FUNKCIONALNA I ESTETSKA KOREKCIJA NOSA PIEZO APARATOM

Otkrivamo vam „tajnu“ ultrazvučne PIEZO tehnologije, koju koristimo prilikom funkcionalne i estetske korekcije nosa.

Da li ste znali da 85% ljudi diše naizmenično, kroz jednu a zatim kroz drugu nozdrvu? Još je zanimljiviji podatak da se i njihov ciklus disanja menja u proseku na svaka četiri sata. Međutim, to nije jedina zanimljivost koja se tiče fenomena zvanog ljudski nos.

Pored toga što zauzima centralnu poziciju na licu, daje mu identitet i omogućava čulo mirisa, nos učestvuje i u grejanju, čišćenju i vlaženju vazduha koji udišemo. Stoga je veoma bitno da ne zaboravimo da je nos i funkcionalan organ, a ne samo estetska facijalna struktura.

Sadrži sva tkiva – kožu, sluzokožu, vezivno tkivo, hrskavicu, masno tkivo, mišiće, fasciju, ligamente i kost, pa je precizno poznavanje anatomije i fiziologije nosa krucijalno za hirurge koji izvode rinoplastike.

Operacija nosa korišćenjem PIEZO tehnologije

Operacija nosa korišćenjem ultrazvučne PIEZO tehnologije predstavlja izuzetno efikasnu, preciznu i bezbednu hiruršku tehniku. Njene prednosti su višestruke, kako za hirurga, tako i za pacijenta.

Hirurški instrumenti koji se koriste u tradicionalnoj rinoplastici, poput dleta i čekića, relativno su neprecizni i njihova upotreba može da dovede do nekontrolisane frakture nosnih kostiju, a samim tim i do neadekvatnog finalnog rezultata.

Piezo ili ultrazvučna rinoplastika predstavlja trenutno najnapredniju tehniku za minimalno traumatsko reoblikovanje nosnih kostiju. Ultrazvučni aparat je opremljen mnoštvom različitih nastavaka koji mogu da vrše precizno sečenje kostiju nosa, bez oštećenja okolne sluznice i mekih tkiva. Rezultat je lepši izgled nosa sa mnogo manje traume tkiva, otoka i gotovo u potpunosti bez modrica.

Kandidat ste za operaciju:

  • ako tražite poboljšanje jer ste nezadovoljni veličinom ili oblikom nosa;
  • ako ste imali povredu koja je uzrokovala promenu u izgledu vašeg nosa;
  • ako ste rođeni s urođenom malformacijom ili deformitetom nosa ili neuspešnu operaciju i potrebna vam je sekundarna korekcija;
  • ako imate problema s disanjem na nos;

Koje su prednosti ultrazučne PIEZO električne rinoplastike?

  • Prednosti PIEZO električne rinoplastike ogledaju se u tome što traumu mekih tkiva redukuje na minimalnu moguću, uz rezultat gotovo bez modrica i otoka.
  • Zahvaljujući preciznom sečenju, formirane linije izgledaju kao vajane i omogućen je elegentniji prelaz od nosnog grebena do vrha nosa.
  • PIEZO rinoplastika sprečava nekontrolisane frakture nosnih kostiju koje nastaju primenom dleta i čekića, kao i pojavu stepeničastog deformiteta i nepravilnosti u konturama nosa.
  • Postoperativni oporavak kod je znatno brži, tako da se pacijent u najkraćem vremenskom roku vraća svojim svakodnevnim aktivnostima.
  • Tačnost i preciznost reoblikovanja nosnih kostiju vodi do posledično veće satisfakije postignutim rezultatima, dok su mogućnost komplikacija, kao i potreba za reoperacijom i revizijom značajno smanjene u odnosu na tradicionalnu rinoplastiku.

