fbpx

VS Clinic and Beauty

RAZLIKA IZMEĐU ESTETSKE I FUNKCIONALNE KOREKCIJE NOSA – RINOPLASTIKA ili SEPTORINOPLASTIKA?

Neretko pacijenti nisu sigurni šta je rinoplastika, a šta septorinoplastika i kada je pored estetske korekcije nosa, neophodna i funkcionalna korekcija. Na sva pitanja i nedoumice odgovara naša doktora Tamara Vujačić, specijalizant plastične, rekonstruktivne i estetke hirurgije.

 

Operacija nosa ili rinoplastika je jedna od najčešće izvođenih operacija u polju estetske hirurgije, kako od strane otorinolaringologa, tako i plastičnih hirurga. Nos zauzima centralnu poziciju na licu i daje mu identitet, a osim čula mirisa, služi i grejanju, čišćenju i vlaženju vazduha koji udišemo. Stoga je veoma bitno da ne zaboravimo da je nos i funkcionalan organ, a ne samo kozmetska facijalna struktura.

Pacijente često više brine izgled nosa, nego otežani prolazak vazduha kroz nos, što je za normalnu funkciju celog sistema za disanje, ali i za normalan život veoma bitno. Postizanje zadovoljavajućeg izgleda nosa kao i njegove dobre funkcije je odgovoran i težak zadatak hirurga. Često kandidati za estetsku korekciju nosa nisu svesni da imaju problem sa disanjem, pa se u toku kliničkog pregleda određenim manevrima ustanovi suprotno.  U tom slučaju se savetuje da se u istom aktu obavi i operacija septuma (septorinoplastika).

Sam nos je sa nosnom pregradom (septumom) podeljen na dva dela. U idealnom slučaju septum je prav i oba nosna hodnika su približno istih dimenzija.  Međutim, ukoliko je ova pregrada kriva ona predstavlja fizičku prepreku za disanje, odnosno vazduh ne može tako lako da prođe kroz nos. Kriva nosna pregrada može biti urođena ili može biti posledica mehaničke povrede nosa.  Za povrede je karakteristično da što ranije nastaju tokom života, daju teže deformitete kako nosa tako i nosnog septuma.

Dakle, deformacije nosa se leče hirurški iz dva razloga: kada je deformacija nosa isključivo estetske prirode bez smetnji u disanju (rinoplastika) ili kada deformacija nosa dovodi do deformacije septuma koja ometa normalno disanje (septorinoplastika). U tom slučaju neophodno je prisustvo ORL hirurga na operaciji, zajedno sa plastičnim hirurgom.

Indikacije za operaciju nosnog septuma (septoplastika) su, pored, otežanog disanja na nos kao najčešće indikacije, i glavobolja, hronične upale sinusa, srednjeg uva, hrkanje i bronhijalna astma.

Iz tog razloga neophodno je da svaki pacijent pre operacije uradi CBCT snimak nosa i paranazalnih šupljina, kako bi se pored devijacije registrovalo i moguće prisustvo udruženih problema, ali i varijabilne anatomske okolnosti svakog pacijenta, što omogućava izrađivanje preciznog preoperativnog plana.

Kod nas na Klinici imate mogućnost kombinovanog, timskog rada dr Vladimira Stojiljkovića, plastičnog hirurga i dr Aleksandra Dimića, ORL hirurga, uz korišćenje Piezo aparata, kao najnaprednije, minimalno invazivne tehnike u rinoplastici.

Za više informacija i zakazivanje termina možete na kontaktirati putem broja telefona 066/64-65-572.

Vs tim.