fbpx

VS Clinic and Beauty

4 PROIZVODA ZA NEGU KOŽE KOJE SVAKA KUĆNA APOTEKA TREBA DA IMA

 

Ne sumnjamo da se u vašoj kućnoj apoteci već nalaze preparati na koje vam danas skrećemo pažnju, ali svakako nije na odmet da malo obnovimo znanje o ovim beauty i medicinskim proizvodima.

 

Kućna apoteka neizostavna je u svakom domu – bez obzira na to da li živite sami ili delite životni prostor sa nekim. U zavisnosti od potreba i okolnosti ona može biti veća ili manja, ali je u uglavnom čine isti proizvodi koji su nam manje-više neophodni. Neke od tih proizvoda za negu kože ističe i dr Dubravka Đerić, specijalista dermatovenerologije, a mi ih izdvajamo kao ključne u vašoj kućnoj i beauty apoteci. Evo o kojim je proizvodima reč.

PANTENOL – “blago” koje će vaša koža obožavati

Pantenol, koji je zapravo provitamin vitamina B5, može se naći u velikom broju kozmetičkih preparata, zbog mnogobrojnih blagotvornih dejstava koje ima za kožu. Pored toga što hidrira površne slojeve kože, dajući joj mekoću i elastičnost, pantenol doprinosi i zarastanju (epitelizaciji) blažih oštećenja kože, dok ujedno smiruje iritacije, crvenila i ublažava svrab.

Zbog svojih svojstava preporučuje se za negu kože tela i lica i dece i odraslih. Koristan je za negu kože nakon blažih opekotina, ogrebotina i oderotina, ali i posekotina prilikom brijanja.

Brzo rehidrira i umiruje crvenilo kože isušene hemikalijama ili suvim vazduhom. Odličan je i preporučuje se prilikom nege nakon dermatoloških tretmana (npr. hemijskih pilinga). Pantenol, takođe, može umiriti crvenilo i peckanje nakon blažih opekotina od sunca.

Možete pronaći nekoliko različitih formulacija pantenola:

  • Pantenol mast koja se koristi za kožu tela (negu peta, laktova, ruku), ali se ne preporučuje za negu kože lica;
  • Pantenol gel idealan za negu kože lica, naročito kože koja je masnija i sklona aknama;
  • Pantenol krema koja se preporučuje osobama sa normalnim tipom kože;
  • Pantenol bogata krema za osobe sa suvom i veoma suvom kožom;
  • Pantenol rastvor koji se može koristiti za kožu glave i negu kose;

 

CINKOVA PASTA I CINKOVA MAST – proizvodi sa lekovitim dejstvom

Cinkova pasta i cinkova mast proizvodi su koji deluju protivupalno, adstrigentno (zgušnjujuće) i adsorptivno, zato što omogućavaju adsorpciju sekreta iz ostećene kože, što dovodi do bržeg sasušivanja i zarastanja.

Koriste se kod ojeda – ispod dojki ili na preponama, vlažnih ekcema, herpesa simpliksa, kao i za ciljano sasušivanje bubuljica.

Cinkova krema reguliše i pojačano lučenje sebuma, dok zbog svog adstrigentnog dejstva sužava pore. Zbog toga je veoma koristan preparat za osobe koje imaju masniju kožu sklonu izbijanju akni.

Naravno, značajna je i njena primena kod herpesa, posebno u početnoj fazi, jer ubrzava sasušivanje herpetičnih vezikula.

IHTIOL – za ublažavanje upalnih procesa na koži

Ihtiol je gel krema poznata po svojstvima koji doprinose ublažavanju upale, naročito ako govorimo o kožnim čirevima i potkožnim bubuljicama.

Ihtiol, međutim, ne treba koristiti za mitisere i površne, sitne bubuljice, posebno ako su prethodno isceđene. Ali, za pojave kao što su kožni čirevi (furuncul) i urasle dlake, pokazao se kao veoma koristan.

Najbolje je naneti ga uveče, u debljem sloju, i prekriti gazom. Ipak, imajte na umu da Ihtiol nije za prolongiranu, dugotrajnu upotebu, iako u kritičnim situacijama može biti od velike pomoći.

 

JECODERM – dobro poznata mast sa blagotvornim dejstvom

Mast specifičnog mirisa koju mnogi od nas dobro znaju upravo je Jecoderm. Njen osnovni sastojak je riblje ulje, a pored ulja sadrži i vazelin i vitamin A. Dobro je poznato da je riblje ulje bogato omega-3 masnim kiselima koje su blagotvorne za zdravlje čitavog organizma, pa samim tim može biti veoma efikasno i u nezi i lečenju kože.

Jecoderm se može koristiti za lečenje pelenskig osipa, ojeda, kontaktno iritantnog dermatitisa, blažih opekotina od sunca. Pripisuju mu se i neka antiage dejstva, upravo zbog vitamina A kojim je bogat. Koristan je i u periodu dojenja za negu bradavica.

 

Pokažite nam koji su proizvodi neizostavni i u vašoj kućnoj apoteci, jer počinje #mojabeautyapoteka izazov. Slikajte svoju kućnu apoteku i tu fotografiju podelite sa nama na Instagram story-ju uz #mojabeautyapoteka i @vsclinicandbeauty.

Vaš VS tim