blog

ZAŠTO JE VAŽNO REDOVNO DOLAZITI NA TRETMANE LICA?

O značaju redovnog dolaska na tretmane lica 

Tretmani lica predstavljaju veoma važan deo naše nege i trebalo bi ih redovno praktikovati. Kao prvo, zbog toga što je koža lica svakodnevno izložena vazduhu koji je, posebno u gradu, veoma zagađen.

Živimo u podneblju u kojem se smenjuju četiri godišnja doba, te se često dešava da se u kratkom vremenskom periodu dogode temperaturne razlike veće od 20 stepeni, što i te kako utiče na našu kožu. Koža se zbog vetra brže suši, od hladnoće znaju da popucaju kapilari, od vrućine se koža isušuje, a zbog zagađenja se dodatno zagađuje i oštećuje. U takvim uslovima, osobe koje su sklone aknama i mitiserima mogu pogoršati svoje stanje.

Način života u gradu i stres dovode i do spazma mišića koji se nalaze na licu, što takođe ubrzava proces starenja.

Još jedan faktor, koji je veoma važno pomenuti, jeste plavo svetlo. Živimo u eri digitalizacije, kada je naše lice non-stop izloženo telefonu, laptopu, kompjuteru i svetlosti koja dolazi sa ekrana. Sve više se u okruženju susrećemo i sa led svetlima, koja takođe izuzetno loše utiču na našu kožu. Sunčeva svetlost, odnosno loše zračenje i kada ima i kada nema sunca, može da dovede do nastanka hiperpigmentacija, pega, fleka, tj. hrono i foto oštećenja. Ona takođe isušuje kožu. Izlaganje jakoj svetlosti dovodi do mrštenja, a mrštenje do pucanja dermisa, čime ubrzavamo procese starenja.

Život u gradu, odlazak u teretanu ili na trčanje, mnogo prašine – sve to može da dovede do bržeg stvaranja nekih procesa na koži, da se upale akne, mitiseri i drugo.

Svi ovi faktori dovoljan su pokazatelj zašto treba negovati kožu, a da ne pričamo o jednom od najvažnijih – slobodnim radikalima koji su prosto tu i utiču na oksidativne procese. Uticajem na slobodne radikale možemo da sprečimo starenje kože.

Zašto i koliko često treba dolaziti na tretmane lica?

Svi mi imamo različite tipove kože i svaki od njih ima svoje dobre i loše strane. To takođe podrazumeva da se u zavisnosti od tipa kože biraju preparati, način negovanja, pa i frekventnost dolazaka na tretmane.

Svakodnevna nega podrazumeva održavanje higijene i posebne nege kože, naročito kada govorimo i njenoj ishrani. Međutim, profesionalni tretmani za negu su tu da ciljano deluju na problematiku određenog tipa kože. Zbog toga se kod suvih tipova kože ide na dubinsku hidrataciju i obnavljanje površne, zaštitne barijere kože. Kod masnih tipova moramo redovno da čistimo kožu, jer upravo to zamašćivanje na posebnim delovima i T-zoni dovodi do pojava akni i mitisera, što definitivno ne izgleda lepo.

Zašto baš profesionalni tretmani lica? Zato što se u toku jednog tretmana koži daje jedna vrsta koktela, koji više dubinski deluje na nju, za razliku od standardne svakodnevne nege. Ukoliko postoji određeni problem, profesionalni tretmani nam pomažu da se taj problem smanji ili predupredi. Reč je o tretmanima nege koji se najčešće zovu biološki tretmani, dok se pored toga sprovodi i higijensko čišćenje koje je neophodno zato što se naša koža znoji, za nju se lepi prašina, nečistoće, zagađenja…

Higijensko čišćenje treba praktikovati i ako ste tipski, genetski predisponirani da problematičnoj koži ili se to dešava zbog hrane koju unosite u organizam. Neke od namirnica prosto dovode do toga da se koža u nekim delovima masti i prlja, pa je iz tog razloga potrebno da se ona dubinski očisti.

