fbpx

VS Clinic and Beauty

KAKO DA VAM HIJALURONSKI FILERI TRAJU ŠTO DUŽE?

S godinama dolazi do gubitka volumena i tonusa na nivou kostiju i mišića, kao i promena u tonusu i svežini, usled gubitka masti i starenja površinskog sloja kože.

 

Hijaluronski fileri su postali čarobna formula u prevenciji starenja i očuvanja mladosti. Međutim, na tom putu pacijenti često znaju da preteraju ili prepuste svoje lice osobi koja nije stručna i na kraju dobiju promenjen, „podbuli“ izraz lica, neretko lišen svake emocije i mimike.

Naš estetski trio, na čelu sa dr Vladimirom Stojiljkovićem, kreira protokol, poseban po tome što doktor lice posmatra sveobuhvatno prateći promene koje sa sobom nosi proces starenja. Uvek se vode parolom „Manje je više“, a posebno se trude da edukuju svoje pacijente kako pravilno da se neguju, jer hijaluronski fileri ne mogu i ne smeju da budu zamena za negu kože lica.

Zbog toga smo pitali dr Tamaru Vujačić, specijalizanta plastične, rekonstruktivne i estetske hirugije, šta možemo da uradimo da nam hijaluronski fileri traju što duže i šta sve utiče na njihovu bržu apsorpciju.

Hijaluronski fileri (HF), u zavisnosti od vrste, mogu trajati od 6 meseci do 2 godine. Trajnost filera zavisi od mnogih faktora kao što su količina, vrsta filera, regija lica u koju je injektovan (više ili manje pokretljive regije), ali i od metabolizma vašeg tela. U studijama trajnosti ista količina filera injektovana na iste lokacije na licu kod nekih pacijenata je metabolisana već nakon 4 meseca, dok je kod drugih filer perzistirao i do dve godine.

Međutim, postoji nekolko saveta koje možemo ispoštovati i uzeti obzir, kako bismo produžili trajnost filera i povećali razmak između dva tretmana:

  1. IZBEGAVANJE TOPLOTE I DIREKTNOG IZLAGANJA SUNCU – Izlaganje suncu ubrzava starenje kože i jedan je od vodećih uzroka nastanka bora. UV zraci pored toga dovode do značajno brže degradacije i absorpcije filera u vašem telu. Kako biste održali što bolje rezultate izbegavajte direktno izlaganje suncu u vremenu od 10h do 16h i koristite kremu sa zaštitnim faktorom svakog dana.
  2. HIDRATACIJA KOŽE – Benefiti injektovanja hijaluronskh filera će svakako duže trajati kod onih pacijenata koji redovno i adekvatno neguju svoju kožu lica i čija je koža pre procedure hidrirana i negovana. Takođe, fileri će duže trajajti kod pacijenata koji konzumiraju dovoljno tečnosti, što pojačava i održava efekat apsorpcije vode, koji i jeste osnovna funkcija HF.
  3. NIVO STRESA (KORTIZOL) – Stres je poznati svakodnevni etiološki faktor u mnogim telesnim oboljenjima. U smislu kože, visok nivo kortizola i drugih stres hormona značajno ubrzava proces starenja i poništava efekat HF. Kako bi produžili efekte, a i poboljšali opšte zdravsteno stanje usvojite neke od tehnika za oslobađanje od stresa, kao što su joga ili meditacija u svakodnevnu rutinu.
  4. TELESNE VEŽBE – Nažalost ljudi koji se bave intenzivnim fizičkim aktivnostima brže apsorbuju HF i ne postoji ispravka za to. Molim Vas nemojte zbog toga biti manje fizički aktivni J Ono što možete da uradite je da smanjite facijalne ekspecije i grčenje mimične muskulature na minimum prilikom vežbanja.
  5. OSTAVITE CIGARETE – Ne trebamo ni da pominjemo kako i koliko pušenje utiče na pluća, kardiovaskularni sistem i opšte zdravlje. Međutim, da li ste znali u kojoj meri cigarete utiču na Vašu kožu? Nikotin npr. sužava krvne sudove, što dovodi do značajno manje hidriranosti kože i hroničnog lišavanja kiseonika i drugih nutrijenata. Koža gubi tonus, pojačavaju se pušačke, marionetske i bore oko očiju, što sve skupa značajno umanjuje efekat injektovanih filera.
  6. PRAVILNA ISHRANA – Hrana direktno utiče na kvalitet i izgled naše kože. U cilju maksimiziranja efekata HF savetujemo pacijentima da izbegavaju konzerviranu, procesiranu, pakovanu hranu, kao i da limitiraju unos šećera i mlečnih proizvoda u svojoj ishrani. Šećer se vezuje sa kolagen i elastin, a unos ovih namirnica dokazano povećava inflamaciju u telu što se diretno odražava na zdravlje naše kože.
  7. TRETMAN ODRŽAVANJA – Najefikasniji način da uživate u rezultatima osveženog i mlađeg izgleda je da zakažete tretman održavanja filera pre nego što je imao priliku u potpunosti da se resorbuje. To znači, na primer, ukoliko je očekivano vreme trajanja filera 10 meseci, trebalo bi da zakažete sledeću seriju intervencije oko 8-9 meseca.

 

Nadamo se da će vam ovi saveti pomoći da pravilno negujete svoju kožu i adekvatno je pripremite za proceduru hijaluronskih filera. Podsećamo vas na akciju u kojoj vam poklanjamo tretman Venus Glow za čišćenje i hidrataciju kože pre procedure injektovanja filera ili botoksa. Za zakazivanje kod naših doktora, možete nas pozvati na broj telefona +381 66 64 65 572.

VS tim.