fbpx

VS Clinic and Beauty

DA LI KUĆNA IZOLACIJA ZAISTA ŠKODI NAŠOJ KOŽI?

Poslednjih nekoliko dana, na društvenim mrežama, možemo pročitati dosta saveta i mišljenja o koži i nezi kože za vreme kućne izolacije, kao i recepata koje možemo sami da napravimo od voća, povrća, jaja, ulja. Pitali smo našu doktorku Dubravku Đerić da li nam ova situacija više škodi, kada je koža u pitanju, ili pak ima više benefita i da li je potrebno da sada promenimo dosadašnju negu kože. U nastavku možete pročitati njeno stručno mišljenje, kao i savete za negu kože i rešiti se svih nedoumica.

 

U ovoj nenadanoj siruaciji u kojoj smo se svi zatekli, želim da podelim sa vama nekoliko saveta u vezi sa kožom i negom kože u izolaciji. Ako ste zbog svega trenutno pod stresom to može uzrokovati da vaša koža reaguje i neočekivano se promeni. To ne znači da je vaša koža „loša“, to samo znači da vam telo šalje poruku da morate bolje da se nosite sa stresom kako biste izbegli dalje upale i promene na koži. Dehidratacija, povećan unos kofeina, nedostatka vitamina D i promene u ishrani i načinu spavanja mogu da utiču na ono što se dešava sa našom kožom. Zbog toga je, pre svega, neophodan kvalitetan san i dovoljan unos tečnosti, a onda i unos voća i povrća bogati vitaminom D i antioksidansima.

Ako vam ovo ne pomogne i vaša koža se pogorša, budite uvek slobodni da nam pišete i zakažete online konsultacije.

Sledeće pitanje koje se nameće je koliko nemogućnost izlaženja iz kuće može da naškodi našoj koži. Prvo bih se osvrnula na BENEFITE ove sitacije za našu kožu, a to su:

  • U ovim uslovima se mnogo manje šminkamo i ne koristimo prajmere, koreketore, pudere i rumenila, što će svakako prijati koži.
  • Takođe, manje se izlažemo štetnom dejstvu sunca i drugih spoljašnjih faktora koji utiču na starenje kože.

Ono za šta ćemo biti uskraćeni je odlazak na kozmetičke tretmane i terapije kod svog deramtologa, ali u nadi da ova situacija neće predugo potrajati, mislim da to neće ostaviti posledice na zdravlje i lepotu naše kože, pod uslovom da nastavimo sa negom kože kod kuće.

Šta je to što je sada osnovno u nezi kože?

  • Pre svega, važno je da nastavimo da sledimo uobičajene rutine nege. Redovno čišćenje kože lica i tela odgovarajućim preparatima i nanošenje dnevnih i noćnih krema na lice, vrat i dekolte. Nije važno što ste kod kuće i ne šminkate se, kožu je potrebno očistiti i pružiti joj adekvatnu negu svakog dana.
  • Savetujem da koristite adekvatne hidrantne kreme preko dana, a noću, ukoliko imate više od 25 godina, i antiage kreme. Sada svi provodimo mnogo vremena u zatvorenom prostoru, a to znači da smo verovatno na suvom vazduhu, posebno ako vaš dom greju radijatori. Zato je hidratacija važnija nego ikada. Ako ste već prešli na lakše “prolećne” kreme, možda bi bilo pametno, za sada, koristiti bogatu hidratantnu kremu.
  • Ovo je i idealna prilika da u uslovima svog doma, jednom nedeljno uradite (nežni!) piling kože lica i tela (posebno stopala i laktova) kako bi koža bila sveža i zdrava. Smatrajte ovo sličnim pilingu nakon leta, jer suvi vazduh može uzrokovati da vam koža prekomerno produkuje sebum, koji ako se zarobi ispod mrtvih ćelija kože na vašem licu, može prouzrokovati bubuljice. Redovni piling pomoći će da se rešite tih mrtvih ćelija kože. Samo pazite, kao i obično, da ne preterate.
  • Sada je vreme kada želite da koristite maske za lice svakodnevno! Ja lično nisam ljubitelj maski u kućnoj izradi (od voća, povrća, jaja, maslinovog ulja i slično), ali svakako preporučujem i pilinge i maske koje se mogu nabaviti u našim apotekama i parfimerijama. Posebno obratitie pažnju na kožu šaka, odnosno nadlanica. Svi peremo ruke jako često, a nosimo i zažtitne gumene rukavice, tako da ne zaboravite da češće nanosite kreme za ruke kako bi sačuvali kožu od presušivanja, crvenila, pucanja i svraba.

I za kraj, imam i jedan stari, provereni recept za uveče pred spavanje, a to je da namažete ruke i stopala, vazelinom i stavite pamučne rukavice nakog toga na ruke.

 

Nadamo se da će vam saveti dr Đerić pomoći da očuvate kvalitet vaše kože. Za sva dodatna pitanja budite slobodni nam pišete na društvenim mrežama, Instagram i Facebook, ili putem kontakt forme.

Vaš VS tim.