fbpx

VS Clinic and Beauty

KAKO DA NAJBOLJE ČUVATE NAMINICE I ZADRŽITE KVALITET HRANE

Znamo da je hranu najbolje iskoristiti dok je sveža, ali to prosto nekada nije moguće, pa namirnice kupujemo nekoliko dana unapred u većim količinama koje skladištimo. Zbog čega je zapravo važno da naučimo da čuvamo namirnice? Pre svega, hrana koja se pokvari može da ugrozi naše zdravlje i izazove razne bolesti, a sa druge strane ako pravilno čuvamo namirnice, čuvamo njihovu svežinu, svojstva i kvalitet.  Pitali smo našeg nutricionistu Đorđa Pejića kako se čuvaju određene grupe namirnica.

 

Pojedine namirnice mogu duže da sačuvaju svoja nutritivna svojstva ukoliko se pravilno čuvaju do korišćenja. Posebno moramo da budemo obazrivi sa hranom koja zahteva posebne uslove skladištenja, jer je podložnija kvarenju, a samim tim i gubitku osnovnih komponenti koje tu namirnicu čine nutritivno vrednom (vitamini, minerali). Da bismo generalno obuhvatili namirnice koje najčešće koristimo krenućemo po grupama namirnica.

Žitarice i proizvodi

Hleb, kao esencijalna namirnica koju koristimo svakodnevno, najbolje je čuvati u kutiji za hleb ili papirnoj kesi na sobnoj temperaturi ne duže od 3 dana, ukoliko to na pakovanju hleba nije drugačije naznačeno (to su obično beskvasni hlebovi koji moraju da se čuvaju u frižideru na temperaturi od 4-5 C). Takođe, hleb možete i da zamrznete i da se u zamrzivaču čuva do 3 meseca.

Mekinje i  zrnevlje, poput heljde, amaranta, kinoe, ovsa, prosa je najbolje skladištiti u staklenim teglama sa poklopcem, jer ih na taj način štitite od vlage ili eventualnih insekata. Pravilno čuvane i korišćene mogu da se koriste i do godinu dana.

Mleko i mlečni proizvodi

Za sve kiselo-mlečne proizvode jasno je na ambalaži naznačen rok trajanja i toga se treba striktno pridržavati. Ovakvi proizvodi se čuvaju na temperaturi frižidera od 4-5 C. Posebno bi se osvrnuo na čuvanje sireva, jer su oni najpodložniji kvarenju, a usled nepravilnog čuvanja. Neotvoreni sirevi u originalnim pakovinjama mogu da se čuvaju i na sobnoj temperaturi, ali nakon otvaranja moraju da se čuvaju u frižideru, najbolje na temperaturi nižoj od 10 C, ali ne ispod 4 C. Dobro zatvorene posude u kojima ćete čuvati sireve sprečiće prodiranje mikroorganizama, mirisa druge hrane i tako ćete sprečiti njihovo isušivanje. Mlade sireve morate upotrebiti u roku od nedelju dana, dok starije sireve možete čuvati u frižideru do 15 dana, tvrde sireve u komadu ne duže od 7 meseci.

Meso, riba i jaja

Ukoliko ste kupili veću količinu mesa i želite da ga zamrznete, najpre, nemojte zamrzavati u pakovanju u kome ste ga kupili, dobro upakujete meso u odgovarajuću vrećicu za zamrzavanje, istisnite vazduh i obavezno na pakovanju naznačite datum zamrzavanja. Na temperaturi od -18C možete čuvati sledeće vrste mesa:

  • mleveno svinjsko meso do 2 meseca
  • mleveno juneće meso, posnija vrsta riba (brancin, orada), pečenje, pačije meso do 3 meseca
  • masnija riba poput soma, skuše i lososa do 6 meseci
  • teletina, juneće i svinjske šnicle, ćuretina i piletina do 9 meseci
  • junetina do 12 meseci

Pravilno odmrzavanje ovog mesa je jako bitno u cilju očuvanja njegovog nutritivnog sastava, pa je savet da to bude na temperaturi frižidera, u hladnoj vodi ili mikrotalasnoj peći, ne na sobnoj temperaturi. Kada pripremite varivo sa mesom u roku od tri sata od termičke obrade treba ga odložiti u frižider i tako čuvati maksimalno tri dana na temperaturi od 4-5C. Ukoliko takav obrok zamrzavate, smete, ali morate ga u roku od 4 meseci i iskoristiti.

