blog

ZAŠTO JE KOLAGEN VAŽAN ZA NAŠU KOŽU?

Svi smo čuli za kolagen i znamo da je protein, ali najčešće krenemo da razmišljamo o funkciji kolagena i kako da ga sačuvamo sa prvim znacima starenja. Poslednjih godina stekao je popularnost kao dodatak ishrani, kao sastojak šampona i losiona za telo. Ali šta je zapravo kolagen? Sve što vas je zanimalo pitali smo našu doktorku Barbaru Lunu-Blagojević.

dr Barbara-Luna Blagojević

Šta je kolagen?

Kolagen je najzastupljeniji protein u telu, koji ima važne uloge, uključujući pružanje strukture vašoj koži i pomaganje u zgrušavanju krvi. Postoji više različitih tipova kolagena, a posebnu važnost za kožu ima tip I kolagena (85% kolagena kože) i tip III kolagena (15% kolagena kože), koji se spajaju u dermisu poput vezivnih jastučića. Stvaraju ga ćelije koje se nazivaju fibroblasti, a nalazi se svuda: u kostima, crevima, zubima, oku i mišićima.

Kolegen daje elastičnost i čvrstinu koži, kostima, tetivama, hrskavici, vezivnom tkivu i zubima, to je materija u strukturi vaše kože koja je održava čvrstom, jedrom i mladom.

Poreklo imena potiče od grčke reči „kólla“, što znači „lepak“.

Koji oblici kolagena postoje?

Postoje dva oblika kolagena: ENDOGENI i EGZOGENI.

Endogeni kolagen je prirodni kolagen, koji organizam sintetiše, a egzogeni kolagen je sintetički, dolazi iz spoljnog izvora, kao što su suplementi. Egzogeni kolagen koristi se u medicinske i kozmetičke svrhe, uključujući i popravku telesnih tkiva.

KOŽA GUBI 1% KOLAGENA GODIŠNJE

Zdrava i mlada koža se lako regeneriše i nadoknađuje izgubljena ili oštećena kolagenska vlakna, odnosno stvara novi kolagen. Međutim, nakon što zakoračimo u drugi deo dvadesetih i rane tridesete godine, koža gubi oko 1% kolagena svake godine. Sinteza kolagena iz fibroblasta se smanjuje, čime dolazi do gubitka elastičnosti, čvrstoće i gipkosti. To je razlog zbog čega će naša koža, kada budemo imali 80 godina, proizvoditi 75% manje kolagena nego što smo imali u 20. godini.

Kolagen opada još brže u zavisnosti od toga kako živimo. Stopa gubitka kolagena od 1% godišnje zapravo je minimalna stopa, a gubitak kolagena mogu da ubrzaju faktori poput fotostarenja, zagađenja, pušenja i ishrane. S godinama, kolagen, koji je inače veliki protein, postaje tanji. Zbog njegove važne potporne uloge, ne iznenađuje da je degradacija kolagena vidljiva na koži i da koža tako postaje kruća i manje gipka.

Šta oštećuje kolagen?

Neki faktori mogu da iscrpe nivo kolagena u telu i zato izbegavanje njih moglo bi duže da održi kožu zdravom. To su:

Velika količina šećera

Ishrana sa visokim unosom šećera povećava brzinu glikacije – proces u kojem se šećer u krvi veže za proteine i formira nove molekule koje nazivamo krajnjim proizvodima glikovanja (AGE). AGE oštećuju proteine u blizini i mogu učiniti kolagen suvim, krhkim i slabim.

Pušenje

Mnoge hemikalije prisutne u duvanskom dimu oštećuju i kolagen i elastin u koži. Nikotin takođe sužava krvne sudove u spoljnim slojevima kože, što ugrožava zdravlje naše kože, smanjujući isporuku hranljivih materija i kiseonika u kožu.

Sunčeva svetlost

Ultraljubičasto zračenje uzrokuje brži raspad kolagena, oštećujući kolagenska vlakna i uzrokujući nakupljanje izmenjenog elastina. UV zraci oštećuju kolagen u dermisu, a koža se nepravilno obnavlja, formirajući bore.

Autoimuni poremećaji

Određeni autoimuni poremećaji dovode do nastanka antitela koja oštećuju kolagen.

Genetika, takođe, može uticati na kolagen – da se on pravi u manjoj količini ili može biti nefunkcionalan, mutirani kolagen.

Proces starenja uzrokuje da se nivo kolagena tokom vremena smanjuje i ne postoji način da se to spreči. Izbegavanje duvana i prekomernog izlaganja suncu i praćenje zdravog režima ishrane i vežbi mogu pomoći u smanjenju vidljivog starenja i zaštiti kolagena, čuvajući kožu, kosti, mišiće i zglobove duže zdravima.

Najbolje vreme da počnete brigu o kolagenu u svojoj koži je što pre, kada ste dovoljno mladi i rezultati izlaganja suncu i i druga oštećenja još nisu vidljivi. Na taj način se sprečavaju nova oštećenja u budućnosti. Jednom kada koža počne da se tanji i opušta, nastale posledice će biti mnogo teže popraviti.

Kako možemo nadoknaditi kolagen?

Prirodnim izvorima, poput unošenja hrane bogate kolagenom.

