blog

Detox dijete i zašto ih treba izbegavati

 Iz ugla Đorđa Pejića, nutricioniste i dijetetičara

Detoks je trenutno popularan naziv za pronalaženje brzog i lakšeg načina smanjenja viška kilograma, što uglavnom, prema rečima nutricioniste, nikada nije trajno rešenje prilikom gubljenja kilograma.

Detox dijete su niskokalorijske, dovode do vrlo brzog pada na proteinima, mišićnoj masi i na vodi, što procentualno povećava mogućnost jojo efekta, odn. da se izgubljena težina vrlo brzo vrati.

Na primer, ceđeni sokovi imaju veći glikemijski indeks, nemaju dovoljnu količinu vlakana, samim tim nas ne zasite, pa u tom slučaju pijemo i veću količinu od one koja nam je neophodna. Unosimo više šećera, a manje vlakana koji su nemerljivo bitni za naš organizam, jer pomoću njih hranimo dobre bakterije u telu, i daju nam osećaj sitosti.

Naše telo svakako ima prirodnu sposobnost da se čisti, a popularnim načinima detoksikacije, najčešće mu činimo više štete nego koristi

Rešenje? Potrebno je da unosimo namirnice koje naše telo dobro metaboliše, što znači da kada telo dobro metaboliše hranu, pretvara je u energiju, ta hrana nam ne opterećuje sistem ni crevnu floru, ne opterećuje imunitet i ne utiče negativno na mikrobiotu.

Kako bismo otkrili koje namirnice naše telo najbolje metaboliše, nutricionista Đorđe Pejić naravno savetuje analizu gena, odn. NUTRIGENETIČKI test.

Nutrigenetika je nauka koja proučava korelaciju između gena i ishrane. Uz pomoć nutrigenetike, a na osnovu DNK analize, otkriva se predodređenost za razvoj nekih bolesti ili sposobnosti.

Ona ne pripada području alternativne medicine, nije oblik lečenja i ne menja genetski zapis, ali menja ispoljavanje gena. Cilj nutrigenetike je prepoznavanje specifičnih karakteristika pojedinca na osnovu kojih je moguće optimizovati ishranu.

Sve što je potrebno da uradite jeste da date bris (iz pljuvačke), što je postupak koji na našoj klinici traje svega nekoliko minuta. Bris se predaje genetskoj laboratoriji i nakon 7 do 10 dana dobijate rezultate na osnovu kojih nutricionista pravi individualni plan ishrane i fizičke aktivnosti.

Savet nutricioniste kod smanjenja nadustosti, koji se može primeniti umesto popularnih detox dijeta.

Svako jutro, stavite semenke čije u čašu vode sa limunom, promešajte i ostavite sa strane minut ili dva tako da se dobro natopi.

Napitak koji se pije ujutru na prazan stomak, i koji provereno reguliše nadutost, deluje kao laksativ i podstiče pražnjenje.