fbpx

VS Clinic and Beauty

SVE ŠTO VAS JE ZANIMALO O LEČENJU CELULITA

Poslednjih godina možemo videti razne kampanje brendova u borbi protiv celulita, preporuke za različite tretmane i preparate, ali šta je od svega toga zaista delotvorno? Kao što ni uzrok pojave celulita nije jedan, isto tako postoji i više načina za lečenje celulita.

Kako ne bismo verovali svemu što pročitamo ili čujemo u vezi sa celulitom, pitali smo našu terapeutkinju Ivanu Bošković, koja je po struci diplomirani strukovni terapeut, o svim tretmanima, šta zaista pomaže u lečenju celulita, da li su oklagije idealna terapija za ovaj problem i šta sve pospešuje stvaranje celulita.

 

Tkivo zahvaćeno celulitom puno je tečnosti, a vrlo često postoje i upalni procesi, zbog čega je otežan protok limfe, pa se stanje dodatno pogoršava. Kroz potkožno vezivno tkivo protiču limfa i krv i kada se, usled raznih faktora, uspori njihov tok dolazi do zadržavanja i nakupljanja tečnosti u međućelijskom prostoru. Posledica je povećanje volumena potkožnog tkiva, zadebljavanje njegove ovojnice i stvaranje čvorića celulita.

Najčešća pitanja i nedoumice naših pacijenata ( istina √ – zabluda X ).

 • “Gojazni ljudi imaju više celulita”X

Celulit je više povezan sa hormonima, stresom, fizičkom neaktivnošću, neurednim načinom života, a u nastavku su uzroci nastanka celulita:

•hormoni
•poremećaj metabolizma
•toksičan organizam i loš životni stil
•nedovoljan unos tečnosti
•alkohol i pušenje
•fizička neaktivnost
•određeni medikamenti
•zadržavanje tečnosti u organizmu

 • “Pušenje doprinosi celulitu”

Pušenje pokreće loše promene u mikrocirkulaciji tela, drugim rečima, smanjuje količinu krvi koja dospeva do periferije tela i blokira oksigenaciju tkiva.

 • “Maderoterapija je ‘mama’ za celulit!”X

Ova tehnika potiče iz Kolumbije i odlična je za žene sa tog podneblja, odnosno za žene sa daleko debljom kožom, potkožnim masnim tkivom i otpornijim krvnim sudovima. Žene evropskog tipa nisu najbolji kandidati za ovu metodu, baš zbog tanke, prozirne kože sa širokom kapilarnom mrežom smeštenom u površnijim slojevima kože, gde jači pritisci lako daju modrice i kao posledicu daju pucanje kapilara. To znači da možete naneti više štete nego koristi. Takođe, zahteva ozbiljno znanje anatomije, posebno mreže limfotoka celog tela, a samim tim i ozbiljnu stučnost. Poznavanje tehnike tj. pokreta i instant znanje može imati za posledicu neke dugotrajnije probleme na koje i naša dr Dubravka Đerić ukazuje na konsultacijama. Ako se odlučite za maderoterapiju (anticelulit masaža oklagijama) najvažniji je pregled na kojem se ustanovi da li ste kandidat, a onda i stručnost i znanje osobe koja vam bude izvodila terapiju.

 • “Manuelna masaža rešava problem”X

Anticelulit masaža i limfna drenaža koju izvodi profesionalac pomaže eliminisanju tečnosti kroz urin i time umanjuje problem lokalizovanih nagomilavanja masti i nakupljanja tečnosti, ali ne moze potpuno rešiti problem, naročito na duže staze. To zahteva kombinovanje sa drugim tretmanima i aparatima, a kasnije ću reći više o terapiji izbora kada je lečenje celulita u pitanju.

 • “Trčanje eliminiše celulit!”X

Sportovi poput trčanja nisu najefikasniji način da izgubite celulit, čak je u nekim slučajevima i rizično. Pilates, akvabik i spinning su znatno efikasniji.

 • “So i šećer uzrokuju celulit”

So uzrokuje zadržavanje tečnosti, a šećer dovodi do otvrdnjavanja kolagena do te mere da koža gubi svoju elastičnost.

Koji sve tipovi celulita postoje?

U zavisnosti od područja tela koje je zahvaćeno celulitom, razlikujemo više tipova celulita.

