blog

ZAŠTO ČUKLJEVE TREBA LEČITI NA VREME?

Operacija čuklja VS Clinic and Beauty

Čukljevi su zdravstveni problem modernog čoveka. I dok većina ljudi na čukljeve gleda kao na potpuno bezazlene izbočine na stopalima, njih ipak treba lečiti na vreme. Pričali smo sa našim ortopdeom dr Goranom Lekićem i u nastavku vam otkrivamo sve što vas je zanimalo o čukljevima i šta su posledice nelečenja ovog problema.

Savremeni stil života ostavlja mnogobrojne posledice po naše zdravlje. Te posledice se ne ogledaju samo kroz „moderne bolesti“ koje izazivaju stresna svakodnevnica, neredovna ishrana i manjak sna, već i kroz probleme do kojih dolazi usled slepog praćenja trendova koji nam se besomučno nameću.

Moderna obuća, uske cipele i visoke potpetice postale su čest „neprijatelj“ modernog čoveka. One najviše tragova ostavljaju na našim stopalima time što izazivaju pojavu čukljeva. Ako se ne leči na vreme, ta pojava može nas koštati zdravlja.

Šta može dovesti do pojave čukljeva?

Medicina je pokazala da nasleđe igra veliku ulogu u nastanku čukljeva. Ukoliko neko od vaših roditelja, baka ili deka ima ovaj problem, velika je verovatnoća da ćete ga imati i vi.

Pored nasleđa, reumatološka i neurološka oboljenja, ali i povrede stopala takođe mogu biti uzrok pojave čukljeva. Literatura, međutim, kao jedan od najčešćih uzroka navodi neudobnu, usku obuću sa visokim potpeticama.

VS Clinic and Beauty lečenje čukljeva

Kome se sve može pojaviti čukalj (Halux Valgus)?

Iako postoji predrasuda da se ovaj deformitet stopala javlja samo kod starijih žena, istina je drugačija. Čukljevi jesu zastupljeniji u ženskoj populaciji (najčešće  se javljaju nakon četrdesete godine), ali se sve češće javljaju i kod mlađih osoba.

Poslednjih godina nije retkost da se lekaru zbog ovog problema javljaju i mlađi muškarci. Procenjuje se da danas u svetu 23% osoba starijih od 40 godina i 35% osoba starijih od 65 godina imaju čukljeve.

Kako prepoznati čukalj?

Čukalj se najjednostavnije može opisati kao postepeno pomeranje palca upolje u nivou zgloba, koji palac spaja sa stopalom (u medicinskom rečniku prvi metatarzofalangealni zglob), tako da se palac podvlači ili prebacuje preko drugog prsta. Istovremeno, sa unutrašnje strane stopala (u nivou istog zgloba) pojavljuje se koštana izbočina koju nazivamo bunion.

Tu izbočinu u početku prate bol i otok, dok kasnije dolazi do upale mekih tkiva koja je praćena crvenilom. U poslednjoj fazi, zbog propadanja zgloba, dolazi i do pojave bolnih i ograničenih pokreta palca.

Kome treba da se javite kada primetite čukalj?

Čim primetite neke od znakova ili simptoma navedenih u prethodnom delu, potrebno je da se javite svom ortopedu. Reč je o oboljenju koje je progresivno. I dok kod nekih osoba napreduje sporije, kod drugih može ići mnogo brže.

Što se pre javite lekaru i postavi vam se prava dijagnoza, lečenje čukljeva će biti lakše. Pored standardnog pregleda, potrebno je uraditi i rentgen stopala. Samo na taj način se može postaviti prava dijagnoza, odrediti stepen deformiteta i započeti adekvatno lečenje.

Kako se čukljevi leče?

Ukoliko je reč o čukljevima u početnoj fazi, dovoljno je da promenite cipele koje inače nosite i birate udobnu, široku obuću sa ravnim potpeticama. U slučaju da imate ravna stopala, potrebno je da nosite adekvatne ortopedske uloške, dok se u težim slučajevima preporučuju i ortopedske cipele pravljene po meri.

Ukoliko postoje znaci upale i jak bol, u terapiju se mogu uključiti i lekovi protiv bolova i upale, uz obaveznu konsultaciju sa vašim lekarom. U tom procesu neretko se koriste i ortopedska pomagala, tzv. separatori ili udlage za palac, ali se oni ne mogu smatrati jedinim i definitivnim tipom lečenja.

Kada je i zašto čukljeve potrebno operisati?

Operacija čuklja se savetuje u slučajevima kada promena obuće, nošenje uložaka i drugih ortoza ne dovedu do poboljšanja ili kada deformitet nastavi da napreduje. Ipak, to ne treba da vas plaši, jer danas postoji veliki broj efikasnih hirurških procedura.

Koja je procedura najbolja za vas? Odgovor na to pitanje daće vaš ortoped, koji na osnovu kliničkog pregleda i rentgena stopala procenjuje stepen, ali i uzrok deformiteta.

Može se reći da savremena hirurgija stopala ima individualni pristup ovom problemu, pa nešto što je preporučeno vama ne mora biti adekvatno i za vašu prijateljicu i obratno.

Pregled čukljeva

Šta podrazumeva operacija čuklja?

Operacija čuklja nije samo estetska operacija, već ona mora trajno da otkloni deformitet i bol kod pacijenta. Da, operacijom se otklanja i ispravlja  deformitet, uklanja bol, ali je mnogo važnije to što se ponovo uspostavlja normalna funkcija stopala i omogućava normalan hod.

Šta će se desiti ukoliko se ne operišete?

Kao što smo već naveli, ovaj deformitet je progresivan. Jednom kada se javi sporije ili brže napreduje. U početku je taj problem možda samo estetski. Međutim, sa njegovom progresijom menja se i funkcija stopala – hod postaje teži, zamorniji, bolovi jači, a deformitet sve izraženiji. Palac se pomera sve više gurajući drugi prst, istovremeno zauzimajući poziciju ispod ili iznad njega. Vremenom dolazi i do deformiteta drugog prsta, sa gubitkom pozicije u zglobu koji povezuje drugi prst sa stopalom (drugi metatarzofalangealni zglob), zbog čega se formira tzv. čekićasti prst.

Ukoliko se deformitet ne leči, dolazi do promene pozicije i drugih malih prstiju, uz pojavu deformiteta petog prsta. Ovaj deformitet se naziva bunioneta. Celo stopalo postaje šire u prednjem delu, a bolovi stalni. Formira se zadebljanje kože koje je često praćeno i pojavom rana koje teško zarastaju.

Kako vreme prolazi, biće vam sve teže da pronađete adekvatnu obuću. Zbog propadanja zgloba palca pokreti u njemu su sve bolniji, a sportske aktivnosti ograničene ili nemoguće. U najzapuštenijim slučajevima, zbog stalne iritacije i ponavljanih upala, može se razviti i infekcija, prvo mekih tkiva, a kasnije i samog zgloba ili kosti koja se izuzetno teško i dugo leči.

Ne čekajte zadnji čas! Zakažite svoj pregled kod ortopeda na vreme. Ukoliko želite da zakažete pregled kod dr Gorana Lekića, možete nas pozvati na broj telefona 066/64-65-572.

VS tim