fbpx

VS Clinic and Beauty

PESTICIDI SA VOĆA I POVRĆA – KAKO IH UKLONITI?

Uveliko je krenuo period sezonskog voća i povrća i te namirnice u ovom periodu su zaista i najkvalitetnije, najukusnije i sadrže prirodno sve one komponente koje su nam neophodne i koje možemo vrlo lepo da iskoristimo. Sa druge strane znamo da se voće i povrće tretira pesticidima, pa šta je onda ovde rešenje, pitali smo našeg nutricionistu Đorđa Pejića. U današnjem blogu saznajte zašto su pesticidi značajni, ali kako da pravilno operete i očistite voće i povrće i budete sigurni u vaše zdravlje.

 

Voće i povrće koje dobijamo u sezoni je, pre svega, najsigurnije jer je raslo prirodno, sazrelo na prirodan način bez upotrebe dodatnih pesticida koji se koriste u zimskim uslovima kako bi nam te iste namirnice bile na raspolaganju tokom cele godine.

Međutim da li je sve to baš tako? Pre svega, pozvao bih se na relevantne podatke WHO (Svetske zdravstvene organizacije) koji, nažalost, nisu baš dobri. Prema tim podacima, čak tri miliona ljudi godišnje ima neke od simptoma trovanja hranom, kao posledica nepravilne upotrebe pesticida, a da zapravo broj od 220,000 umrlih nam govori da je upotreba pesticida na nepravilan način dovela do smtrnog ishoda. Ovo su zapravo podaci koje sam vam prezentovao sa njihovog sajta i to ne da bih vas uplašio već da vam ukažem na značaj pravilne mehaničke obrade povrća i voća koje sada uveliko kupujete i koristite u velikim količinama i redovno.

Pre nego što dođemo do konkretnih saveta, hteo bih da kroz par rečenica ukažem na samu upotrebu i značaj pesticida. Njihova upotreba jeste opravdana, jer na taj način biljku štitimo od insekata i raznih bolesti. Upotreba pesticida prema propisanim pravilima uz poštovanje karence (vreme od poslednjeg tretiranja do berbe proizvoda) jeste od vitalnog značaja, jer nam omogućava da aktivna materija pesticida slabi, a samim tim i njihov štetni efekat po organizam. Možda niste znali, ali jagode čija sezona upravo kreće, su na vrhu crne liste i one se tretiraju sa čak 15 vrsta različitih pesticida, a potom jabuke, kruške, breskve. A od povrća prednjači spanać, salate, paradajz i paprike. Ako bi govorili o zdravstvenom riziku po naš organizam, onda su to neurotoksični problemi, zatim hormonalni, reproduktivni, probavni problemi i kancerogeni efekat.

Jedan od načina da odstranimo  čak i do 7o-80 procenata pesticida, jeste pravilna higijena i priprema voća i povrća.

To je zapravo jedino rešenje da budete sigurni da, bez obzira od koga ste to povrće ili voće nabavili, bude  što zdravije za vas i vašu porodicu. Iz tog razloga savete koje ću vam dati podelio bih na osnovne i savete koje dodatno možete primeniti kako bi bili još sigurniji prilikom korišćenja istog.

OSNOVNI SAVETI

  • Temeljno operite povrće i voće pre mehaničke obrade (sečenja i kuvanja);
  • Krtolasto povrće najvećim delom ostatke pesticida ima u kori, pa otklanjanjem kore se automatski otklanja više od 60 % štetnih materija, a pritom ne gubi na nutritivnoj vrednosti.
  • Lisnato povrće se tretira tako što odstranite spoljašnje listove, a ostale temeljno oprite ispod mlaza tekuće hladne vode.
  • Povrće sa tvrdjim spoljašnjim delom perite trljajući ili četkajući ispod mlaza tekuće vode, čak i nekoliko minuta, kako ne biste prilikom sečenja kontaminirali meso ploda.
  • Povrće iz grupe cvetača (karfiol, brokoli) raščlanite najpre na cvetove i nežno ispod mlaza tekuće hladne vode operite. Prilikom termičke obrade ovih namirnica posebno kod osetljivije populacije kao što su trudnice, mala deca ili bebe, neophodno je odstraniti vodu u kojoj se povrće kuvalo, jer može sadržati štetnu količinu ostataka pesticida.
  • Voće poput bobičastog i jagodičastog neophodno je najpre probrati kako bi se odstranile nečistoće ili oštećene bobice, kako ne bi i ostatak voća brže propao. Takvo voće obavezno perite najpre sa peteljkom.

DODATNI SAVETI

  1. Napravite rastvor od četri šolje vode, jedne šolje sirćeta, ¼ šolje sode bikarbone i soka od jednog limuna. Voće i povrće ostavite 20 minuta u rastvoru i na kraju isperite tekućom vodom. Lisnato i bobičasto može da stoji u rastvoru samo desetek minuta. Ovim rastvorom pored pesticida, uklonićete čak do 98% bakterija sa ploda.
  2. Rastvor od vode, malo morske soli i jednog limuna možete da koristite takođe, ali neće imati toliki efekat i po bakterije kao prethodni rastvor.
  3. Za proizvode koji su prekriveni voskom (možete ih prepoznati, ne samo da su kao malo masniji, već imaju i sijajući efekat) najbolje je pripremiti rastvor od jedne šolje vode, pola šolje sirćeta, kašike soda bikarbone, malo ceđenog grejpa ili ekstrakta semena grejpa i ostaviti da odstoje u ovoj smesi oko sat vremena.
  4. U prodaji postoje proizvodi poput sapunskog ploda u prahu i zeolita koji se prema upustvima koriste.

U svakom slučaju moramo da budemo svesni opasnosti štetnih materija oko nas, pa je to prvenstveno bio cilj ovog teksta. Trudimo se koliko je god to moguće da se zaštitimo od negativnih dejstva pesticida, a samim tim i posledica do kojih oni dovode, jer znamo da na neke stvari ipak mi sami ne možemo da utičemo.

Za sva dodatna pitanja uvek možete direktno pisati Đorđu pute e-maila: djordjepejić@vsclinicandbeauty.com .

VS tim.