Jaja su namirnica koja su podložna mikroorganizmima i kvarenju zbog svoje poroznosti, gube ugljendioksid i vodu, pa ih iz tog razloga pre skladištenja ne treba prati. Mogu se čuvati i do mesec dana na temperaturi od 4-5C, a ukoliko govorimo o kuvanim jajima u tom slučaju do nedelju dana u frižideru na gore pomenutoj temperaturi.

Ulja i masti

Nerafinisana ulja bogata omega 3 masnim kiselinama  poput lanenovog, bundevinog, susamovog, neophodno je čuvati na hladnom i tamnom mestu, jer su sklonija da užegnu i tako oksidiraju i gube svoja nutritivna svojstva. Preporuka je da ova ulja po otvaranju treba iskoristiti u roku od 6 meseci. Maslinovo ulje nema potrebe čuvati u frižideru, ali se drži na tamnom mestu, zaštićeno od svetlosti i ne u blizini grejnih tela gde se priprema hrana. Ostala rafinisana ulja takodje nema potrebe čuvati u frižideru (suncokretovo ulje). Iz ove grupe namirnica jedino smete da zamrznete maslac, koji sme u zamrzivaču da se čuva i do 10 meseci, dok u frižideru 7 nedelja, a van njega 14 dana.

Voće i povrće

Čuvanje sezonskog voća je najbolje u frižideru, u posebnim fiokama koje su za to namenjenje. Jagodičasto-bobičasto voće (borovnice, maline, jagode) je lako podložno kvarenju, njega treba čuvati u frižideru sa peteljkama do 2 dana, ukoliko ga ne upotrebite u tom roku, najbolje ga je zamrznuti. Odstranjivanjem peteljke dolazi do narušavanja strukture ploda i dolazi do oksidacije i gubljenja vitamina C. Jabuke se mogu čuvati i po nekoliko meseci, ali na dobro prozračenom mestu sa dobrom cirkulacijom vazduha kako ne bi došlo do gubitka vlažnosti pa samim tim i do kvarenja ploda.

Koštunjavo voće zbog većeg procenta masti je sklonije užeglosti i kvarenju, neophodno ga je čuvati u dobro zatvorenim posudama, zaštićeno od uticaja toplote i svetlosti. Ukoliko ste kupili veće količine i želite da vam duže traje, slobodno možete da ga čuvate i u frižideru do 6 meseci ili godinu dana u zamrzivaču.

Krompir je namirnica koju možemo, ukoliko je dobro skladištimo, da koristimo i po nekoliko meseci. Pogodno ga je čuvati u podrumskim prostorijama ili ostavama na temperaturi ne nižoj od 6C, jer bi tada došlo do pretvaranja skroba u šećer i krompir bi imao slatkast ukus. Grašak možete čuvati u zamrzivaču i do 12 meseci, dok svež celer i cveklu do 10 dana u frižideru, a karfiol 5 dana.

Začini

Suve mlevene začine treba čuvati u dobro zatvorenim posudama, na suvom i hladnom mestu do 6 meseci. Začine u zrnu možete čuvati i do 2 godine.

Nadamo se da će vam saveti za pravilno skladištenje namirnica koristiti. Pokušajte da na vreme steknete dobre navike i da organizujete kupovinu namirnica i njeno čuvanje, jer ne samo da ćete uštetedi vreme i novac, ono što je mnogo važnije bićete sigurni da unosite zdravu i kvalitetnu hranu.

VS tim