Detaljan pregled i dijagnostika problema, kao i razmena mišljenja između doktora i pacijenta i njihovo usaglašavanje, osnova su dobre pripreme za operaciju nosa. Savremene operacije zahtevaju hirurške veštine – ne samo na nosu već i na nosnoj pregradi, što često zahteva pregled specijaliste ORL.

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji i pre te procedure, a u konsultaciji sa hirurgom i anesteziologom, neophodno je sprovesti određene analize. U najvećem broju slučajeva to su laboratorijske analize i pregled interniste.

Prilikom izvođenja ponovne operacije nosa, hirurg često ne zna sa sigurnošću sa kojim nivoom oštećenja tkiva se susreće, sve dok ne pristupi nosu. Zato se otvorena metoda smatra zlatnim standardom u revizionim rinoplastikama. Najbolji materijal koji se koristi u rekonstrukciji nosa jeste svakako sopstvena hrskavica i kost, pa se tako određeni delovi skraćuju ili po potrebi nadoknađuju uzimanjem hrskavice sa nosne pregrade, uha ili rebra.

Nakon operacije nosa period nošenja imobilizacije i tampona traje nedelju dana, nakon čega se skidaju konci. Od tog trenutka pacijent treba da se pridržava određenih ograničenja, kao što je izlaganje pojačanim fizičkim aktivnostima, nošenja naočara i negovanje sluzokože nosa.

Nos se dugo menja. S godinama dinamično sa ostalim strukturama lica, pa bilo koja dodatna intervencija ne bi trebalo da se obavlja do definitivnog nestanka otoka i potpune stabilizacije, što je period od godinu dana.

Cilj je postizanje apsolutne harmonije i poboljšanje izgleda i zadovoljstva pacijenta bez promene ličnog opisa i ključnih karakteristika lica. Iz tog razloga se svakom pacijentu pristupa maksimalno individualno uz uzimanje svih faktora u obzir: želja pacijenta, objektivnih proporcija i problema sa nosem (estetskih i funkcionalnih), tipa kože, vrste tkiva, postojanja prethodnih operacija ili povreda.

Kao i kod drugih operacija moguće su određene komplikacije (upala, krvarenje) o čemu će vas doktor upoznati u toku pregleda, kao i naglasiti pravila ponašanja kako biste izbegli postoperativne probleme.

Nije isključena mogućnost od manjih nepravilnosti i asimetrija na nosu tokom postoperativnog perioda, koje obično nestanu u toku godinu dana od zahvata.

Ukoliko je potrebna manja sekundarna korekcija, može se izvesti tek nakon najmanje godinu dana od prve operacije.

 

Česta pitanja

Da, i to je zapravo najčešća kombinacija. U jednom aktu se koriguju oba, a za korekcije septuma uvek je tu prisutan i ORL hirurg za maksimalne rezultate.

Bilo da je loš rezultat posledica toga što pacijent ne diše normalno i dalje ili što estetski nije kako treba – uvek ima ispravke. Ta ispravka je uspešnija ukoliko je nos nedovoljno korigovan nego ukoliko je previše korigovan, ali uvek ima rešenja – samo je potrebno uraditi detaljan pregled, napraviti jasan plan pristupa i imati realna očekivanja u skladu sa trenutnom situacijom.

Iako je nehirurška korekcija nosa hijaluronskim filerima u poslednje vreme postala izuzetno popularna, njen domet je ograničen u pogledu efekta, jer se može primeniti samo na ispravljanju blažih asimetrija, neravnina ili spuštenijeg vrha kod noseva koji su adekvatne veličine i pružaju normalnu funkciju disanja.

U svim drugim situacijama – većeg nosa, postojanja “grbice”, zakrivljenosti, ovaj pristup vizuelno može učiniti nos još većim i upadljivijim i u tim situacijama se savetuje rinoplastika.

Ukoliko želite da zakažete pregled / konsultacije na našoj klinici, možete nas kontaktirati telefonom, a cene hiruških intervencija možete pogledati u našem cenovniku.

BEOGRAD
NEBOJŠINA 8A

Clinic