blog

KO NE SME DA RADI LASERSKU EPILACIJU I ZAŠTO?

15.12.2021.

O laserskoj epilaciji se mnogo govori, naročito kada su u pitanju njeni benefiti. Međutim, retko se u tekstovima i blogovima ističe ko nije kandidat za taj tretman. Zbog toga smo našim dragim devojkama iz VS Beauty & Spa postavili pitanje – ko ne sme da radi lasersku epilaciju lica i tela i zašto? Pročitajte njihove savete. 

Laserska epilacija se preporučuje osobama koje imaju problem sa izraženom maljavošću različitih delova tela i žele da je se brzo i lako oslobode. Njoj se mogu podvrgnuti i osobe koje imaju problem sa uraslim dlačicama, jer je veoma efikasna, brza i bezbolna (ukoliko se tretman radi Alma Soprano Titanium laserom).

Međutim, iako je reč o trenutno najpopularnijoj neinvazivnoj metodi za uklanjanje malja sa tela, neke osobe nikako ne bi smele da se podvrgnu laserskoj epilaciji! Razlozi za to najčešće su zdravstvene prirode, pa je prvi i osnovni savet našeg stručnog tima da, pre nego što se odlučite za ovaj tretman, obavite preglede kod ginekologa, dermatologa i endokrinologa.

Loš hormonski status, problemi sa nadbubrežnom i štitnom žlezdom, insulinska rezistencija i drugi problemi mogu usporiti rezultate laserske epilacije, dok je kod nekih dermatoloških problema ona u potpunosti zabranjena.

Ko su pacijenti koji ne smeju da se podvrgnu laserskoj epilaciji?

Jedno od pravila kada govorimo o laserskoj epilaciji u našem Beauty & Spa kutku jeste obavezan konsultativan pregled. Na tom pregledu radi se procena dlačica, pigmenta, analiza kože, regija koje je potrebno tretirati, i uzimaju u obzir svi ostali parametri koji mogu manje ili više uticati na rezultate epilacije. Ipak, jedan broj pacijenata ni u kom slučaju ne sme da se podvrgne laserskoj epilaciji. To su:

Trudnice i dojilje

Drugo stanje se s razlogom tako naziva, pa trudnice ne smeju raditi lasersku epilaciju. Trudnicama su zabranjene i stimulativne masaže esencijalnim uljima, kiropraktika, anti-age ili bilo koji tretman koji dubinski deluje na kožu.

Zbog hiperosetljivosti, preporučuju im se samo ručne masaže potpuno prirodnim uljima (kao što je bademovo ulje), biološki tretmanimasaža licahidratacija lica presoterapija, odnosno preso pantalone, po programu koji je posebno osmišljen za njih.

Kada je reč o ženama koje doje, laserska epilacija se ne može raditi tokom tog perioda. Potrebno je da prođe 7 do 8 meseci od perioda laktacije da bi se moglo krenuti sa laserskom epilacijom. Svakako je najbolje da, pre nego što se odlučite da krenete sa tretmanom, od svog ginekologa zatražite procenu ili savet.

Osobe sa nestabilnim hormonskim statusom

Ukoliko pijete kontraceptivne pilule ili je prošlo neko vreme otkako ste završili sa ispijanjem kontracepcije, važno je da se, pre dolaska na epilaciju, konsultujete sa svojim ginekologom. Naš savet je da prilikom konsultativnog pregleda naglasite koje kontraceptivne pilule uzimate, kako bi se moglo ustanoviti da li ima svrhe raditi lasersku epilaciju ili ne.

Kada je reč o hormonskom statusu kod devojčica, potrebno je da on bude miran, odnosno da njihov ciklus bude uredan minimum 3 do 4 godine da bi se moglo krenuti sa laserskom epilacijom. Preporuka je da se, pre dolaska, sa ginekologom proveri i status hormona, kako bi se moglo krenuti sa tretmanom.

Osobe sa vitiligom 

Osobe sa vitiligom nikako ne bi smele da rade epilaciju, upravo zbog stečene depigmentacije kože koju imaju. Njihova koža je uglavnom bez dlaka, pa laser ne može da deluje, a osim toga može da izazove i opekotine.

I beleg koji imate od rođenja ne sme da se tretira laserom, jer i on nema pigmentaciju. Tokom epilacije se obavezno markira, čak i flasterom, ukoliko je reč o maloj površini, dok se kod većih površina ta regija tela zaobilazi. 

Osobe sa tetovažama

Regije sa tetovažom ne smeju da se tretiraju laserom. Prilikom epilacije izbegavaju se čak i regije u blizini tetovaže, jer laser pušta zrake koji, u susretu sa tetovažom, mogu napraviti opekotinu ili neki drugi problem.

Osobe koje su na terapiji za lečenje akni

Ukoliko ste na protokolu ili terapiji za izbeljivanje pega i fleka na licu, ili lečite akne, ne možete se podvrgnuti laserskoj epilaciji ukoliko ste na terapiji Roaccutane-om. Potrebno je da prvo rešite problem koji imate da biste mogli da razmišljate o tom tretmanu.

