIT: Epilacija je preskupa

ISTINA: Jedan tretman laserskog uklanjanja dlačica zaista jeste skuplji od tretmana konvencionalne depilacije, ali ukoliko izračunamo koliko novca potrošimo na depilaciju tokom cele godine, ili na neprestanu kupovinu brijača, laserskom epilacijom možemo znatno uštedeti.

Pored finansijske komponente, postoje i zdravstvene komplikacije koje izaziva konvencionalna depilacija – a to su fleke na koži, pegice i hiperpigmentacije nastale kao posledica skidanja površine dlake hladnim ili toplim voskom.

Skidanje ovakvih fleka zahteva tretiranje posebnim laserima ili hemijskim pilinzima za rešavanje problema hiperpigmentacija, što može da zahteva dodatni trošak.

Laserkom epilacijom sve navedene probleme zauvek izbegavamo.

MIT: Tretmani traju jako dugo

ISTINA: Jedan tretman laserske epilacije traje od 15 do 120 minuta, u zavisnosti od regije koja se tretira, dok sa druge strane, kasičnom depilacijom kožu moramo izlagati vosku na dve do tri nedelje, a jedan tretman traje čak i do sat i po vremena, i tako do kraja života.

Laserkom epilacijom se u periodu od godinu i po dana, trajno oslobodimo svih dlačica zauvek.

MIT: Laserska epilacija zahteva komplikovanu pripremu

ISTINA: Priprema za epilaciju Alma Soprano Titanium laserom/ Venus Velocity je zaista jednostavna i podrazumeva prestanak depilacije mesec dana i brijanje regije jedan dan pre tretmana. Dve nedelje nakon epilacije možete očekivati opadanje dlačica, koje iznosi do 30% već posle prvog tretmana.

Nove dlačice koje rastu biće ređe, za nijansu svetlije i mekše, a nakon narednog tretmana još ređe i manje vidljive. Tretman se ponavlja na 6 do 8 nedeljan za telo, a na 4 nedelje za lice, dok je za postizanje maksimalnog rezultata (95%) potrebno okvirnno 7 ponavljanja.

Važno je još jednom napomenuti da je epilacija bezbolna, što tvrde i naši pacijenti koji su oduševljeni rezultatima već posle prvog tretmana.

MIT: Laserska epilacija ne može ukloniti dlake trajno?!

ISTINA: Laserska epilacija može ukloniti dlake trajno, zajedno sa DNK zapisom dlake, što dovodi do toga da dlaka više ne raste na tom delu. Ovo oštećenje korena dlake, uzrokovano laserskom epilacijom, dovodi do toga da, na tretiranom delu, nikada više ne raste dlaka istog kvaliteta kao pre. Svaki naredni tretman dodatno povećava već nastalo oštećenje, a nakon 4-6-8 tretmana dolazi i do trajnog prestanka rasta dlake.

MIT: Svaka osoba je kandidat za lasersku epilaciju

ISTINA: Jedno od pravila kada govorimo o laserskoj epilaciji u našem Beauty & Spa kutku jeste obavezan konsultativan pregled. Na tom pregledu radi se procena dlačica, pigmenta, analiza kože, hormonski status, regija koje je potrebno tretirati, i uzimaju u obzir svi ostali parametri koji mogu manje ili više uticati na rezultate epilacije.

Ipak, jedan broj pacijenata ni u kom slučaju ne sme da se podvrgne laserskoj epilaciji.

To su, trudnice i dojilje, osobe sa nestabilnim hormonskim statusom, osobe sa vitiligom, osobe koje su na terapiji za lečenje akni. Laserska epilacija se ne radi ni preko ožiljaka, ali ni preko tetovaža.

MIT: Laserska epilacija je namenjena samo ženama

ISTINA: Laserskom epilacijom se može trajno oblikovati i muška brada. Regije koje muškarci takođe često tretiraju su torzo, leđa, predeo između obrva, jagodice, dok se pojedini muškarci odlučuju i za epilaciju celog tela.

Ponekad muškarci laserskom epilacijom samo žele da umanje količinu i gustinu dlačica, bez želje da ih potpuno uklone, što se takođe može postići u dogovoru sa terapeutima.

Pravila za muškarce, kada govorimo o epilaciji, praktično su ista kao i za žene. Ukoliko pijete suplemente, steroide ili nešto što utiče na unos muških hormona, a time i na maljavost, rezultati neće biti vidljivi kao u normalnim uslovima.

Nakon tretmana, 24-48h treba izbegavati: tuširanje vrelom vodom ili ležanje u vrućoj kupki, odlaske na bazen, u saunu, parno kupatilo, trening ili jače znojenje.

MIT: Lasersko uklanjanje dlačica nije moguće izvoditi tokom letnjeg perioda

ISTINA: Iako je znatno jednostavnije proces započeti u periodu godine kada sunčevi zraci nisu toliko jaki, uz poštovanje određenih pravila, apsolutno je moguće izvoditi tretmane i tokom letnjeg perioda.

Ukoliko tretmane laserske epilacije započnete leti – izbegavajte sunce 2 nedelje pre i nakon tretmana, obavezno nanosite zaštitne kreme sa najvišim faktorom, ne izlažite se direktnom suncu i poštovanjem ovih pravila nećete imati nikakvih problema.

ZAKLJUČAK:

Iako tehnologija laserskog uklanjanja dlačica postoji od kraja 20. veka, još uvek su prisutni strahovi i zablude koje dovode u pitanje sigurnost i efikasnost ove jednostavne procedure.

Nadamo se da smo ovim tekstom uspeli odgovoriti na najčešće nedoumice, a za sva dodatna pitanja, naš tim vam stoji na raspolaganju i konsultacijama koje su u okviru našeg VS Beauty and Weight Loss centra besplatne, ali i obavezne.

Znamo da cena tretmana može predstavljati “prepreku” kod većine osoba koje se premišljaju oko laserske epilacije, ali uz metode odloženog plaćanja ili olakšica prilikom plaćanja – laserska epilacija zaista postaje dostupna svima. O uštedi na godišnjem nivou smo već govorili na početku teksta.

ZA INFORMACIJE O AKCIJAMA, PROMOTIVNIM PONUDAMA I POSEBNIM POGODNOSTIMA – Budite u toku na našim društvenim mrežama ili na sajtu.

BEOGRAD
NEBOJŠINA 8A

Beauty & SPA

NIŠ
JOVANA SKERLIĆA 2A

Beauty & SPA