  • Supe napravljne od mesa sadrže oblik kolagena koji, bioraspoloživ, vaše telo može odmah da iskoristi, što je sigurno bolje od unosa suplemenata.
  • Piletina, jer je tip kolagena koji je najbrojniji u pilećem kolagenu tipa 2, što je najbolje za izgradnju hrskavice.
  • Otkriveno je da se kolagen dobijen iz ribe lako apsorbuje i osigurava, uglavnom, tip 1 kolagena, s aminokiselinama glicin, prolin i hidroksiprolin.
  • Belanca imaju velike količine aminokiseline prolin, jedne od aminokiselina potrebnih za proizvodnju kolagena.
  • Za vegetarijance i vegane se preporučuje koštunjavo voće ili unos zelenog povrća (kelj, kupus, spanać), jer ova hrana stimuliše proizvodnju kolagena.
  • Vitamin C ima glavnu ulogu u sintezi kolagena. Stoga je unošenje dovoljne količine vitamina C veoma bitno. Kao što verovatno znate, citrusno voće poput narandže, grejpa, limuna i limete puni su ovog hranjivog sastojka.

Kako možemo da utičemo na smanjeno razlaganje kolagena?

Uvek koristite kremu sa zaštitnim faktorom i zimi, ne samo “na plaži”. Dovoljna su samo dva kratka izlaganja sunčevim zracima dnevno, na primer, dva puta po sat vremena na jakom suncu, da bi se aktivirao enzim u koži koji razgrađuje kolagen.

Pored zaštite, našoj koži su neophodni antioksidanti koji će neutralisati štetne slobodne radikale i postojeće upalne procese u koži. Jedan od njih je vitamin C, ali primenjen topikalno, najčešće u obliku seruma koji nanosite na vašu kožu.

Koji su tretmani i kreme za lice sa kolagenom najbolji?

Da bi krema za lice sa kolagenom nadoknadila nedostajući protein u koži, potrebni su mali molekuli kolagena koje će fibroblasti iskoristiti kao građu za nove kolagenske niti.

Kozmetički tretman koji dokazano utiče na povećanju proizvodnju kolagena u koži lica, konkretno na VS klinici, je Collagen 360 brenda Mesoestetic. U pitanju je tretman osmišljen tako da direktno utiče na reaktivaciju sinteze kolagena u koži. Nakon njega dobijate preporuku za negu kože kod kuće Collagen 360 preparatima. Najbolje rezultate dobićete u kombinaciji sa hemijskim pilinzima, koji takođe deluju na obnavljanje kolagena i elastina u koži.

Pored ovoga, postoje injektabilni stimulatori kolagena:

1.    Ellanse predstavlja novu generaciju filera – stimulatora kolagena, koja obezbeđuje trenutnu korekciju praćenu volumenizacijom putem biostimulacije. Poseban je po svom dvostrukom delovanju – trenutnom efektu filera i produženom efektu zahvaljujući stimulaciji stvaranja sopstvenog kolagena – neokolageneze. Može se koristiti za podmlađivanje, korekciju bora i opuštene kože, kao i nadoknadu volumena lica i ruku.

2.  Biorevitalizacija predstavlja injektibilnu metodu revitalizacije kože kojom se hijaluronska kiselina, aminokiseline koje učestvuju u izgradnji kolagena i vitamini ubrizgavaju direktno u kožu. Na ovaj način se postiže dubinska hidratacija kože, vraćaju se tonus i elastičnost, a koža dobija zdravi sjaj.

Još jedan od sjajnih tretmana koji dokazano utiče na stvaranje novog kolaena je aparaturni tretman – VENUS LEGACY.

Venus Legacy aparat sadrži multipolarnu radiofrekvenciju, pulsno elektromagnetno polje, Vari Pulse i Real Time Feedback tehnologiju. Efekat ovog tretmana dokazala su mnogobrojna klinička istraživanja koja su pokazala da je na tretiranim regijama došlo do stimulacije fibroblasta, koji su zaduženi za stvaranje novog kolagena i elastina. Radiotalasi svojom toplotnom energijom doprinose redukciji masnih ćelija, poboljšava se oksigenacija i ishrana tkiva stvaranjem novih krvnih sudova.

I za kraj, na tržištu je dostupna i suplementacija tečnim kolagenom. Kada uzmete hidrolizirani kolagen, povećavate unos posebnih amino kiselina dostupnih ćelijama u telu koje stvaraju kolagen. Jedan od tečnih kolegena za peroralnu primenu je: THALGO, inovacija nutrikozmetike, COLLAGÈNE 5000.

Ova ekskluzivna formula sadrži 5,000 mg, lako asimilirajući morski kolagen hidrolizat, a njegova efektivnost u redukovanju bora klinički je testirana. Kompleksna struktura, kombinovana sa vitaminom C i selenom, pomaže u zaštiti ćelija protiv oksidativnih procesa.

Efikasnost morskog kolagena iz Thalgo Collagène 5000 u redukovanju bora je klinički testirana, a ove studije naročito ističu sposobnost kolagena iz ovog preparata da:

  • UGLADJUJE KOŽU SMANJENJEM BROJA BORA,
  • PREVENIRA FORMIRANJE DUBOKIH BORA,
  • POBOLJŠAVA ISHRANJENOST KOŽE I HIDRATACIJU.

Proces starenja ne možemo da zaustavimo, ali uz pravilnu i adekvatnu negu, zdrav način života i korišćenje ovih saveta, možemo da utičemo na sporiji gubitak kolagena, a samim tim i na jedriju i mlađu kožu lica.

Pozovite nas i zakažite konsultacije ili neki od naših tretmana.

VS tim