fbpx

VS Clinic and Beauty

5 GREŠAKA U NEZI LICA KOJE PRAVITE, A MOŽETE LAKO DA IZBEGNETE

Najčešće greške u nezi kože lica koje verovatno pravite, a lako ih možete izbeći, otkriva vam doktorka Barbara Luna Blagojević.

 

Pravilna nega kože lica ključje lepog izgleda. Na tom putu usvajamo različite savete za negu i manje-više ih se pridržavamo. Međutim, problem nastaje onda kada na te savete zaboravimo, pa počnemo da pravimo greške koje nas mogu koštati lepog i negovanog lica. Da te greške ne bi postale učestale, danas vam skrećemo pažnju na njih, ali vam dajemo i nekoliko saveta kako da ih lako izbegnete.

Greška br. 1 – ne nanosite kremu sa faktorom

Nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom neophodno je tokom cele godine – bez obzira na godišnje doba! Naime, sunce je izazivač karcinoma kože, a pored toga i gavni spoljašnji faktor starenja. Stoga obavezno koristite kreme sa faktorom. Možete ih nanositi ispod tečnog pudera ili, jednostavnije, pronaći puder koji u sebi ima SPF.

Greška br. 2 – ne čistite lice pre spavanja, čak i ako ne nosite šminku

Čišćenje lica gelom, nakon uklanjanja šminke micelarnom vodom, od izuzetne je važnosti za negu kože. Naš savet je da izbegavate često skidanje šminke vlažnim maramicama i da ih koristite samo kada baš morate. Nakon tog postupka obavezno nanesite kremu i ne zaboravite da koristite mlaku ka hladnoj vodi za umivanje, ali i za tuširanje. Izbegavajte vruću vodu!

Greška br. 3 – nanosite PREVIŠE kreme

Manje je, kada govorimo o nezi kože lica, u ovom slučaju uvek više.  Stoga, nemojte pretrpavati kožu raznim kremama, serumima, uljima i tome slično. Kada stavite previše kreme na lice, ne hidrirate kožu bolje, već samo  dovodite do zapušavanja pora i bespotrebnog korisćenja prozivoda, od kojih koža može da upije samo određenu količinu.

Greška br. 4 – nesvesno dirate lice rukama

Dodirivanje lica može biti nesvesni postupak, ali treba da imate na umu da su vaše ruke prekrivene bakterijama i da samo naslanjanje glave na ruke može dovesti do nastanka bubuljica. Pokušajte da se naučite da što manje dirate lice rukama ili perite ruke pre nego što dodirnete lice. Ne cedite bubuljice, jer to može dovesti do još gore upale kože i produžiti vreme njihovog nestajanja, pa čak dovesti i do nastajanja tamnih fleka.

Greška br. 5 – ne čistite mobilni telefon i četkice/sunđere za šminkanje

Pre nego što pređemo na jednu od najčešćih grešaka u nezi kože, dobro razmislite o svim mestima na kojima je bio vaš telefon – kuhinja, podovi u teretani, stolovi u restoranima, javna mesta, svaki centimetar vašeg doma, možda vaše kupatilo…

Da li ste znali da je mobilni telefon 10 puta prljaviji od WC šolje? Činjenica je da ga nesvesno nosimo svuda sa sobom i potom prislonimo na kožu lica. Da biste izbegli prelazak svih tih bakterija na vaše lice, pokušajte da čistite telefon alkoholom ili vlažnim maramicama. Ili, još bolje, pokušajte da ne prisljanjate mobilni na lice.

Ali, to nije jedino što treba da imate na umu. Recite nam, kada ste poslednji put ozbiljno dubinski očistili četkice i sunđere za šminku? A kada ste poslednji put to uradili pre toga? Ako je vaš odgovor više od nedelju dana na bilo koje od ovih pitanja, onda je pravo vreme da očistite te četkice! Velika količina ulja, masti i bakterija svakodnevno se nakuplja na njima, pa je redovno čišćenje ključno!

Nadamo se da će nam naši saveti biti od pomoći, a vi nam svakako javljajte rezultate. I ne zaboravite – pravilna nega je ključ lepote!