Koliko je vremena treba da prođe od završene terapije do prvog tretmana? To je individualno i upravo je vaš lekar taj koji treba da vam da „zeleno svetlo“ da krenete sa epilacijom.

Ukoliko se desi da se neki od navedenih problema primeti i na vašoj koži, naš tim će vas uputiti na pregled kod dr Dubravke Đerićdr Isidore Andrejić Sbutega kako biste mogli da dobijete njihov stručni savet. Tek nakon njihove potvrde možete krenuti sa epilacijom.

Laserska epilacija se ne radi i preko ožiljaka

To se odnosi i na ožiljke nastale nakon carskog reza, koji se ne smeju tretirati u periodu od 4 do 6 meseci nakon intervencije.

Sva kožna oboljenja, iritacije i alergije, a naročito sistemska oboljenja (oboljenja celog tela) ne tretiraju se laserom. 

Osobe koje su u menopauzi i osobe sa sedim dlakama takođe ne mogu raditi lasersku epilaciju.

Hemijski piling, vitamin C, retinol – sve što izbeljuje kožu, bilo to na licu ili na telu, ne sme se praktikovati pre ili tokom tretmana laserske epilacije. Veoma je važno da nam naglasite da li ste već radili ili planirate da radite hemijski piling, jer on u kombinaciji sa laserom može da izazove hiperpigmentaciju.

U kojim slučajevima rezultati laserske epilacije mogu biti sporiji nego inače?

Naš paket za celo telo osmišljen je i prvenstveno namenjen osobama normalne maljavosti, bez ikakvih zdravstvenih problema. Međutim, lasersku epilaciju mogu raditi i osobe koje imaju hormonalne ili druge probleme – insulinsku rezistenciju, Hašimoto sindrom, policistične jajnike – s tim što će njima biti potrebno više vremena za postizanje zadovoljavajućih rezultata i ti rezultati će biti slabiji od rezultata pacijenata koji imaju normalan hormonski status.

Problemi sa štitnom žlezdom, bez obzira na to da li je u pitanju disbalans ili oboljenje koje se leči terapijom, mogu uticati na rezultat laserske epilacije. Rezultat će biti vidljiv, ali će biti potrebno uraditi za trećinu više tretmana nego inače.

Policistični jajnici ne moraju remetiti ciklus, ali mogu da remete rezultate epilacije, baš kao i hormonalni disbalans i insulinska rezistencija, koja je postala bolest modernog doba.

Muškarci najčešće tretiraju torzo, jagodice, leđa, deo između obrva, dok se neznatan broj muškaraca odluči na epilaciju celog tela. Međutim, muškarci koji piju suplemente, steroide ili bilo koje druge preparate koji dodatno utiču na unos muških hormona, mogu imati sporije rezultate epilacije. Razlog se krije u tome što navedeni preparati utiču na veću maljavost.

Laserska epilacija se ne preporučuje pre menstrualnog ciklusa, kako iz higijenskih razloga, tako i zbog toga što može biti bolna.

Još jedan razlog se krije u tome što dlačice rastu u generacijama – najsporije u prvoj i u drugoj nedelji nakon ciklusa, dok već u trećoj nedelji počinju da se pojavljuju nove dlačice, koje pripadaju poslednjoj generaciji – pa je epilaciju najbolje raditi nakon menstrualnog ciklusa.

Mladeži i regije oko mladeža ne smeju se tretirati laserom. Zbog toga se, pre laserske epilacije, mladeži koji su u ravni kože markiraju olovkom, dok oni koji su izvan ravni zaštite flasterom. Mladeži tokom laserske epilacije moraju biti potpuno zaštićeni, jer ih laserski zraci mogu oštetiti.

Kada je u pitanju lice, upaljene akutne akne se ne tretiraju laserom. Koža mora biti potpuno čista!

Dodatni savet pre laserske epilacije

Što je veća razlika između boje kože i dlačica, to bolje! Što je manja razlika između pigmenta kože i dlake, manja je mogućnost da laser prepozna dlaku i da je efikasno tretira.

Naprednije generacije lasera, kao što je to slučaj sa Alma Soprano Titanium laserom, imaju različite talasne dužine. To garantuje uspešnost kod svetlijih dlačica ili kod tamnije kože.

Epilacija ne sme da se radi na oštećenoj, izgoreloj koži, jer može da izazove opekotine. 

Lasersku epilaciju ne bi trebalo raditi i dve nedelje pre i dve nedelje posle letovanja. S obzirom na to da je koža preplanula, laser ne može da prepozna dlačice, jer su one svetlije od sunca. Zbog toga je bolje sačekati da se razlika između pigmenta kože i boje dlačice smanji.

Iako se može raditi i u letnjem, zimski period je idealan da krenete sa laserskom epilacijom! Pozovite nas danas i zakažite konsultacije sa našim stručnim timom, a potom i prvi tretman laserske epilacije.

VS tim