fbpx

VS Clinic and Beauty

KAKO DA OSTANETE FIT U KUĆNIM USLOVIMA

Organizovanje rada i života kod kuće nije lako, a prioritet svakog od nas sada treba da bude zadravlje, kako psihičko, tako i fizičko. U vanrednoj situaciji u kojoj smo se našli, želimo da vam budemo podrška i u narednom periodu ćemo se truditi da vas informišemo i damo savete za koje verujemo da će vam koristiti i pomoći da lakše prebrodite dane u izolaciji.

 

Pitali smo našeg nutricionistu Đorđa Pejića kako da zaista ostanemo u formi i da održimo ili smanjimo telesnu masu, ako smo ceo dan kod kuće sa ograničenim kretanjem. U nastavku možete pročitati korisne savete, kao i njegov recept za zdravu poslasticu.

 

Često sam kroz različite savete o regulaciji telesne mase spominjao da ako nam je cilj smanjenje težine, jaka fizička aktivnost (teretana, vežbe sa opterećenjem i vežbe za jačanje mišićne mase) uz promenu ishrane, neće dati neki rezultat. Upravo ovaj savet, koji često možemo čuti u poslednje vreme „MRŠAVITE BEZ JAKIH TRENINGA“, sada možemo da sprovedemo u vanrednoj situaciji kada smo ceo dan kod kuće. Naravno, cilj ćemo ostvariti uz dobar plan ishrane, a bez gubitka mišićne mase i posebno bez gubitna strukturnih masti u licu i potkožnih masti koje nam daju oblik telu i tzv. zdrav izgled.

Crevna flora je najodgovornija za dobar metabolizam, dobro mršavljenje i održavanje telesne mase i jak imunitet. Stres koji je sada, nažalost, prisutan i te kako utiče na insulin, pa samim tim i na težinu, ali i na imunitet, delujući nepovoljno na odnos dobrih i loših  bakterija u crevima. Procesuirana hrana, grickalice, slatkiši i ishrana bogata transmastima i zasićenim mastima zasigurno nije hrana izbora za nas. Takođe, ono što zaboravimo jesu međuobroci, njih isto smatramo obrocima koji provociraju insulin i na taj način dovode do aktivacije mehanizama u telu koji blokiraju razlaganje masti. Moj savet je da ispunite svoj dan, jer pojačane radne aktivnosti, čitanje, pisanje, društvene mreže i igre, sređivanje kućnog prostora, aranžiranje cveća ili šta god je vama interesantno, skrenuće nam pažnju i bićete manje u izazovu da posežete za dodatnom hranom.

U nastavku su konkretni saveti koji će sigurno dati rezultat:

  1. NE PRESKAČITE OBROKE!

Napravite satnicu uzimanja obroka, jer ona je zaista najvažnija u cilju regulacije telesne mase, a i održavanju iste. Najbolje je da prvi obrok bude do 10h i da ih tokom dana ne bude više od 4 – tri glavna obroka i užina po izboru prepodne ili popodne.

 

  1. NE PIJTE VIŠE OD 1 ILI 2 KAFE DNEVNO!

Znamo već da je dan najbolje da započnemo biljnim čajem, vodom ili limunadom. Ukoliko baš mora da bude kafa pre obroka, onda je najbolje da je pijete uz doručak i to bez mleka, a ako ne možete nikako da pijete kafu bez mleka, najbolje je da koristite biljno mleko ili mleko bez laktoze.

  1. NE UNOSITE PREVELIKU KOLIČINU PROTEINA, IMAJTE OBROKE BOGATE VLAKNIMA – SALATE, GRILOVANO POVRĆE, VARIVO OD POVRĆA, MAHUNARKE!

Jačamo imunitet i postižemo ciljanu težinu samo ako pravilno kombinujemo namirnice i tako čuvamo dobru crevnu floru. Izbegavajte kombinacije više različitih mlečnih proizvoda u obroku i ne kombinujte suhomesnate proizvode sa dodatnim proteinima kao što su mlečni proizvodi i jaja. Takođe, u istom obroku ne koristite zajedno namirnice koje su zamena jedna za drugu, tipa pečurke, meso, jaja, mahunarke, riba.

 

  1. VOĆE SAMO KAO UŽINA, NE UZ OBROKE!

Naravno, bez obzira što nemamo pojačane aktivnosti unosite šećere, jer oni daju i energiju i sprečavaju glad i veću potrebu za hranom. Kada kažem šećere, mislim pre svega na šećere iz žitarica, voća, povrća, a ukoliko je neki zdraviji slatkiš, neka bude povremeno kao popodnevna užina dva do tri sata od ručka, pripremljena kod kuće sa kokosovim šećerom, agava sirupom ili medom.

  1. IZBACITE NAMIRNICE KOJE NEMAJU NUTRITIVNU VREDNOST!

To je procesuirana hrana i hrana puna prostih šećera kao što su musli, pahuljice, kornfleks, gazirana i energetska pića, čokolade i grickalice, tipa kikiriki, integralni keks, grisini i smoki.

I za kraj, ostavljam vam recept za zdrav slatkiš – svima omiljenu ČOKOLADU!

Sastojci:

  • 220g kakao praha
  • 160g putera
  • 200ml vode
  • 5 kašike ulja
  • kokosov šećer, agava sirup ili stevija po ukusu

Priprema: Sipati kakao u činiju i voditi računa da je dobro usitnjen i da nema grudvica. Dodati puter i ugnječiti kašikom. Masu umutiti blenderom ili mikserom da se dobro sjedini. Potom smesu staviti u posudu za kuvanje sa vodom i zagrejati do ključanja. Na kraju, masu ostaviti da se ohladi, dodati ulje i šećer po izboru (kokosov, steviju ili agava sirup), dobro izblendirati i sipati u kalup ili tanko razvući na foliji pa staviti u zamrzivač.

Nadamo se da će vam saveti Đorđa pomoći da ostanete FIT i da se, pre svega, osećate dobro u svojoj koži. Sve što vas dodatno zanima, možete nam pisati na društvenim mrežama ili putem kontakt forme na linku, a sve u vezi nutricije možete pisati direktno Đorđu pute e-maila djordjepejić@vsclinicandbeauty.com .

Vaš VS tim.