fbpx

VS Clinic and Beauty

ŠTA JE I ČEMU SLUŽI HEMIJSKI PILING LICA?

Najbolja podloga koju možete naneti na svoje lice je blistava, zdrava koža. Da biste to postigli, hemijski piling je tretman koji sebi treba da priuštite.

 

Najlepše žene su negovane žene, u to sumnje nema! Taj stav možemo upotpuniti još jednom, nepobitnom činjenicom koja glasi – najlepše je kada žena ima zdravu i negovanu kožu lica.

Negovana koža je blistava, privlači pažnju, izaziva oduševljenje i ne zahteva mnogo truda da bi se postigao efekat blistavosti. Međutim, da bi koža bila negovana, potrebno ju je adekvatno tretirati, a jedan od najboljih tretmana koji joj možete priuštiti jeste hemijski piling lica. Razgovarali smo sa dr Barbara-Lunom Blagojević i saznali odgovore na najčešće postavljana pitanja u vezi sa ovom temom.

Da li znate čemu sve služi hemijski piling?

Hemijski piling popravlja izgled lica na mnogo načina.

Naša koža se neprestano regeneriše, pa se ćelije koje više ne mogu da obavljaju svoju funkciju odbacuju na račun novih, koje se konstantno stvaraju. Ćelije kože koje su zamenjene novim, mladim ćelijama ostaju na površini kože i veoma sporo se, prirodnim putem, otklanjaju sa nje.

Da biste sa svog lica odstranili izumrle ćelije koje ten čine sivim, beživotnim i dodaju mu godine, vašoj koži je potrebna mala pomoć. Tu pomoć pružiće vam hemijski piling.

Reč je o tretmanu koji podrazumeva nanošenje rastvora kiselina na kožu. Zahvaljujući tom rastvoru, hranljive materije iz krema i seruma lakše prodiru u ćelije kože i čine vašu negu kompletnijom.

Hemijskim pilingom se takođe odstranjuju sitni ožiljci od akni, dok se mitiseri, ukoliko imate, čiste i postaju manje vidljivi.

Koja je razlika između hemijskih i mehaničkih pilinga?

Pored hemijskih pilinga, postoje i tzv. mehanički pilinzi, koji u sebi imaju čestice koje fizički otklanjaju mrtve ćelije, ali i kiseline koje veoma blagotvorno deluju na vašu kožu. Ipak, sa njima treba biti pažljiv, jer je reč o pilinzima koji se uglavnom koriste kod kuće i koji, ako se ne primene adekvatno, mogu biti veoma agresivni.

Ukoliko vam pomisao na nanošenje kiseline na lice zvuči pomalo strašno i grubo, treba da imate na umu da je reč o AHA i TCAvoćnim kiselinama koje se dobijaju iz hrane i uključuju mlečnu, limunsku, kiselinu iz grožđa i glikolnu kiselinu dobijenu iz šećerne repe. Zbog toga su preporučene za različite probleme, počevši od prve antiage nege, potom uklanjanja flekica, za lečenje kuperoze i crvenila i, na kraju, za lečenje akni i ožiljaka od akni.

Da li se nakon pilinga koža ljušti i u kojoj meri?

To zavisi od vrste hemijskog pilinga. Možemo razlikovati površne, srednje duboke i duboke pilinge.

Kod površnih pilinga ne dolazi do vidljivog ljuštenja kože i već nakon nekoliko dana primetićete kako vam ona blista.

Kada su u pitanju srednje duboki i duboki pilinzi, nakon njih može doći do vidljivog ljuštenja kože. Za to vreme potrebna je adekvatna nega.

Kome se preporučuje srednje duboki i duboki hemijski piling?

Srednje duboki i duboki hemijski piling podrazumevaju duži period oporavka tokom kojeg može doći do ljuštenja kože u trajanju od 5 do 7 dana. Za pacijente koji žele da koriguju fleke na koži nastale od izlaganja suncu ili starosti, ili žele da smanje bore, ovaj tretman može biti veoma blagotvoran. Često je i prvi izbor u lečenju akni i ožiljaka od akni.

TCA piling spada u grupu pilinga srednje dubine i koristi se za lečenje ožiljaka, finih bora, proširenih pora  i oštećenja kože od sunčevog zračenja.

Najčešće se upotrebljavaju pilinzi sa 15%, 25% i 35% TCA kiseline, što zavisi od stanja kože pacijenta. Funkcija te kiseline nije samo u uklanjanju površnog sloja kože, već i u stimulaciji fibroblasta, ćelija odgovornih za stvaranje kolagena i elastina.

Navedene tretmane upotpunjuje i veliki broj hemijskih pilinga koji sadrže AHA i BHA kiseline.

Piling glikolnom kiselinom je najčešće primenjivan kada govorimo o pilingu alfa-hidroksi kiselinama. Poznat je pod nazivom piling voćnim kiselinama. Posle njega nema perioda oporavka i popravlja posledice preranog starenja izazvanog preteranim izlaganjem suncu, kao i seboreju.

Glikolna kiselina ima najmanje molekule od svih alfa-hidroksi kiselina, te zbog toga ona lako prodire u kožu. GA je ekstremno hidrofilna, pa pre njenog nanošenja treba voditi računa da koža nije oštećena.

Salicilna kiselina predstavlja najčešće korišćen piling iz grupe BHA. Popularna je najviše zbog toga što ima reputaciju igrača prvog reda za kontrolu akni. Razlog zbog koga je salicilna kiselina toliko moćna jeste to što može da prodre duboko u pore, što joj omogućava da vrši eksfolijaciju kako u porama, tako i na površini kože.

Antiiritacijske i antiinflamatorne osobine salicilne kiseline čine je efikasnim sastojkom za umirenje kože i crvenila, ali i za ublažavanje upaljenih bubuljica i ujednačavanje tena.

Pored navedenih, postoji veliki broj drugih hemijskih pilinga. Najjbitnije je izabrati baš onaj koji je idealan za vašu kožu, a ukoliko niste sigurni, najbolje da tu odluku prepustite vašem lekaru.

Dermatološke hemijske pilingesmeju da rade samo lekari, jer su to ozbiljne procedure koje zahtevaju pripremu i kućnu negu tokom oporavka. U suprotnom se izlažete riziku od ozbiljnih opekotina.

Ukoliko uradite hemijski piling, obavezna je stalna zaštita od sunca, čak i zimi. A u danima kada ste često izloženi suncu, potrebno je obnavljati zaštitu na svaka dva sata.

Čuvajte vasu kožu, jer ćete je nositi svakog dana tokom celog svog života!

VS tim