Preporuka je da čišćenje kože radite na svake tri nedelje, mesec dana ili dva meseca – sve zavisi od toga koliko je koža sklona problemima.

Problematike na koži koje bi trebalo posebno tretirati

Ukoliko imate kožu koja je jako osetljiva, reaktivna ili kožu sa rozaceom, nikako nemojte raditi invazivne tretmane, hemijske pilinge, jake abrazivne mehaničke pilinge. U tim slučajevima uvek je bolje da posetite dermatologa i dobijete adekvatnu negu.

Takođe, kožu koja je sklona mitiserima, posebno aknama, nikako ne treba čistiti samostalno. Ako koža nije adekvatno očišćena i pripremljena, a vi nakon toga radite recimo anti-age tretman sa jakim maskama, one mogu da zamaste kožu i da se te akne još više upale.

Takođe, nikako ne biste smeli da na licu sa svežim, aktivnim aknama radite čišćenje!

U našem Beauty & Spa centru zbog toga su obavezne konsultacije pre nego što se krene sa tretmanima.

Kako se određuju tretmani lica prema tipu kože?

Kod osoba koje su svetlije puti ili su sklone pegicama, u izvesnim godinama pod dejstvom sunca, može doći do stvaranja hiperpigmentacija. Za te ljude je idealno da, pre sezone, krenu na tretmane koji su bogati antioksidansima, kao što je recimo vitamin C.

Energy C je, recimo, fantastičan tretman koji treba da se radi pre nego što odete na godišnji odmor. Nakon toga, preporučuju se tretmani posebno kreirani za izbeljivanje, odnosno za prosvetljivanje tena. Spomenuću i Dermafrac koji je odličan tretman za negu lica pre i posle odmora. Možete uraditi dva tretmana koji su sa koktelom vitamina C, pre godišnjeg odmora, a kada se vratite i dva Brightening tretmana zaredom, koji rade baš ciljano na prosvetljenju kože.

Pre odlaska na godišnji odmor, naročito pre letnjeg odmora, obavezno je čišćenje lica, zato što se ono pod raznim kremama, usled kombinacije soli, masnoće kreme i sunca, može upaliti i izazvati različite komplikacije koje nam nisu potrebne.

Povremene masaže lica i te kako su preporučljive! Žene često vole da dođu na masažu lica, vrata i dekoltea, dok muškarci vole masažu lica, skalpa i vrata. One treba da budu važan deo vaše nege jer se stres veoma odražava na licu, i kod žena i kod muškaraca.

Lice ima mnogo nerava koji dovode do spazma mišića, te kada su oni pritisnuti nema dovoljno oksigenacije, odnosno protoka krvi. Taj spazam dovodi do glavobolja, tako da nije loše s vremena na vreme uraditi masažu, koju uvek možete da obogatite maskom na kraju.

Savet plus…

Ne preterujte i ne forsirajte negu po svaku cenu! Iako su u trendu različita face gym pomagala, od kamenja, preko kuglica, kugli, do rolera, ventuzica i vakuuma za lice, moj savet je da svega toga ne treba da bude previše – ni prejake nege, ni prečeste nege, niti prejakih tretmana, ako nešto niste na vreme uradili. Jednostavno, nećete napraviti bolje stanje tako što ćete svoje lice sada „izbombardovati“.

Nemojte da očekujete da ćete za mesec dana ili dva meseca nadomestiti 10 godina tokom kojih ništa niste radili na vašem antiaging-u. Sa svakim tretmanom treba biti vrlo, vrlo pažljiv i svaki od njih treba prepustiti profesionalcima!

U našem Beauty & Spa centru je, pre svakog tretmana, obavezan konsultativni pregled, uz popunjavanje konsultacijskog formulara. Na taj način pratimo vašu negu i kreiramo individualne protokole prema vašim potrebama i već postignutim rezultatima.

Ukoliko i vi želite da zakažete neki od tretmana za lice dostupnih u našoj ponudi, pozovite nas danas! 

BEOGRAD
NEBOJŠINA 8A

Beauty & SPA

NIŠ
JOVANA SKERLIĆA 2A

Beauty & SPA