 1. MEKI CELULIT
  Noge, bedra, zadnjica, stomak, nadlaktice i druge regije na kojima se masnoća obično nakuplja su najosetljivija kada je ovaj celulit u pitanju – mekan, sunđerast na dodir i daje koži neujednačen izgled. Meki celulit je gori ako je praćen nedostatkom mišićnog tonusa, jer vam daje osecaj da se i on kreće dok se vi krećete. Takođe, specifično je da ga često prate neželjeni znakovi paučinastih vena ili kapilara. Dobijanje na težini i neaktivnost može pojačati vidljivost ove vrste celulita, a kada legnete dobijate izgled kao da se topite tj. mlohav izgled kože.
 2. FIBROZNI CELULIT
  Ovaj tip celulita najčešće se nalazi na gornjim delovima bedara i kukova, unutrašnjosti ili zadnjoj strani kolena i češće pogađa mlađe žene. Ugrožena područja izgledaju kao udubljenja i rupice, zatamnjena, a mogu da liče i na pomorandžinu koru. Celulit je tu vrlo čvrst i ne pomera se, čak ni kada pomerate telo. Delovi tela zahvaćeni ovakvim celulitom imaju tendenciju da budu bolni i osetljivi na dodir.
 3. EDEMATOZNI CELULIT
  Pogađa kolena i butine, a posebno potkolenice koje mogu dobiti stubast izgled i izgubiti svoj definisani oblik. Zahteva veći angažman za lečenje, jer su loša cirkulacija i pre svega zadržavanje viška tečnosti čest uzrok, dok natečenost, zadržavanje vode, grčevi i pojava varikoznih vena neželjeni efekti koji ukazuju na deficit limfotoka u nogama. Dugo sedenje može uzrokovati da ovaj celulit boli na dodir, izaziva osećaj težine u nogama, a na dodir je koža nalik na penastu gumu.
 4. MEŠOVITI TIP CELULITA
  Ovaj tip može dati kliničku sliku, na primer dva tipa celulita istovremeno i to je najčešće znak nekog ozbiljnijeg poremećaja (metabolizma, hormona, nuspojava uzimanja raznih medikamenata itd.) i zahteva ozbiljniju posvećenost za lečenje.

Koji je zapravo pravi način lečenja svakog od ovih tipova celulita?

Pre svega, prava dijagnostika celulita, a zatim pravljenje plana je jedini pravi put za rešavanje ovog problema. Mi to radimo timski, stručan tim terapeuta uz pomoc spec. dermatologa dr Đerić i nutricioniste Pejića je zaštitini znak naše klinike.

Kod mekog celulita je neophodna posebna masaža (ništa agresivno niti invazivno, ni oklagije ni vakumterapija) sa određenim preparatima, povećana fizička aktivnost, elektrostimulacija, radiofrekvenca, kao i povećan unos proteina u ishrani, određeni suplementi i kontrola kompletne ishrane. Obavezno uključiti treninge za podizanje tonusa mišića i kože npr. pilates i konsultacija sa dermatologom za oralno uzimanje kolagena.

U slučaju fibroznog celulita šanse za njegovu eliminaciju su veće ako se što pre krene. Koriste se tretmani u vidu vakumterapije, zbog podizanja i odvajanja celulita od mišića, kombinovane sa zagrevanjem tkiva (mi koristimo Venus Legacy) i takođe preparati za lipolizu u vidu profesionalnih tretmana i obavezno kućna nega za svakodnevno nanošenje na zahvaćene regije. Vrlo efikasna je i MEZOTERAPIJA, ubrizgavanje mešavine prirodnih ekstrakata, vitamina i medikamenata, što kod nas radi dr Đerić, u cilju što boljih i dugotrajnijih rezultata. Fizička aktivnost se preporučuje minimalno dok se nivo masti u organizmu ne snizi (šetnja i plivanje).

Kod lečenja edematoznog celulita, primarno je regulisanje loše cirkulacije i zadržavanje viška tečnosti. Dakle, PRESOTERAPIJA (limfna drenaŽa), manuelna masaža i refleksologija su neophodni. Pritiskom i „guranjem“ vezivnog tkiva podstiče se cirkulacija, razdvajaju se fibrozne veze i neposredno se utiče na potkožne nakupine, postepeno olakšavajući rastvaranje masnog tkiva. Uz izlučivanje tečnosti i otpadnih materija podstiče se razgradnja celulita koji je dodatno pogoršan nagomilanim masnim tkivom. Na ovaj način, gubi se otok u donjim ekstremitetima, smanjuje se obim i jastučići celulita, a koža postaje glatka i nestaje izgled pomorandžine kore. Preporuka su šetnje, vežbe bez jakog kardio treninga i bez jakog intenziteta.

Možemo da zaključimo da je kod lečenja bilo kog tipa celulita, zaista najvažnije da izaberete prave stručnjake, jer je telo takav mehanizam u kome sve mora da bude uravnoteženo, kako bi ispravno funkcionisalo. Rešavanje samo jednog problema (samo celulit lokalno) dovodi do kratkotrajnih rezultata i sa jo-jo efektom, a ako svoje telo poverite nestručnom ili priučenom osoblju, neadekvatnim tretmanima i bez prave dijagnostike, možete samo napraviti ozbiljniji problem, koji će se ispoljiti nakon izvesnog vremena.

Budite slobodni da nam pišete sva dodatna pitanja u vezi sa celulitom ili nekom drugom temom koja vas zanima na društvenim mrežama, Instagram i Facebook, ili pozivom na broj 066/888-46-51.

VS tim.