blog

ŠTA (NE) TREBA RADITI PRE I POSLE LASERSKE EPILACIJE?

27.12.2021.

Laserska epilacija je tretman koji prate određena pravila. Pitali smo naš stručni tim šta (ne) treba raditi pre i posle laserske epilacije. Pročitajte njihove savete. 

U jednom od prethodnih blogova pisali smo o tome ko ne sme da radi lasersku epilaciju i zašto, temi o kojoj se ne govori mnogo, a trebalo bi. Sigurni smo da ste je detaljno proučili i da smo uspeli da vam približimo razloge zbog kojih laserska epilacija ne sme da se primenjuje ili zbog kojih ona može biti manje uspešna. Danas se bavimo pravilima koja treba poštovati pre i posle laserske epilacije i otkrivamo vam šta to treba, a šta nikako ne treba raditi uoči, na dan i nakon ovog tretmana.

Pravila koja slede odnose se podjednako i na muškarce i na žene!

Iako smo već napomenuli u prethodnom tekstu, vredi ponoviti da je konsultativni pregled pre laserske epilacije obavezan i da tek nakon tog pregleda možete krenuti sa pripremom tela za epilaciju. Na pregled dolazite sa relativno puštenim dlačicama, kako bi se mogla utvrditi njihova struktura, pigment, koliko su guste, debele, kako su raspoređene… Na osnovu toga se određuje koje su dlačice kompatibilne za epilaciju.

Veoma je važno da na prvom pregledu navedete ukoliko pijete određenu hormonsku terapiju ili lekove, a u slučaju muškaraca steroide, suplemente ili bilo koje druge preparate koji utiču na muške hormone, a samim tim i na maljavost.

Često se dešava da, naročito mlade devojke, dolaze na epilaciju u želji da skinu dlačice sa grudi ili leđa. To su dlačice koje se mogu skidati depilacijom ili šećernom pastom, ali nikako nisu za tretiranje laserom. Ukoliko tretirate dlačice koje su paperjaste, koje nemaju pigmenta, stimulišete njegovo stvaranje i one počinju da rastu. Ako se te dlačice dodatno uklanjaju brijačem, postaju oštrije i tako nastaje problem – dobijate dlačice tamo gde ih niste imali!

Isto važi i za svetle dlačice na licu. One se nikako ne tretiraju!

Tokom konsultativnog pregleda dobićete i sve neophodne informacije i dalje korake, jer je reč o tretmanu koji se planira unapred. Termini se se zbog frekventnosti dolazaka moraju poštovati, pa se na osnovu toga planiraju godišnji odmor, putovanja i druge aktivnosti.

Na tretman dolazite obrijani, dok se parametri laserske epilacije podešavaju strogo individualno. 

Šta (ne) treba raditi pre laserske epilacije?

Tri do četiri nedelje pre prvog tretmana potrebno je prestati sa depilacijom, a dve nedelje ranije i sa sunčanjem ili solarijumom. Kožu ne treba tretirati hemijskim pilinzima dve nedelje pre tretmana, ili mehaničkim pilingom 48 sati ranije.

Potrebno je da 6 do 12 sati pre tretmana obrijete regije koje će se tretirati laserom. Na konsultativnom pregledu se, između ostalog, određuju regije koje treba obrijati pre tretmana. To naročito važi za lice, jer veliki broj žena greši u regijama koje obrije.

Dobićete i savete da li određene regije treba obrijati brijačem ili depil kremom, što opet zavisi od jačine dlaka.

Na dan epilacije nemojte mazati kožu kremama, losionima, a naročito nemojte nanositi šljokice ili sredstva za samopotamnjivanje. Ne stavljajte antiperspirant (protiv znojenja).

Nakon tretiranja laserom potrebno je prijaviti alergije ili reakcije kože, ukoliko ih je bilo.

Šta (ne) treba raditi 12-24h nakon laserske epilacije?

Pre svega, nosite komotnu pamučnu garderobu, nikako garderobu izrađenu od veštačkih materijala, kao što su kožne pantalone ili najlon čarape zbog kojih koža ne može da diše. To naročito važi tokom zime, kada se u dodiru sa tim materijalima koža znoji, pa može da se javi crvenilo koje se kasnije tretira dve nedelje.

Ne preporučuje se da, prvih 12 sati nakon laserske epilacije, bilo šta stavljate na svoju kožu. Uveče možete naneti losion za telo bez retinola, kiselina ili sredstava za potamnjivanje, i to je jedini preparat koji je dozvoljen. Ukoliko na kožu stavite kremu ili losion koji je masniji i sadrži neki sastojak koji je „težak“ za kožu, može doći do zapušenja pora ili alergijske reakcije. To naročito važi za kreme za samopotamnjivanje, kreme sa šljokicama i kreme sa jakim parfemima.

Obavezno koristite zaštitni faktor prilikom izlaganja suncu, a ukoliko je urađena epilacija intimne regije, potrebno je izbegavati seksualne aktivnosti, upravo zbog trenja. Ukoliko je partner sveže obrijan ili ima malo jače malje, može doći do iritacije, ogrebotina ili drugih reakcija kože.

Šta (ne) treba raditi 24-48h sati nakon tretmana?

U ovom periodu ne treba nanositi parfem ili parfemisani body mist, ali i antiperspirant (protiv znojenja). Nemojte se tuširati vrelom vodom ili ležati u vrućoj kupki i nikako ne odlazite na bazen, u saunu ili parno kupatilo, jer mogu izazvati iritacije. Izbegavajte trening ili jače znojenje.

Hemijski piling i druge laserske procedure na TRETIRANIM regijama ne treba da se rade dve nedelje nakon epilacije, dok se mehanički piling ne treba raditi 48h nakon epilacije.

Ukoliko ste planirali putovanje u neke toplije krajeve ili lasersku epilaciju radite uoči letnjeg odmora, znajte da dve nedelje pre i dve nedelje posle odmora ne treba da radite lasersku epilaciju. Iako ste došli s mora i imate dobar pigment, ne bi trebalo da radite ovaj tretman, jer je njegova efikasnost u tom slučaju manja. Pitanje je koliko će laser moći da prepozna dlačice, jer one posvetle a koža potamni, što pravi još manju razliku između pigmenta kože i pigmenta dlačice.

Dodatni savet 

Iako se laserska epilacija najčešće izvodi na svakih 6-8 nedelja (kada govorimo o epilaciji tela), odnosno na četiri nedelje (kada je reč o licu), taj vremenski razmak nije striktan, već se određuje u dogovoru sa terapeutom. To znači da se sve vreme prati rast dlaka i da se one tretiraju samo kada dlačice izrastu. Ukoliko se dlačice nisu pojavile, nema potrebe tretirati tu regiju!

Laserska epilacija lica i tela Alma Soprano Titanium laserom na našoj klinici je dostupna po specijalnim cenama. Paket obuhvata SVE regije i SEDAM tretmana, dok aktuelne cene možete pogledati ovde.

Pozovite nas i zakažite svoj termin!

Vaš VS tim 

 

BEOGRAD
NEBOJŠINA 8A

Beauty & SPA