fbpx

VS Clinic and Beauty

Lečenje malazme i drugih hiperpigmentacija

KAKO SE REŠITI MELAZME I DRUGIH HIPERPIGMENTACIJA?

Šta je uzrok pojave melazme i hiperpigmentacija i koji je najbolji način za prevenciju, saznajte u tekstu koji daje odgovore na najčešća pitanja o ovom stanju kože.

Melazma je stanje kože koje se manifestuje u vidu tamnih hiperpigmentovanih fleka, najčešće na licu. Obično se može videti na obrazima, čelu, nausnicama i grebenu nosa. Česta je kod žena, dok se u svega 10% slučajeva javlja i kod muškaraca.

Šta je uzrok pojave melazme?

Tačan uzrok pojave melazme nije poznat. Promene hormonalnog statusa mogu biti okidač oboljenja, kao i genetske predispozicije.

Melazma je često udružena s trudnoćom ili uzimanjem kontraceptivnih pilula. Takođe, supstituciona hormonska terapija u klimakterijumu ne dovodi do pojave pigmentacija, dok ultraviolentno zračenje, kao i jako svetlo reflektora, mogu isprovocirati sintetizovanje pigmenta. Uz to, svaka iritacija kože može izazvati povećanje pigmentacije kod osoba sa tamnijom puti.

Melazma, bez obzira na sve, nije znak nijednog poremećaja organizma niti disfunkcije nekog organa.

Dijagnoza se postavlja jednostavnim pregledom kože i u retkim situacijama je potrebna i biopsija da bi se dokazalo oboljenje.

Prevencija melazme

Ukoliko imate problem sa smeđim flekama na licu, naš dermatolog će vam sigurno savetovati da se pridržavate sledećih mera prevencije.

Dobro se zaštite od sunca, i to bez ikakvog izgovora ukoliko želite savršen ten. Neophodno je da koristite kremu sa UV zaštitnim faktorom (najmanje 30) svaki dan – uključujući i one oblačne. Dobro je da krema ima i cinkoksid i titanijumoksid radi bolje zaštite.

Nanosite zaštitu 15 minuta pre izlaska na sunce i posle toga na svaka dva sata. Zaštita od sunca podrazumeva i nošenje šešira sa širokim obodom i naočari za sunce.

Pažljivo birajte proizvode za negu lica. Prirodne kreme za lice su najbolja opcija, što je olakšavajuća okolnost pošto je danas spektar prirodne kozmetike zaista velik. Apsolutno je moguće pronaći i prirodan tretman za fleke na licu. Kreme za bore neretko imaju ova posvetljujuća svojstva, pa njihovom upotrebom dva problema rešavate jednim potezom.

Proizvodi koje birate moraju da budu blagi. Izbegavajte sve ono što vas peče, iritira kožu i može da pogorša melazmu na licu.

Izbegavajte depilacije voskom na delu tela koji je sklon pojavi melazme (recimo depilaciju nausnica)  jer može izazvati upale koje mogu da pogoršaju stanje kože.

Kako se leči melazma?

Kreme sa zaštitnim UV faktorom su obavezne u lečenju ovih pigmentacija. Moraju sadržati zaštitu od UVA i UVB zraka, a zaštitni faktor ne sme biti manji od 30. Sve supstance koje iritiraju kožu samo mogu pogoršati stanje i treba prekinuti s njihovim nanošenjem.

Na tržištu postoji čitav spektar krema sa efektom izbeljivanja, a najčešće se koriste: hidrokvinon, azelaična kiselina, retinoidi i rucinol. Navedene supstance smanjuju aktivnost ćelija koje proizvode pigment.

Terapija mora trajati najmanje tri meseca i može biti efikasna samo kod veoma blagih oblika melazmi.

Hemijski pilinzi, koji podrazumevaju uklanjanje površinskog sloja kože korišćenjem određenih kiselina za lice, jedan su od najefikasnijih metoda za uklanjanje fleka jer ne mogu napraviti reaktivnu pigmentaciju. Podjednako su uspešni i Venus Viva tretmani laserom koji se koriste u tretiranju ozbiljnijih oblika melazme.

Nabrojane procedure mora izvoditi dermatolog zbog mogućih neželjenih efekata tretmana.

Izbegavanje izlaganju UV zracima i iritansima, uz pravilne tretmane i adekvatnu negu kože, mogu dovesti do veoma dobrog rezultata.

Zakažite svoj termin putem telefona

Beograd:
+381 66 64 65 572

Niš:
+381 65 350 29 24

BeogradNiš

Cenovnik

Ovde možete preuzeti cenovnik naših usluga

Preuzmi ovde